Dostupni linkovi

Tači u potrazi za većinom za Specijalni sud


Hašim Tači
Hašim Tači

Skupštini Kosova nema odmora dok ne formira Specijalni sud za ratne zločine, poručio je u sredu lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači, partije od koje i zavisi formiranje ovog suda. On je od svoje parlamentarne grupe zatražio da glasaju za sud, a ostali iz iste partije nadaju se da će poslanici koji nisu glasali za sud promeniti svoje mišljenje.

Predsednik Demokratske partije Kosova i prvi zamenik premijera Hašim Tači sastao se u sredu sa svojom partlamentarnom grupom kako bi saznao njihove stavove o glasanju za Specijalni sud za ratne zločine.

Nakon sastanka, Tači je kazao kako je uveren da će Skupština formirati Specijalni sud, te je zatražio od njegovih poslanika i od svih ostalih da u skladu sa ratifikacijom sporazuma sa Evropskom unijom od prošle godine, osnuju ovaj sud.

„Razgovarali smo o nužnosti što bržeg okončavanja procesa za osnivanje Specijalnog suda. Mislim da Skupština Kosova ne bi trebala da ode na letnji odmor bez da završi ovaj proces, na osnovu skupštinske odluke od prošle godine“, kazao je on.

I potpredsednik Skupštine Kosova iz Demokratske partije Džavit Haljiti kazao je da Skupština treba da formria sud pre letnjeg odmora, ako je potrebno i na vanrednoj sednici.

Neosnivanje suda bilo bi šteta po Kosovo, dodao je on, ali ne izražavajući optimizam da postoji dovoljan broj glasova poslanika za ustavne promene koje bi otvorile put osnivanju suda.

“Demokratska partija izvršila je napore u komuniciranju sa ostalim partijama ali do sada nije bilo rezultata koji bi mogli da se objave, zato što nema sporazuma. U svakom slučaju, verujem da će se ovih dana neki od poslanika Demokratske partije koji nisu glasali za sud ubediti da sada glasaju”, kazao je on.

Skupština Kosova 26. juna odbacila je ustavne amandmane za Specijalni sud, pošto su 13 poslanika iz Tačijeve Demokratske partije glasali protiv, bili uzdržani, ili uopće nisu bili prisutni sjednici.

Nakon reakcije međunarodne zajednice, premijer Kosova Isa Mustafa i njegov zamjenik Tači dali su obećanje da će iste amandmane ponovo procesuirati Skupštini na usvajanje.

Za osnivanje Suda, potrebno je 80 glasova poslanika, uključujući i 14 glasova poslanika iz manjinskih zajednica.

Specijalni sud za ratne zločine treba da se bavi istragom navoda iz izveštaja Dika Martija o trgovini organa srpskih civila od strane bivših pripadnika OVK-a od 1998. do 2000.

XS
SM
MD
LG