Dostupni linkovi

Svilajnac: Kredit za fabriku vode koja nikada nije počela sa radom


Svilajnac
Svilajnac

Grad Svilajnac je pre osam godina podigao kredit od million i po evra za izgradnju Fabrike za preradu vode na izvorištu Perkićevo, koja nikad nije počela sa radom.

Umesto fabrike za preradu, produbljeni su postojeći bunari pa Svilajnac ima zdravu i čistu vodu za piće, ali će građani otplaćivati kredit do 2017. godine.

Predrag Milanović, predsednik Opštine Svilajnac kaže za Radio Slobodna Evropa da Fabrika za preradu vode nikada nije počela sa radom jer nije ni bila potrebna gradu, a ta promašena investicija koštaće građane više od dva miliona evra.

Predrag Milanović
Predrag Milanović

“Izgradnja bi koštala oko dva miliona evra. Međutim, projekat je krnuo bez građevinske dozvole i bez saglasnosti nadležnog ministarstva. Investiciju je vodila Opština Svilajnac i za tu priliku je uzet kredit od million i po evra koji vraćamo i kada ga budemo vratili to će ukupno biti 2,2 miliona evra. Oprema je tada nabavljena po hitnosti, a meni ni danas, posle osam godina, nije jasno šta je bilo toliko hitno kada ništa nije montirano”, kaže Milanović.

Prema navodima našeg sagovornika navodni uzrok hitnoće izgradnje fabrike za preradu vode bilo je povećanje nitrata i nitrita u bunarima na izvorištu Perkićevo, ali je postojalo bolje i jeftinije rešenje tog problema.

“U dogovor sa ministarstvom je promenjena koncepcija izvorišta sa tim plitkim bunarima do 15 metara dubine. Iskopani su duboki arterterijski bunarii dole nema ni nitrata kao ni nitrita. Sada se Svilajnac snabdeva zdravom pjaćom vodom iz tih bunara”, kaže predsednik Opštine.

Grad Svilajnac sada pokušava da bar deo kupljene opreme iskoristi, a onaj koji nije ni bio potreban proda ili zameni kako bi koliko toliko umanjio štetu, ali je još uvek neizvesno da li će u tome uspeti.

“Videćemo da li sve da prodamo ili neki deo da iskoristimo kao nešto što bi nama u perspektivi moglo da predstavlja sigurnost i zaštitu, a ostalo da probamo da prodamo ili zamenimo. Ima tu dosta opšte opreme kao što su bazeni i rezervoari što može da se koristi, ali ta specializovana oprema mislim da nam neće trebati ni u budućnosti”, kaže Milanović.

XS
SM
MD
LG