Dostupni linkovi

„Švicarac“ luduje, na redu banke i država


Švicarski franak, ilustrativna fotografija
Švicarski franak, ilustrativna fotografija

Vrtoglavi porast vrijednosti švicarskog franka dodatno je zagorčao život za 60.000 hrvatskih obitelji koje imaju kredite sa valutnom klauzulom u švicarskim francima i kojima su već jako visoke rate postale još više. Udruga korisnika tih kredita „Franak“ traži hitnu intervenciju Vlade i Hrvatske narodne banke. U Vladi kažu da su banke spremne pomoći.

U ime 60.000 obitelji koje imaju kredite sa valutnom klauzulom u švicarskim francima, udruga „Franak“ zatražila je od hrvatskog premijera Zorana Milanovića i hrvatske Vlade, kao i od Hrvatske narodne banke i njezinog guvernera Borisa Vujčića, hitne kratkoročne mjere za ublažavanje šoka nastalog vrtoglavim porastom vrijednosti švicarskog franka. Za početak tražezamrzavanje tečaja franka u kreditnim transakcijama na jučerašnjoj vrijednosti,ali potom i mjere koje će dugoročno riješiti njihovu nezavidnu situaciju.

„Udruga 'Franak' temeljem brojnih zaprimljenih poruka i poziva unazad 24 sata upozorava na veliku mogućnost socijalnih nemira. Mi te ljude nećemo sprječavati da rade ono što žele. Neki su čak najavili da će prema bankama raditi neke pasivne otpore. Mi to nećemo sprječavati i obećavati neke stvari - lopticu ćemo prebaciti na gospodina Milanovića i na gospodina Vujčića. Naka izvole konkretnim mjerama spriječiti takav razvoj situacije“, kaže jedan od koordinatora udruge Denis Smajo.

Osim zamrzavanja tečaja „švicarca“ na jučerašnjoj vrijednosti, oni traže ukidanja varijabilne i uspostavu fiksne kamatne stope jednake onoj početnoj, zamrzavanje ovrha na nekretnine po ovim kreditima dok se Vrhovni sud ne očituje po njihovom zahtjevu, povrat preplaćenih kamata na temelju nezakonitog mijenjanja kamatne stope i druge mjere.

Savjetnik udruge "Franak" Željko Lovrinčević
Savjetnik udruge "Franak" Željko Lovrinčević

Na redu je politička i monetarna vlast, podržao je njihov zahtjev savjetnik udruge „Franak“ profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Željko Lovrinčević.

„U ovoj situaciji ne može se prepustiti da samo građani trpe – to je ogroman teret! Građani zarađuju u kunama, oni nemaju nikakve veze sa špekulacijama na deviznim tržištima, niti su ih prije imali. Njima su krediti bili isplaćivani u kunama, a ne u švicarskim francima.“

Više ministara najavilo je da će Vlada pomoći građanima pogođenim naglim rastom tečaja švicarskog franka, a ministar financija Boris Lalovac održao je prijepodne i sastanak sa predstavnicima komercijalnih banaka, koji su iznijeli više prijedloga. Lalovac se nada da će se u sljedećih nekoliko dana usuglasiti oko zajedničkog prijedloga.

„Banke ocjenjuju da će volativnost švicarskog franka biti puno snažnija, što znači da tečaj neće biti onako fiksiran kao što je bio god. 2011, i da svakako trebamo tražiti trajnija rješenja. Hoće li to biti u narednih godinu ili dvije, ali preporuka je ipak izlazak iz tog švicarskog franka i zamjena nekom drugom valutom. Nadam se da će do dospijeća sljedeće rate kredita krajem mjeseca donijeti neke kratkoročne mjere zbog ovog udara, ali da ćemo vrlo brzo početi raditi i na nekim trajnijim rješenjima.“

Tu je izjavu potvrdio i predsjednik Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček, izražavajući uvjerenje da će kratkoročne mjere biti donesene prije nego što se krajem mjeseca formira iznos nove rate kredita.

Kako to izgleda na konkretnim slučajevima? Za naš radio govori ekonomist iz Makarske Jurica Dobrinić.

„Danas sam već – u odnosu na onaj novac koji sam primio pred osam godina – više dužan za jedno 60 posto!“

RSE: Vi imate obitelj?

Dobrinić: Da!

RSE: Kako će vaš život izgledati u sljedećim tjednima?

Dobrinić: Ne znam. Nemam nikakve vizije što se uopće može dogoditi. To je jedna potpuno bezizlazna situacija da praktično nikada ne možeš otplatiti takav kredit.

Ivan Kontrec
Ivan Kontrec

Evo i priče splitskog apotekara Ivana Kontreca.

„Digao sam kredit god. 2006. Nakon devet godina otplate kredita smanjio sam glavnicu za 10 posto, međutim nakon jučerašnjeg divljanja tečaja, meni je sad glavnica ponovno veća nego što je bila na sam dan uzimanja kredita, a rata mi je veća za jedno 70 posto!Glavnica mi je na početku bila 600.000 kuna, jučer mi je bila 620.000, danas je 650.000, a za sat vremena može biti 700.000…“

RSE: Kako će izgledati život vas i vaše obitelji u sljedećim tjednima?

Kontrec: Situacija je takva kakva je. Ne valja sada gubiti razum i poludjeti, međutim sada je sve stvar države kako će reagirati – hoće li zaštiti svoje građane ili će pustiti banke da se ponašaju kao lisice u kokošinjcu.

U četvrtak je švicarski franak prema kuni porastao sa 639 kuna za sto franaka na 740 kuna za sto franaka. Danas poslijepodne taj je odnos već 760 kuna za sto švicarskih franaka.

XS
SM
MD
LG