Dostupni linkovi

Svjedok suočen s prijedorskim zločinima svojih podređenih


Draško Vujić
Draško Vujić

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Draška Vujića, zapovjednika 43.brigade VRS-a koja je 1992.godine zauzela Prijedor, nakon čega se u toj općini – prema optužnici, dogodio genocid nad nesrpskim stanovništvom.

Vujić je u glavnom iskazu osporavao da su njegove snage sudjelovale u organiziranom progonu Bošnjaka i Hrvata, nakon čega ga je u unakrsnom ispitivanju tužitelj suočio s brojnim dokazima o više masovnih ubojstava za koje se terete upravo pripadnici njegove jedinice.

Vujić, prijeratni vozač kamiona, mobiliziran je u Jugoslavensku narodnu armiju (JNA) već 1991. godine početkom rata u Hrvatskoj, a svoj ratni put je nastavio u Bosni i Hercegovini 1992. U glavnom iskazu, kao svjedok obrane, Vujić je naveo kako je branio Prijedor sa svojom 43. brigadom VRS-a, nakon čega ga je tužitelj Almir Zec podsjetio kako je ta navodna obrana izgledala.

„Također ste znali da je sud BiH potvrdio osudu pripadnicima VRS-a i policije, uključujući i pripadnika Vaše brigade Dragoja Soldata – za ubojstvo muslimana u Čarakovu pred džamijom, nakon čega su zapalili džamiju. Jel' tako?“, suočio je svjedoka tužitelj.

„Slučaj Soldat i ostali mi je poznad unazad pola godine, u to vrijeme kada se događalo nisam ništa znao.“, poricao je Vujić, dodajući da ne može vjerovati da je Soldat, kao vojni policajac kojeg je poznavao – to mogao učiniti.

Vujićevi vojnici: Zatrti ćemo im sjeme

Vujić je poricao i da je znao za druga ubijanja civila od strane pripadnika svoje brigade na području Prijedora, za što se u Bosni i Hercegovini još uvijek vode postupci. Iako je potvrdio da su odmah po zauzimanju općine srušeni vjerski objekti građana nesrpske nacionalnosti – džamije i katoličke crkve, Vujić je i dalje nastavio osporavati da je cilj napada srpskih snaga bio progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva.

Jedna od džamija u Prijedoru, srušena 1992. godine
Jedna od džamija u Prijedoru, srušena 1992. godine

Čak i kad je suočen s nizom članaka iz Kozarskog vjesnika u kojima pripadnici njegove brigade potvrđuju – da im je upravo to bio cilj.

„“Mi protjerujemo balije. Oni će nestati.“ Dakle gospodine Vujić – ovo je primjer Vaših vojnika koji izražavaju svoj stav prema drugim etničkim grupama, u ovom slučaju – muslimanima.“, citirao je izjavu svjedokovih vojnika tužitelj Zec.

„Borili smo se protiv razularenih muslimanskih snaga pomognutih NATO paktom. I normalno da je moj vojnik rekao – zatrt ćemo sjeme onima koji nas napadaju. To kažem i ja ovog momenta.“, pravdao je svjedok riječi svojih vojnika, osporavajući i dalje da su bile namijenjene civilnom stanovništvu.

Poricanje zajedničkog zadatka s Arkanovcima

Vujić je osporavao i zajedničko djelovanje vojnih i policijskih jedinica bosanskih Srba, kao i suradnju sa srbijanskim paravojnim formacijama, poput Arkanovaca vođenih Željkom Ražnjatovićem.

Makar je suočen sa zabilješkom generala Mladića u kojoj se spominje ta suradnja na području Prijedora, kao i s tekstom iz beogradskog tjednika Vreme gdje je to također opisano.

Nisam znao za bilo kakve dogovore između vojske i Arkana.“, ogradio se svjedok koji je i sam spomenut u tekstu iz Vremena o zajedničkoj akciji VRS-a i Arkanovaca u Prijedoru.

Suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid nastavit će se još iduća tri tjedna, nakon čega će uslijediti jednomjesečna pauza kako bi se strane u postupku pripremile za dodatno izvođenje dokaza optužbe u vezi pronađene prijedorske masovne grobnice Tomašica.

VIDEO LINK: Dio iskaza Vujića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG