Dostupni linkovi

Birani tajming nove afere: Podmetanje SDP-u pred kongres?


Sa kongresa SDP-a u junu 2011.
Sa kongresa SDP-a u junu 2011.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković naložio je tužilaštvu da ispita pisanje lista Dan o navodnoj zloupotrebi državnih resursa i kupovini glasova od strane manje članice vladajuće koalicije Socijaldemokratske partije, a uoči parlamentarnih izbora 2012 godine. Dok SDP to odlučno demantuje, dio javnosti ne može da se otme utisku da je za otvaranje novog slučaja, poslije afere „Snimak“, pažljivo odabran tajming ususret kongresu Socijaldemokrata 3. juna, koji će prelomiti političku budućnost te partije.

U tekstovima objavljenim u ponedjeljak i utorak, dnevni list Dan, pozivajući se na autentičnost potvrđenu iz više izvora SDP-a, objavio je dokumentaciju podgoričkog odbora te stranke koja navodno dokazuje da je i SDP, poput njenog većeg koalicionog partnera, DPS-a, uoči parlamentarnih izbora 2012. godine, zloupotrebljavao državne resurse u partijske svrhe.

Kako piše Dan, to se u prvom redu odnosilo nasredstva Fonda rada i Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i na otvaranje novih radnih mjesta u javnim preduzećima i kupovinu glasova birača.

Uslijedio je oštar demantij podgoričkog odbora Socijaldemokrata, na čijem je čelu potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, koji su u prilog naveli da su objavljena dokumenta neovjerena i nepotpisana i da je riječ o njihovoj „providnoj upotrebi u dnevno političke svrhe“.

U međuvremenu oglasio se vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, koji je otvorio izviđaj i naložio da se ispitaju navodi iz tekstova Dana.

Kako na tu činjenicu gledaju u SDP-u, pitali smo funkcionerku i poslanicu te partije Draginju Vuksanović.

„Čuli ste stav SDP-a koji ja, kao poslanica te partije, podržavam. S obzirom na to da je Vrhovno državno tužilaštvo pokrenulo radnje izviđaja u tom dijelu ne bih ništa komentarisala osim da ostavimo nadležnim organima da rade svoj posao na način kako oni to smatraju da treba“, rekla je Draginja Vuksanović.

Reaktivirati "Snimak"

Daliborka Uljarević iz Nevladine oragnizacije Centar za građansko obrazovanje pozdravlja brzu odluku tužioca Stankovića da sve istraži do kraja, ali smatra i da treba da reaktivira raniju aferu „Snimak“, čiji su akteri zloupotrebe državnih resursa iz redova Đukanovićevog DPS-a, a koja nije dobila ni pravni ni politički epilog.

„Time svakako napravi iskorak u odnosu na njegove prethodnike koji su u začetku zaustavili svaku djelotvornu istragu nadležnih organa u vezi sa aferom 'Snimak', a znamo da ta afera i danas ozbiljno opterećuje crnogorski put u EU. Mislim da je važno podsjetiti samog tužioca Stankovića da, kao što je uradio u ovom slučaju vezano za funkcionere SDP-a, on i dalje ima punu pravnu mogućnost da obnovi postupke protiv funkcionera DPS-a i pokrene one postupke koji nijesu bili pokrenuti protiv dijela aktera iz afere 'Snimak'“, komentariše Daliborka Uljarević.

Za dio političke javnosti indikativno je to da se otvaranje navodne nove afere o zloupotrebama, ovoga puta u režiji SDP-a, dešava u trenutku kada se partija nalazi pred kongresom, koji će opredijeliti njen dalji politički kurs, a prije svega u odnosu na koalicionog saveznika DPS, prema kome šef SDP-a Ranko Krivokapić sve češće i sve glasnije zauzima distancu. Da li je tajming tempiran kako bi uticao na strujanja u SDP-u pitali smo portparola Mirka Stanića.

„Ne bih baš tražio vezu između ove navodne afere i kongresa. Ono što je čudno jeste da neko navodno ima dokument koji je nastao prije tri godine u kojem sam sebe optužuje za određena djela“, kaže Stanić.

RSE: Mislite da ovo nema veze sa navodnim strujanjima u SDP-u, pošto ovoga puta imamo dva kandidata za šefa partije?

Stanić: Onda ne znam na koju stranu ide strujanje, jer se ovdje pominju funkcioneri partije i mislim da se želi nanijeti šteta cijelom SDP-u, a ne bilo kojem od kandidata.

Za Daliborku Uljarević ipak nije slučajno što se sve dešava ususret kongresa obje članice vladajuće koalicije.

„Vidljivo je da se u javnosti, a možemo zamisliti šta se dešava na samom terenu, koriste sva moguća sredstva kako bi određene struje u tim partijama zadržale poziciju ili dobile neke pozicije. Očito je ulog jako veliki i sve što se dešava u ovom periodu treba posmatrati kroz prizmu nastupajućih kongresa. I upravo je tu posebna odgovornost tužilaštva da pokaže da neselektivno primjenjuje pravdu prema svima, odnosno da na isti način tretira sve slučajeve potencijalnih zloupotreba državnih resursa“, konstatuje Daliborka Uljarević.

XS
SM
MD
LG