Dostupni linkovi

Svjedok poricao zločine u Sušici, čak i da je spasio logoraša


Momir Deurić
Momir Deurić

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Momira Deurića, skladištara u vojnom logoru Sušica u Vlasenici, jednoj od općina u Bosni i Hercegovini gdje je prema optužbi počinjen genocid nad nesrpskim stanovništvom 1992.godine.

Svjedok obrane Deurić poricao je da je vidio zlostavljanje zatočenika u logoru Sušica, čak i kada je suočen s iskazom preživjele žrtve, koja ga je opisala kao svog spasitelja.

Deurić je kao svjedok obrane poricao progon Bošnjaka i Hrvata iz Vlasenice 1992.godine, tvrdeći da su samovoljno odlazili iz općine, kao i srpsko stanovništvo – samo iz straha od sukoba zbog kojeg je i on preselio obitelj u Beograd. Prema Deurićevoj priči – u logor Sušica su se civili „sami sklanjali od ratnih djelovanja“, a ne nasilno zatočavani, izgladnjivani i mučeni – o čemu je iskaz dalo više preživjelih.

„Ja se s tim ne bih složio. Ja znam da je hrana redovito dovožena i da su svi primali hranu.“, poricao je svjedok da je bilo nehumanih uvjeta u logoru, a o čemu su međunarodni promatrači napravili zabilješku (OSCE ili OEBS) koja je pokazana u sudnici od strane tužiteljstva. Nakon toga svjedok je nastavio poricati i da je bilo zlostavljanja logoraša.

Svjedok: Moguće da je bilo, ali ja nisam vidio

Deurić je u unakrsnom ispitivanju suočen od strane haškog tužitelja Mekdonalda i s iskazima logoraša koji su svjedoka opisali kao osobu koja im je omogućila da se operu u nehumanim uvjetima logora Sušica. Svjedok je i to poricao, kao i da je spasio svojim dolaskom jednog logoraša kojem je zapovjednik Sušice i jedan od glavnih krvnika Dragan Nikolić zvan Jenki – već stavio pištolj u usta.

„Pričali su svašta, ali ja nisam bio očevidac tih nasilja. Ja to nisam vidio. Moguće da je to bilo. Kažem da je to moguće – da su oni mene vidjeli, a ja njih ne – kad se to događalo.“, poricao je svjedok čak i svoju ulogu spasitelja jedne od žrtava brutalnosti u logoru, predratnog susjeda (ime nije navedeno zbog zaštite žrtve).

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:21 0:00
Direktan link

Podsjetimo, spomenuti Nikolić je pušten prijevremeno iz zatvora već prošle godine, nakon što je odslužio dvije-trećine kazne od 20 godina zatvora, na koju je osuđen nakon što je priznao učešće u ubojstvima, silovanjima i mučenjima zatočenika Sušice, a u kojima je prema nalazima haških sudaca – uživao.

VIDEO LINK: Priznanje Nikolića

Iako je tvrdio da je krajem rujna 1992.godine logor raspušten, a svi zatočenici razmijenjeni, Deurić je na kraju potvrdio predsjedavajućem sucu Alphonsu Orieu – kako zapravo ne zna što se dogodilo s tim ljudima, a za koje je haško tužiteljstvo podsjetilo – da su svi ubijeni, oko 140 preostalih.

Ja o tome ne znam ništa.“, naveo je svjedok obrane.

Suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid i ostale zločine nastaviti će se ovaj tjedan iskazima niza svjedoka obrane, najviše pripadnika srpskih snaga koji su sudjelovali u spornim operacijama.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG