Dostupni linkovi

Svijet zakoračio u Novu godinu


Stanovnici najvećeg australijskog grada Sidneja dočekali su 2013. godinu u prepunoj gradskoj luci, a na slavlje za koje organizatori tvrde da je najskuplje na svijetu potrošeno je ukupno oko 6,9 miliona dolara.

U Sidneju Nova godina dočekana je tradicionalnim spektakularnim vatrometom uz zvuke i boje koje je izabrala Kajli Minog koja je i domaćin zabave.

Doček Nove godine, nakon više decenija izolacije, organizovan je i u prijestonici Mjanmara, Jangonu, gdje velikom vatrometu prisustvovalo 50.000 ljudi.

Dolazak Nove godine pozdravljen je vatrometom i iznad Temze u Londonu, na moskovskom Crvenom trgu i nad Kremljom, mnogim kineskim gradovima, kao i u centru Kuala Lumpura, Tajpeja, Stokholma, Amsterdama.

U Hongkongu novogodišnji vatromet koštao je 12,5 miliona hongkonških dolara.

Tradicionalno najveća proslava u Njujorku organizovana je na Tajms skveru kojoj je prisustvovalo oko milion ljudi i gdje se brojnim američkim zvijezdama pridružila južnokorejska internet i pop senzacija Psaj.

Proslava Nove godine u svijetu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Iznad Kopakabane u Rio de Ženeiru organizovan je 16-minutni vatromet, dok je u Berlinu priređen raskošan vatromet iznad Brandenburške kapije i žurka uz svirku Pet šop bojsa, Boni Tajlera i Blu.

U centru Beča, uz vatromet i zvuke valcera, 2013. godinu dočekalo je, prema zvaničnim podacima, oko 790.000 Bečlija i stranih turista. Glavni grad Austrije, kao i svake godine ponudio je bogat program za doček Nove godine - od gala večeri, preko bala, koncerta, opere, mjuzikla, pa sve do dočeka pod vedrim nebom, prenio je Tanjug. U najveću balsku dvoranu na svijetu tačno u ponoć pretvoren je trg Graben, na kojem se plesao valcer.
Dubai je organizovao raskošnu svečanost u Burdž Kalifi, najvišoj zgradi-kuli na svijetu.

U zemljama Evrope pogođenim krizom, novogodišnja atmosfera je bila skromnija, ali s optimističnim pogledom u 2013. godinu. Premijer Grčke Antonis Samaras je u novogodišnjoj poruci obećao Grcima da je najteži deo krize prošao i da je 2013. "godina nade" u kojoj će početi ponovno rađanje zemlje.
Japanci uglavnom porodično proslavljaju ovih nekoliko dana odlaskom u hramove i u kućnom ambijentu ispred malih ekrana.

Na Filipinima, gdje uobičajeno ima veliki broj povrijeđenih zbog petardi i pirotehničkih sredstava, proslava je bila podređena sjećanju na tafun "Bofa" koji je početkom decembra prouzrokovao više od 1.000 žrtava na ostrvu Mindanao.

Hoteli i klubovi u indijskom Nju Delhiju otkazali su planirano slavlje i apelovali na mušterije da Novu godinu dočekaju paleći svijeće u znak solidarnosti sa žrtvom masovnog silovanja u autobusu, koja je u subotu podlegla ranama.

(VIDEO: Tradicionalni vatromet u Sidneju, 1. januar 2013)
XS
SM
MD
LG