Dostupni linkovi

Virtuelni 'Google doktor' i kiberhondrija


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Građani su oduvek, osim kod lekara, tražili spas i u narodnoj medicini. Sada im u tome pomaže i "Google doktor". Traganje za dijagnozom i tretmanima na Internetu je uzelo prilično maha pa stručnjaci upozoravaju i na problem kiberhondrije.

Naime, na internetu je "poplava" raznih informacija i "najnovijih" otkrića iz sveta medicine, pre svega kada je reć o dijetama, ali lečenju teških bolesti, tako da se građani sve češće okreću "virtuelnim doktorima" zbog nepoverenja u stvarne - što zbog korupcije, a što zbog loše opremljenosti zdravstvenih ustanova u kojima se često mora dugo čekati na pregled.

Lečenje preko interneta u Srbiji uzima sve više maha, što pokazuje mnoštvo sajtova na kojima ljudi traže savete za rešavanje zdravstvenih problema - od prehlade do najtežih bolesti. Sagovornici RSE pozivaju građane na oprez i savetuju da je, bez obzira na dobre informativne strane web-a, odlazak kod lekara jedino sigurno rešenje, piše Zoran Glavonjić u tekstu "Dr Gugl, lečenje morskim krastavcem i belim lukom".

Lečnici u Bosni i Hercegovini upozoravaju da je preveliko oslanjanje na internet mač sa dve oštrice i da takve informacije nikako ne mogu da zamene posete zdravstvenim ustanovama. Više detalja u priči Ivane Bilić "Internet kao dobar izvor alternativnih načina liječenja".

Sve je više informatički pismenih građana Crne Gore koji za najmanji zdravstveni problem najpre traže savet globalne mreže. Pročitajte tekst Predraga Tomovića "Crnogorci prvo konsultuju internet pa tek ljekara".

Građani Hrvatske kažu da im je lekar draži od kompjutera, ali nova moda izbegavanja vakcinisanja dece, pokazuje da internetski forumi čak i sumnjivog kvaliteta imaju priličan uticaj, navode sagovornici Enisa Zebića u priči "Internet dijagnoza novi trend u Hrvatskoj".

XS
SM
MD
LG