Dostupni linkovi

Svjedok obrane prepričao priče o navodnom namještanju Markala


Zaštićeni svjedok
Zaštićeni svjedok

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom kanadskog obavještajnog analitičara, koji je pod zaštitnim mjerama – izmijenjenog glasa i lika te pod pseudonimom GRM-037 – kao svjedok obrane opisao priče među svojim kolegama iz Ujedinjenih naroda (UN) - o mogućem namještanju eksplozija na sarajevskoj tržnici Markale, 1994.i 1995.godine.

Zaštićeni svjedok obrane (budući da se vjerovatno radi o još aktivnom časniku kanadskih snaga) opisao je kako je kao analitičar u snagama UN-a čuo od kolega priče kako su bošnjačke snage bile odgovorne za neka od najzloglašenijih granatiranja u Sarajevu – napadajući vlastite civile kako bi svalile odgovornost na srpske snage.

„Bilo je to opće prihvaćeno mišljenje.“, naveo je u izjavi kanadski časnik opisujući kako je u vezi prvog incidenta na Markalama 1994. godine – vidio fotografiju osobe kako kroz prozor baca minobacačku granatu, a što mu je navodno pokazao američki narednik „kojem se ne može sjetiti imena“.

U vezi drugog incidenta 1995.godine na Markalama – GRM-037 je naveo kako je čuo priču da je ispaljena granata na tržnicu zabilježena na radaru, ali da se nije mogao utvrditi smjer ispaljenja, za kojeg optužba tvrdi da je došao s položaja pod kontrolom VRS-a.

„Gotovo svaki promatrač UN-a kojeg sam sreo u Bosni pokušao je da se šulja i njuška kao James Bond, mnogi su imali oružje i bili su kao Rambo.“, naveo je pak u vezi teze obrane – da su međunarodni promatrači UN-a zarobljeni 1995.godine od strane VRS-a (i prema optužbi uzeti za taoce)– budući da su bili sudionici sukoba.

Optužba: Krilca granate zabijena u asfalt

Haško tužiteljstvo, koje je izvelo niz svjedoka o istrazi eksplozija na tržnici Markale, suočilo je svjedoka obrane s podatkom – da su krilca granate bila zabijena u asfalt 1994.godine – što ukazuje da je projektil bio ispaljen s veće udaljenost, a ne da je bačen iz neposredne blizine udara.

„Vi ne znate da su se zabila repna krilca granate 120mm pod određenim kutom upada u asfalt?“, upitao je tužitelj Fajl (Jason File), ukazujući i da svjedok nije pregledao ni podatke o istrazi njegovih kolega, kao ni snimke mjesta eksplozije.

„To je točno.“, potvrdio je kanadski časnik, navodeći kako je samo čuo da je sporna granata nabavljena iz Rusije te da je mogla eksplodirati bez ispaljenja.

Tužitelj Fajl iskoristio je i prijašnje izjave kanadskog časnika u vezi uzimanja međunarodnih promatrača UN-a za taoce (1995.godine), u kojima je naveo kako je zapovjed za to došla „s najvišeg rukovodstva“ bosanskih Srba.

To je sovjetski način razmišljanja i vojnik ne postupa bez naređenja odozgo.“, citirao je svjedoka tužitelj.

„Ne sjećam se konkretnih detalja, ali sjećam se da je to bio moj utisak, da.“, potvrdio je svjedok pitanje tužitelja o zapovjednoj odgovornosti vojno-političkog vrha bosanskih Srba.

Budući da je kanadski časnik opisao promatrače UN-a „da su izgledali i hodali okolo kao Rambo (akcijski lik iz američkih filmova)“, predsjedavajući sudac Alphons Orie je upitao svjedoka – nije li takvo što ponižavajuće za njegove kolege iz UN-a?

„Mogu razmisliti jednu minutu? Da, slažem se s Vama.“, potvrdio je svjedok sucu Orieu, koji je također zaključio u vezi priče o bačenoj granati na Markale 1994.godine – da se radi o razmišljanjima „na dosta klimavim nogama“ – budući da je svjedok suočen i s fotografijom mjesta ekplozije koje je bilo „metre i metre udaljeno od zgrade“ pokazane kao mjesto od kud se navodno bacio projektil.

Suđnje za genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača UN-a za taoce – nastavit će se idući tjedan u ponedjeljak, kada će video-linkom iz Kanade iskaz dati još časnik.

VIDEO LINK: Dio ispitivanja svjedoka

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG