Dostupni linkovi

Svjedok obrane suočen s razlozima sukoba u Bihaću


Milorad Zorić
Milorad Zorić

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Milorada Zorića, ratnog snimatelja 2.krajiškog korpusa VRS-a, koji je kao svjedok obrane opisao svoj odlazak iz Bihaća 1992.godine, nakon što su u gradu izbile borbe.

Nakon što je kao svjedok obrane opisao kako je 25. svibnja 1992. godine otišao iz Bihaća zbog prijetnji susjeda nesrpskih nacionalnosti, koji su se prema njegovoj izjavi naoružavali, Zorića je u unakrsnom ispitivanju haška optužba suočila s dokumentom o naoružavanja članova Srpske demokratske stranke (SDS-a) uz suradnju srpskih oficira Jugoslavenske narodne armije (JNA), kao i nekih pripadnika policije (BiH) – još polovicom 1991.godine.

„Eto vidiš što tvoji rade.“, citirao je riječi svojih susjeda Zorić, koji je potvrdio da je prije izbivanja sukoba u Bihaću odlazio u Zrakoplovni centar JNA, gdje su mu oficiri JNA pak govorili suprotno - o navodnom naoružavanju Bošnjaka.

Dokument o naoružavanju 1991. godine

Tužitelj Jerremy pokazao mu je potom dokument Centra službi bezbjednosti (CSB) u Bihaću upućen CSB-u Banja Luka (13.10.1993.godine) – o zaposlenicima koji su sudjelovali u organiziranju srpskog napada prije izbijanja rata.

U njemu se opisuje naoružavanje lokalnih srpskih jedinica (civilne zaštite) na području Bihać nakon sukoba srpskih pobunjenika s hrvatskom policijom na Plitvicama u travnju 1991.godine.

„I to u ilegali daleko od očiju javnosti pa čak i od nekih Srba – jer su mnogi Srbi obmanuti od nekih političkih lidera.“, citirao je dokument tužitelj Edward Jeremy suočivši s njim svjedoka.

„Mjesec travanj 1992. godine koristi se za dodatno naoružavanje pripadnika srpskog naroda u čemu radnici milicije imaju posebnu ulogu oko osiguranja transporta.“, citirao je nadalje službene zabilješke o naoružavanju srpskih sela u općini Bihać tijekom 1991. i 1992.godine.

„Ja sam rekao da ću govoriti istinu i ovaj dokument za mene ništa ne znači. Ja sam radio kao prosvjetni djelatnik u Bihaću i mrzio sam oružje. Prvi put vidim ovaj dokument. Neke ljude poznajem s ovog spiska, ali ne znam da se to radilo. Nisam pripadao tom krugu.“, poricao je Zorić da je imao saznanja o naoružavanju srpskih lokalnih jedinica u Bihaću 1991. godine, kao i o planovima SDS-ovaca koje je snimao tijekom stranačkih aktivnosti.

„Ja se toga ne sjećam, ja sam radio svoj posao, a pisanje i politika me baš nisu zanimali.“, komentirao je zapisnik sa Skupštine bosanskih Srba na kojoj je izvješteno da je „Bosanska Krupa – bez muslimana i mala je vjerovatnost da će se moći vratiti sada kada je predsjednik Karadžić objavio radosnu vijest – da je rijeka Una neosporna granica nove srpske republike“.

„Ne znam prvi put ovo čujem.“, poricao je Zorić koji se tijekom iskaza pozivao samo na zločine koje je snimio u Kulen Vakufu protiv mještana srpske nacionalnosti, podupirući pri tom tezu obrane – kako su naknadni zločini protiv građana nesrpske nacionalnosti bili posljedica osvete – a ne organiziranog plana progona.

VIDEO LINK: Glavni iskaz i dio unakrsnog ispitivanja Zorića

Odgovarao samo o akcijama suprotne strane

Budući da je odbijao odgovarati na bilo kakva pitanja o napadima srpskih snaga na Bihać, odnosno jedinice u kojoj je snimao – Zorića je upozorio i predsjednik sudskog vijeća Alphons Orie.

„Zašto tvrdite da ništa ne znate o operacijama srpske vojske, a o operacijama protiv Srba sve znate?“, upitao je sudac Alphonse Orie, aludirajući „na ponašanje svjedoka u sudnici“ koje će se uzeti u obzir prilikom procjene njegovog svjedočenja.

„Mene je uvijek interesiralo što neprijatelj radi, a sa srpskom sam vojskom išao. Naravno da je pucala i naša vojska.“, odgovorio je potom svjedok obrane koji je kao snimatelj napravio i interview s generalom Mladićem tijekom rata, a koji mu je navodno rekao – da objavljuje samo istinu o tome što se događa.

Podsjetimo Bihać je proglašen tijekom rata Zaštićenom zonom UN-a 1993.godine, no bez obzira na to VRS ju je napadao i polako osvajao. Pritisak na Bihać je tek opao nakon što su na pobunjenom području Hrvatske poražene srpske snage 1995.godine u akciji Oluja, a tužitelj Jeremy je podsjetio na veliku glad koja je tamo harala tijekom rata – kako bi osporio iskaz Zorića o generalu Mladiću kao osjetljivom čovjeku prema patnjama civila.

O zauzimanju Sanskog Mosta

Suđenje se nastavilo iskazom Dragana Karaća, bivšeg oficira VRS-a u Sanskom Mostu, općini gdje su prema optužnici srpske snage počinile 1992.godine progon Bošnjaka i Hrvata s razmjerom genocida.

Nakon što je u glavnom iskazu kao svjedok obrane opisao kako je do napada na zgradu općine došlo jer su je prethodno zauzele bošnjačke snage, Karaća je tužiteljstvo suočilo s pisanim planom napada srpskih snaga koji pokazuje suprotno.

Iako je bio vojni obavještajac Karać je poricao da je znao za pokazani plan, kao i za zločine lokalnih srpskih snaga u Sanskom Mostu – poput razaranja Mahale, zatočavanja preko dvije tisuće civila te ubojstava civila u Hrustovu.

Karać će iskaz na suđenju za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH (1992-1995) dovršiti u srijedu.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Karaća

https://www.youtube.com/watch?v=XZcHK5jxqzo

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG