Dostupni linkovi

Svijet zahtijeva odgovore o padu malezijskog aviona


Zgarište na mjestu pada malezijskog aviona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Zgarište na mjestu pada malezijskog aviona

Dan nakon obranja malezijskog Boinga 777 u regionu Donjecka na istoku Ukrajine, u kojem je poginulo 298 ljudi, najviše državljana Holandije, uzbunjeni svijetski čelnici u stalnom su međusobnom kontaktu. Zasjedao je i Savjet bezbjednosti UN. Ukrajina je već naložila istragu, ali je ključni zahjev da Rusija pomogne da se prorsuki separtisti ubijede da omoguće pristup dokazima na tom već četri mjeseca poprištu žestokih sukoba. Mnogi otvoreno sumnjaju na to da su za obaranje aviona odgovorni ruski separatisti u Ukrajini.

Ukrajina je započela opseženu istragu koju vodi Ukrajnska agencija za vazduhoplovnu sigursnost, a očekuje pomoć međunrodne zajedince u istrazi, naveo je ukrajnski premijer Arsenij Jatsenjuk.

“Tražili smo od svih relevantnih vlada da učetsvuju u ovoj istrazi i podrže ukrjinsku vladu da privede pravdi one bitange koje su počinile ovaj međunrodni zločin. Ovo je zločin protiv čovječenosti. Sve crvene linije već su prekoračene“, poručio je Jatsenjuk.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako dokazi nagovještavaju da je malezijski avion u istočnoj ukrajini oboren zemlja-zrak raketom lansiranom sa područja koje kontrolišu proruski separatisti.

On je rekao da su separatisti imali stalnu dostavu naoružanja iz Rusije, uključujući protivzračno oružje.

Obama je pozvao na međunarodnu istragu ove tragedije i apelovao na Rusiju, separatiste i ukrajinske vlasti na hitnu obustavu vatre:

Obama zatražio međunarodnu istragu i prekid vatre u Ukrajini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Prvi među onima koji će učetvovati u istrazi jesu Holanđani, jer su više od dvije tećine putnika u oborenom malzijskom avionu bili državljani te zemlje. Ukupno je u avionu bilo 298 putinka i članova posade, 189 njih bili su Holanđani. Premijer Mark Rute rekao poručio je u petak da će „prevrnuti svaki kamen“.

“Namračniji scenarij je istinit, pogođeni smo jednom od najvećih katastrofa u holandskoj istoriji”, rekao je Rute.

Cijela je zemlja, naveo je, “u šoku zbog ovog izuzetno dramatičnog događaja”.

“Poruka kabineta je da želimo da istražimo šta se dogodilo, da utvrdimo ko stoji iza ovoga i želim da citiram mog australijskog kolegu Tonija Abota: ‘Ako su uključeni teroristi, ako je to učinjeno namjerno sa intencijom, onda ćemo učiniti sve da budu kažnjeni u skladu sa tim.’. Ali, prvo želimo da budemo sigurni da istražiteljima može biti omogućena objektivna i što je moguće više nepristrasna istraga“, kaže holandski premjer.

Ministar pravde Holandije Ivo Opstelten kaže da čekaju da se pridruže ukrajinskim kolegama.

„Holandski odbor za sigurnost provešće istragu za Holandiju. Oni odlaze što je prije moguće u Kijev i fokusiraće se na ključne elemente: uzroke, listu putnika i uzetu putanju leta“, kaže Opstelten.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) razgovara sa proruskim separatistima u Ukrajini o stvaranju "koridora" za pristup međunarodnih istražitelja koji će na terenu voditi istragu o avionskoj nesreći na istoku te zemlje, saopštila je ta organizacija.

"Cilj je da dogovorimo otvaranje humanitarnog koridora, koridora za pristup od Donjecka do mjesta nesreće. Treba prići, obaviti posao i identifikovati žrtve", rekao je šef OEBS-a Didije Burkhalter.

Šef OEBS-a je rekao da ta organizacija ima tridesetak posmatrača koji treba da stignu na teren, kao i da su u toku napori da se olakša istražni rad.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija zatražio je da se provode “potpuna, temeljna i nezavisna međunarodna istraga” o padu malezijskog aviona u Ukrajini.

SAD vjeruju da je moguće da su proruski pobunjenici srušili avion i ne isključuju pomoć Rusije separatistima koji su koristili raketu Buk-M.

Američka ambasadorka u Savjetu bezbjednosti UN Samanta Pauer pojasnila je sumnje u vezi raketnog sistema SA-11 (što je NATO iznaka za Buk-M) zemlja-vazduh kojim je možda oboren malezijski avion:

“Zbog tehničke složenosti SA-11 malo je vjerovatno da bi separatisti mogli da ga koriste bez pomoći obučenog osoblja, tako da ne možemo isključiti tehničku pomoć ruskog osoblja u upravljanju tim sistemom”, navela je Pauer.

Ukrajinske službe bezbednosti (SBU) objavile su audio snimak na kome se čuje kako proruski separatisti na istoku Ukrajine razgovaraju o prijemu sofisticiranog protivavionskog naoružanja i dolasku posade iz Rusije.

Ukrajinske bezbjednosne službe veruju da je oružje korišćeno za obaranje malezijskog aviona.

U prvom snimku koji je zabilježen 14. jula razgovaraju jedan od komandanata samoproklamovane „Luganske Narodne Republike“ i neko, po svemu sudeći, iz ruske Vojno-obaveštajne službe (GRU) čiji je nadimak Oreon.

U tom razgovoru čelnik ruskih separatista kaže da već imaju sistem Buk kojim će gađati ukrajinske vojne avione. „Da, znam“, odgovora mu Oreon.

U drugom razgovoru komandant separatista sa nadimkom Burjat, kako se navodi, razgovara sa oficirom tajne službe ruske vojske Hmurijem o prijemu protivraketnog sistema Buk-M. Burjat potvrđuje da je Buk-M stigao „trakom“ što označava koridor duž granice sa Rusijom.

Jedan visoki zvaničnik Ujedinjenih nacija izjavio je da je generalni sekretar UN Ban Ki Mun uznemiren, kako se čini, “brojnim, pouzdanim izveštajima koji ukazuju da je korišćeno sofisticirano protivavionsko naoružanje” za obaranje malezijskog aviona u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG