Dostupni linkovi

"Fiskalna litica": Svijet i SAD na rubu nove krize


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Predsjednik SAD-a Barack Obama i kongresni lideri složili su se da učine zadnje napore kako bi se postigao konačan dogovor koji bi spriječio pad SAD-a preko 'fiskalne litice'.

Obama je rekao kako je skromno optimističan da će dogovor biti postignut.

Ono što je zaključeno je da lideri demokrata i republikanaca u Senatu Harry Reid i Mitch McConnell pokušaju pronaći budžetski sporazum najkasnije do nedjelje.

Ukoliko se situacija do 31. decembra drastično ne promijeni, Amerikanci bi zbog političkih taština i politikantstva mogli gurnuti globalnu ekonomiju u novu veliku recesiju, upozoravaju stručnjaci.

Ekonomisti ističu da bi slučaju da se stranački lideri ne dogovore, mjere koje automatski stupaju na snagu od Nove godine i, teške više od 600 milijarda dolara, imaju samo jedno ime - recesija.

Obama i demokratska većina u Zastupničkom domu ustrajavaju na dogovoru o budžetskim reformama koje bi trebale biti zamjena za potencijalno teške posljedice fiskalne provalije.

No, dogovora još nema jer se republikanci opiru prijedlozima demokrata da se podignu porezi bogatim Amerikancima, a demokrati odbijaju rezove u administraciji koje traže republikanci.

Iako je Obama politički osnažen nakon reizbora za predsjednika, on i demokrati nemaju zakonodavnu moć da svoj plan provuku kroz kongres bez podrške republikanaca.

Dvije strane krive jedni druge za nepoduzimanje akcija koje bi vodile kompromisu i dogovoru.

Mitch McConnell, lider republikanaca u Senatu, izjavio je da se kriza mogla "potpuno spriječiti.", te dodao da se republikanci neće predati samo zbog toga što je provalija tako blizu.

"Istina je, rok je tu, ali ovakav razgovor smo trebali voditi mnogo ranije. Republikanci nisu spremni potpisati bjanko ček za prijedloge senatske većine samo zato što se nalazimo na rubu provalije. To ne bi bilo pošteno prema američkom narodu. "

Harry Reid, lider većinskih demokrata u Senatu je bacio lopticu na drugu stranu.

"Ljudi koji su bogati, koji imaju puno novca, ne protive se podizanju poreza na njihove prihode. Jedini u Americi koji ne misle da te poreze treba podići su republikanci u kongresu. Dakle, bilo kada predsjednik Zastupničkog doma i lider republikanaca dodje predsjedniku i kaže mu – imamo prijedlog za Vas, predsjednikova su mu vrata otvorena, kao i moja“.
XS
SM
MD
LG