Dostupni linkovi

Svjedok „propagandom“ osporavao nalaze o Srebrenici


Goran Krčmar
Goran Krčmar

Kao zadnji ovotjedni svjedok obrane na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću iskaz je dao Goran Krčmar, koji je tijekom rata bio član Komisije za razmjenu zarobljenika pri Prvom krajiškom korpusu VRS-a, dok je trenutno djelatnik Centra za traženje nestalih osoba Republike Srpske. Kao svjedok obrane Krčmar je osporavao broj od 8.000 srebreničkih žrtava, ustvrdivši da je preuveličan, između ostalog i zato jer su u njega ubrajani ubijeni Srbi.

Predsjedavajući sudac Alphons Orie upozorio je pri tom obranu – da nije na njoj dokazivanje broja žrtava u Srebrenici – nego na vještacima, nazvavši iskaz Krčmara – propagandom.

Krčmar je ustvrdio kako i Međunarodna komisija za nestale osobe, ICMP, koja inače djeluje u postratnim zonama diljem svijeta – ima nepreciznu metodologiju utvrđivanja broja žrtava. Odnosno da bespotrebno radi popis pronađenih tijela, sve dok nema cjelovitog popisa svih ubijenih i nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

„Jedan slučaj – je jedna vreća s posmrtnim ostacima. Na taj način stvoriti će se N.N. tijela od slučajeva od nepostojećih koštanih ostataka, a dobiti će kroz tužiteljsku naredbu, koja je već izdata i po kojoj se radi – dobiti će svoj tužiteljski broj i biti će kao takvi – kao N.N. sahranjeni, a da prije toga nikada nismo u Bosni i Hercegovini uspostavili popis nestalih. Ovo je jedna opasna manipulacija.“, izrazio je svoj stav svjedok obrane.

Sucima bitni kao dokazi – nalazi vještaka

Predsjedavajući sudac Alphons Orie je izrazio nezadovoljstvo nakon prvog dijela glavnog iskaza Krčmara. Pri tom je pojasnio kako se suci jedino osvrću na dokaze u vezi zločina iz optužnice, a ne na neke navodne manipulacije – koje nisu ni predmet spora, podsjetivši na ono što je bitno u vezi utvrđivanja broja žrtava.

„Imamo ažurirane izvještaje koliko je tijela identificirano putem DNK (analize), a sada nam dovodite svjedoka koji nam govori o brojnim preuveličavanjima. Mene ne zanimaju te preuveličane brojke. Cijelo Vijeće zanima dokazni materijal koji dolazi preko vještaka – u kojem se govori – mi smo pronašli tijela ovdje, identificirali smo toliko i toliko itd. Mi se oslanjamo na nalaze vještaka koje dovode procesne strane o tom pitanju i ne trebaju nam ispravak pitanja koja nisu izašla pred nas. Propaganda“, upozoravao je obranu Orie.

Iskaz Krčmara planiran je za više dana tako da će se nastaviti idući tjedan kada će ga unakrsno ispitivati haška optužba. Podsjetimo, optužnica govori o oko 7.000 srebreničkih žrtava masovnih pogubljenja, dok su najnoviji nalazi vještaka optužbe ukazivali na preko 8.000 ubijenih.

VIDEO LINK: Dio glavnog ispitivanja i na kraju rasprava o „propagandnom“ iskazu

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG