Dostupni linkovi

Svetski grnčari na smotri u Zlakusi


Pečenje keramike
Pečenje keramike

Ove godine jubilarna 20. Medunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa 2015. trajala je duže nego ranije. U užičko selo Zlakusu, došlo je deset umetnika, tri iz Amerike, četiri iz Turske, jedan iz Egipta i dva umetnika iz Srbije. Svoja dela stvaraju na tradicionalni način, jedinstvenom metodom starom preko 400 godina, i sa jedinstvenim materijalom, onako kako su radili grnčari, odnosno lončari u ovom selu vekovima. Izrađeni predmeti od gline peku se na otvorenoj vatri što je takođe jedinstvena tehnika.

Velimir Vukićević, profesor na beogradskom Fakultetu primenjene umetnosti kaže da je ova kolonija je vrlo bitna, najpre zbog razmene iskustava, ali i zbog posebnosti izrade umetničke keramike. Glina koju koriste zlakuški grnčari je izuzetna:

„Ova tehnika je jako zanimljiva, baš zbog toga što se radi sa vrlo specifičnim materijalom, a što se uradi ovde ne može biti urađeno ni od kakvog drugog materijala. Oseća se u izrađenom predmetu glina, zemlja, vatra.“, kaže Vukićević.

Umetnici rade u domaćinstvu Milana Savića čija porodica decenijama izrađuje posuđe od gline, ručno na točku, takozvanom tehnikom slaganja. Ovih dana sa ovom tehnikom upoznao, se i Mohamed Abdel iz Egipta:

„I mi u Egiptu imamo sličnu koloniju, ali ovde sam se prvi put sreo sa ovom tehnikom izrade keramike. Veoma sam uzbuđen što ću saradjivati sa umetnicima širom sveta.“, objašnjava Mohamed.

Iz Njujorka u Zlakusus došao je Mark Leuthold, jako mu se dopada selo i ambijent u kome stvara.

Mark Leuhtold
Mark Leuhtold

„Divno je ovde, stavrno divno, video sam kućicu sa vodopadom. Ovde je sve bajkovito. U takvom ambijentu stvaram i radujem se tome.“, podvlači Mark.

Autor i umetnički direktor Kolonije je akademska slikarka, profesorka umetničke keramike, Sofija Bunardžić. Kaže da je Kolonija je ostvarila svoj cilj, stvaranje spone izmedju tradicionalnog i umetničkog, a grnčarski zanat koji je pre 20 godina bio zamro, je ponovo oživeo:

„Prvobitni cilj kolonije bio je da pomoću umetnosti obnovimo stari zanat. I to je postignuto nakon par godina. A, evo vidite to je sada toliko razvijeno u ovom selu, sve više domaćinstva se opredeljuje da živi od ovog starog zanata, i uspevaju. Ali postignuta je i ona druga strana, gde umetnici treba da zapamte ovu staru tehniku, i napravljen je spoj modernog, umetničkog i tradicionalnog i to sve je izuzetno prihvaćeno u celom svetu. Izložbe izrađenih predmeta sa prethodnih kolonije bile su desetinama zemlja, stigle su i do Japana.“, smatra Sofija

U prethodnih 19 godina u Zlakusi je stvaralo ukupno 310 umetnika iz 28 zemalja, a ovo selo posetilo je i 20 stručnjaka iz ove oblaasti, takođe iz celog sveta. Kolonija je zaslužna što se oko 30 domaćinstva vratilo poslu grnčarstva, posuđe izrađene na tradicionalni način prodaju u celoj Srbiji, ali i o regionu. Poslednjih nekoliko godina i mladi ljudi u Zlakusi počeli su sa izradom posuđa od gline, a dosta se prodaje u Sloveniji.

XS
SM
MD
LG