Dostupni linkovi

Takmičenje u Sarajevu: Mobilne i web aplikacije za bolju BiH


Najava događaja u Sarajevu
Najava događaja u Sarajevu

U Sarajevu je u petak započelo natjecanje za mlade iz cijele zemlje u kreiranju društveno korisnih web i mobilnih aplikacija. Projekt „Hackaton - Zajedno postižemo više“ organiziran je u suradnji Američke ambasade u Sarajevu, Udruženja studenata elektrotehnike Europe EESTEC i Elektrotehničkog fakulteta.

Aplikacije će se odnositi na nekoliko oblasti: ljudska prava, edukacija, okoliš, angažman mladih u zajednici, upravljanje vanrednim situacijama i poboljšanje zajednica. Američka ambasadorica u BiH, Maureen Cormack događaj je okarakterizirala kao veliki korak u budućnost:

„U ovom mjesecu mnoštvo je događaja vezanih za obilježavanje godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i događaja koji su okrenuti budućnosti. I za mene je ovo jedan od tih događaja koji će definirati budućnost Bosne i Hercegovine“, istakla je Cormack.

Događaj je okupio buduće lidere civilnog društva, programere, grafičke dizajnere i projekt menadžere. Teufik Tutundžić jedan je od sudionika natjecanja.

„Naš zadatak ovdje je da razvijemo takvu aplikaciju, napravimo njenu softversku implementaciju, eventualno i hardversku realizaciju i napišemo projektni plan kako bismo to uopšte distribuirali u javnost.“, objašnjava Teufik.

Emir Čenašević, student četvrte godine, kaže da mu je najveći motiv za sudjelovanje bilo iskustvo koje će steći razvijajući aplikaciju.

Početak projekta Hackathon
Početak projekta Hackathon

„Mi uopšte nismo imali informaciju koje su nagrade. Mene je najviše privuklo da steknem neko iskustvo jer poslodavci traže iskustvo. Mnogo prilika ima u zadnje vrijeme u Sarajevu i ovo je jedna od tih. Tako da se ovo pokazalo kao odlična prilika da mi nešto uradimo za relativno kratko vrijeme, a da to bude efektno i produktivno. I to je nešto što naši poslodavci gledaju, da za kratko vrijeme napravimo dobar produkt.“

Pored natjecanja, 60 sudionika Hackathona moći će prisustvovati predavanjima o razvoju softvera te načinima razvoja aplikacija, a istovremeno družiti se i razmijeniti iskustva sa kolegama i stručnjacima iz cijele Bosne i Hercegovine.

Aplikacije će biti ocijenjene na osnovu njihove autentičnosti, kreativnosti, korisnosti i uticaja, a najbolji timovi će biti nagrađeni vrijednim nagradama.

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

XS
SM
MD
LG