Dostupni linkovi

Svjedok suočen s odgovornošću za zatočene mještane Ahatovića


Mihajlo Vujasin
Mihajlo Vujasin

Haško suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom još jednog oficira koji je sudjelovao u troipogodišnjoj opsadi Sarajeva.

Mihajlo Vujasin, bivši zamjenik zapovjednika Rajlovačke brigade, a kasnije načelnik inženjerije Sarajevsko romanijskog korpusa VRS-a kao svjedok obrane ustvrdio je da njegove snage nisu napadale Sarajlije – već spriječavale snage Armije Bosne i Hercegovine da napuste grad.

U unakrsnom ispitivanju haško tužiteljstvo suočilo je Vujasina s vojnim dokumentima Rajlovačke brigade VRS-a – koji pak potvrđuju postojanje smrtonosnog oružja kakvim su ubijani i ranjavani građani. Ali i njegovoj odgovornosti za zatočene mještane Ahatovića u kasarni pod njegovim zapovjedništvom.

Vujasin je osporavao da je njegova jedinica imala snajperiste, nakon čega ga je tužitelj Weber suočio sa zahtjevom Rajlovačke brigade upućenom Glavnom štabu VRS-a – za osam snajperskih pušaka. Vujasin je to pravdao željom za protusnajperskim djelovanjem po snajperistima Armije BiH, ali i poricao – da je do toga ikad došlo.

„Mogu da kažem – ovo mi nismo dobili, iako je išao zahtjev. Koliko je meni poznato nije vršena obuka (za snajperiste). Znači, može biti da je netko vršio obuku tko je imao pušku, imao sve. Znači je li vršio upucavanje ili ne na nekom drugom mjestu – to ne mogu poreći. Znači, znam da nije bilo organizirane obuke za takva dejstva“, poricao je svjedok za kojeg su suci istaknuli nekoliko puta – da želi umanjiti postojanje teške artiljerije u Rajlovačkoj brigadi, poput minobacača od 120mm i haubica od 105mm.

O „zaštiti“ zarobljenika

Vujasin se ogradio i od masovnog pogubljenja mještana Ahatovića 1992.godine, kao i maltretiranja preostalih u kasarni u Rajlovcu, tvrdeći da ih je VRS zapravo pokušala zaštititi od bijesnog srpskog naroda – naguravši ih preko dve stotine u samo dve cisterne, među njima i žene i djecu.

Mladić u sudnici
Mladić u sudnici

„Ja tvrdim da su neki ljudi bili nasmrt prebijeni dok su bili u rukama Rajlovačke brigade u kasarni – gdje ste Vi bili zapovjednik. Je li se slažete?“, suočio je svjedoka tužitelj Adam Weber.

„Jel nije bilo moguće osigurati njih od paravojske. Nije bilo moguće. Znači odgovorno tvrdim – da nije bilo te Rajlovačke brigade, tih starješina koji su tu bili – to bi sve stradalo.“, branio se Vujasin, tvrdeći da je zajedno s nekim oficirima želio spriječiti osvetu nad zarobljenicima, doduše neuspješno.

„Da li znate što se dogodilo sa zarobljenicima koji su odvedeni autobusom iz kasarne i ubijeni?“, ispitivao je nadalje Weber, želeći pokazati nevjerodostojnost svjedoka.

„Ne znam, ne znam što se dogodilo.“, poricao je svjedok znanje o događajima o kojima su svjedočili prethodno svjedoci haške optužbe.

Nakon što Vujasin dovrši iskaz u srijedu, u nastavku suđenja za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH, kao još jedan svjedok osporavanja odgovornosti za ubojstvo oko 11 i pol tisuća Sarajlija iskaz će dati Stojan Džino, također oficir iz Rajlovačke brigade Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a.

VIDEO LINK: Dio iskaza Vujasina

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG