Dostupni linkovi

Svetska banka: Sledi rast globalne ekonomije


Ilustracija
Ilustracija
Globalna ekonomija nalazi se na prekretnici i u 2014. godini će ostvariti značajniji rast, saopštila je danas Svetska banka.

Ona je u godišnjem izveštaju o stanju svetske privrede navela da bogate države konačno prevazilaze posledice petogodišnje finansijske krize, što će podstaći i ekonomski rast u zemljama u razvoju. Pozitivnom trendu doprinosi i kontinuirano dobre ekonomske perfomanse Kine.

Predstavljajući ključne podatke, glavni ekonomista Svetske banke Kaušik Basu rekao je da su izgledi za globalnu ekonomiju takvi da ne treba očekivati komplikacije.

"Čudan je svet u kojem živimo, kada vest da će ekonomska situacija pred nama biti jednolična predstavlja dobru vest", rekao je Basu i dodao da to, ipak, nije iznenađujuće, ako se ima u vidu da se to događa nakon godina ekonomskih problema.

U Svetskoj banci ističu da je odluka Centralne banke SAD da počne da smanjuje svoje intervencije na tržištu, poznate kao kvantitativno popuštanje, "dobrodošla jer odražava sve uverljivije znake da je samoodrživi oporavak u toku".

Istovremeno, upozorava se da globalni rast ostaje “ranjiv”, odnosno da bi globalna privreda mogla da oseti negativne posledice ukidanja ovih stimulativnih mera u SAD, što bi moglo da dovede do rasta kamata, pre svega u zemljama u razvoju, tako što bi do sredine 2016. godine dostigle nivo od 3,6 odsto. Istovremeno, investitori bi prebacili svoje uloge na atraktivnija i sigurnija tržišta, a što bi vodilo nestabilnosti međunarodnog finansijskog tržišta.

Među zemljama koje su najosetljivije na ovaj rizik su Brazil, Turska, Indija i Indonezija, rekao je za Bi-Bi-Si (BBC) ekonomista Svetske banke Endrju Barns (Andrew Burns).

Američke Federalne rezerve počele su da smanjuju mesečni otkup državnih hartija od vrednosti, u koji su do sada svakog meseca ulagale 85 milijardi dolara.

Osim ovog, rizik predstavlja i produženi period oporavka u evrozoni i mogući neuspesi u kineskoj politici restrukturiranja. U evrozoni banke su dosta uradile na restrukturiranju, ali taj sektor i dalje je slab.

"Čini se da će rast ojačati i u razvijenim i u zemljama u razvoju, iako globalni ekonomski oporavak i dalje ugrožavaju rizici", ističe predsednik Svetske banke Džim Jong Kim (Jim Yong).

Svetska banka očekuje da će globalni društveni proizvod ove godine porasti na 3,2 odsto, sa 2,4 odsto u prethodnoj godini. Taj pozitivan trend bi trebalo da se nastavi u 2015. i 2016. sa stopom rasta od 3,4 odnosno 3,5 procenata, pri čemu će znatan deo početnog ubrzanja reflektovati snažniji rast u razvijenim ekonomijama.

U razvijenim zemljama će oslabiti pritisak u vidu fiskalne konsolidacije i neizvesnosti ekonmskih politika, što će podstaći rast sa 1,3 u prošloj, na 2,2 odsto u ovoj godini. U 2015. i 2016. očekuje se stabilizacija na 2,4 procenta.

U ovoj grupi zemalja najviše su napredovale SAD u kojima bruto društveni proizvod raste već deset tromesečja uzastopno. Svetska banka procenjuje da će američka ekonomija rasti po stopi od 2,8 odsto u ovoj godini u poređenju sa 1,8 odsto u prošloj godini. Taj pozitivan trend će se nastaviti na 2,9, odnosno 3 procenta u 2015. i 2016.
Evrozona će, nakon skoro dvogodidišnje recesije, zabeležiti rast od 1,1 odsto, a 1,4 i 1,5 procenta u 2015. i 2016., prognozira Svetska banka.

U izveštaju se takođe ističe da, uprkos tome što je ekonomski rast u zemljama u razvoju bio relativno slab i iznosio oko 4,8 odsto, on je tokom proteklih meseci jačao, što je delimično bilo odraz većeg rasta u visoko razvijenim zemljama, ali i oporavka od ranijih problema u velikim srednje razvijenim zemljama poput Indije i Kine. Stoga se u ovoj godini očekuje da zemlje u razvoju zabeleže stopu rasta od 5,3 odsto, a 5,5 u 2015., odnosno 5,7 procenta u 2016. Mada će ovaj tempo biti sporiji za 2,2 procenta u odnosu na period procvata od 2003. do 2007., to nije razlog za brigu jer je rezultat hlađenja neodrživog rasta iz razdoblja pre krize, saopštava Svetska banka.

“Zemlje u razvoju ostvaruju sve bolje rezultate i to bi trebalo da podstakne rast u zemljama u razvoju. Međutim, da bi ubrzale smanjenje siromaštva, neophodno je da preduzmu neophodne strukturne reforme kojima bi se promovisalo zapošljavanje, ojačao finansijski i sistem socijalne zaštite”, naglašava Džim Jong Kim.

Kada je reč o regionalnim trendovima, iz Svetske banke očekuju konstantan rast u regionu istočne Azije i Pacifika, umeren rast u regionu Latinske Amerike i Kariba, a zastoj se očekuje u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike zbog tamošnjih društvenih i političkih sukoba.

Kada je reč o Japanu, u izveštaju se ističe da su "velike doze" fiskalnih i monetarnih podsticaja izazvale jak ciklični rast, ali da će za njegovo održavanje biti neophodno izvršiti strukturne reforme.
XS
SM
MD
LG