Dostupni linkovi

Ko je poslao spisak u Vijeće sigurnosti?


Zgrada institucija BiH, Sarajevo
Zgrada institucija BiH, Sarajevo
Zašto je Vijeću sigurnosti UN-a poslat spisak od 45 organizacija iz BiH koje bi mogle biti u sprezi sa terorističkim aktivnostima još uvijek nije jasno. Nije jasno ni koliko je ta informacija vjerodostojna, niti ko je prikupio takve podatke. Jedno je sigurno - da su institucije države Bosne i Hercegovine ponovo zakazale.

Parlamentarci i parlamentarna komisija zadužena za sigurnost o tome je čula iz medija. Kažu da je takvo nešto nedopustivo i da će tražiti od Ministarstva sigurnosti pojašnjenje. Predsjedavajući komisije Branko Zrno:

„To je dio sigurnosnoga sektora, prema tomu tom logikom trebali bismo na sljedećoj komisiji zatražiti objašnjenje za ovo što je medijski isplivalo, ali de fakto i de jure do nas nije uistinu došlo.“

Foto: Midhat Poturović
Zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić, potpisnik sporne informacije koja je otišla u Vijeće sigunosti UN-a, nije dostupan novinarima. Tvrdi da je podatke dobio iz državnog Tužilaštva. S druge strane, u Tužilaštvu kažu da spisak o djelovanju 45 terorističkih organizacija u BiH nije mogao doći ni od njih, ni od od Radne grupe za borbu protiv terorizma koja djeluje u okviru ove institucije. Glasnogovornik Boris Grubešić:

„Ne znamo otkud informacija da se te navedene organizacije mogu dovoditi u vezu sa kaznenim djelima terorizma. Dakle, to nije informacija iz Tužiteljstva BiH, niti Udruženja tužitelja, pa bi bilo najbolje da onaj ko plasira tu informaciju predoči javnosti tu informaciju kako bi se jasno vidjelo što u toj informaciji piše.“


Koliko Bosni i Hercegovini šteti objavljivanje neprovjerenih informacija o navodnim organizacijama umiješanim u terorističke aktivnosti, odgovara profesor sa Fakuleta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Vlado Azinović:

„Naravno, kada ta priča uđe u javni diskurs i kada se poprilično neodgovorno njome manipulira, dolazimo zapravo u situaciju da sami sebi stvaramo jedno biće frankenštajnovske konstitucije, koje zapravo ne postoji, ali koje mi insistiranom pričom o tome da postoji ne samo stvaramo nego prepadamo jedni druge, i sami sebe i međunarodnu javnost, pričama o tom navodnom postojanju takve opasnosti.“

U Komisiji nisu vidjeli spisak


Član parlamentrane Komisije za odbranu i sigurnost Slobodan Šaraba kaže da ova komisija do sada nije imala priliku da vidi spisak od 45 organizacija iz BiH koje bi mogle biti u sprezi sa terorističkim aktivnostima. Jedno od pitanja na koja će morati da odgovore predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH je i kako je moguće da takve informacije najprije dobiju predstavnici međunarodnih organizacija i mediji, kaže Šaraba:

Slobodan Šaraba, Foto: Midhat Poturović
„Ovako imamo situaciju da ode nešto prema određenim organima međunarodne zajednice, da izađe u javnost, a da zadnji to saznaju oni koji bi trebali da to saznaju među prvima.“

Prema pisanju „Dnevnog avaza“, vlasti BiH poslale su početkom februara Vijeću sigurnosti UN-a informaciju da u BiH postoji 45 organizacija koje su povezane sa terorizmom i terorističkim aktivnostima. Zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić potpisao je u ime ministra Sadika Ahmetovića taj dokument i poslao ga u Njujork.

Mediji špekulišu i da je spisak koji je stigao do Vijeća sigurnosti UN-a napravljen na osnovu sličnog koji je svojevremeno uradio Ured Vlade RS za saradnju sa Haškim tribunalom. S druge strane stručnjaci tvrde da ozbiljne međunarodne analize govore da u BiH ne postoji veća opasnost od terorističkih napada nego što je to u bilo kojoj drugoj evropskoj državi. Profesor Vlado Azinović:

„Ono što je meni posebno zabrinjavajuće je zapravo da forsiranjem ove priče o terorizmu mi kao da prizivamo da se on stvarno na neki način i dogodi, jer paralelno sa lansiranjem priča o terorizmu ovdje se odvijaju puno ozbiljniji i opsasniji procesi - proces delegitimizacije države, proces upitnosti njenog opstanka u dejtonskim parametrima. Osim toga imamo neprovedenu reformu policije, imamo kriterij izbora najvažnijih policijskih dužnosnika po kriteriju poslušnosti umjesto kompetentnosti, što vodeće ljude u tim službama zapravo svodi na puke izvršitelje političkog naloga. I cijelim ovim insistiranjem i prizivanjem terorizma mi kao da mu zapravo otvaramo vrata. Sreća je naša što na ta vrata još nije niko pokucao niti kroz njih ušao, ali je pitanje kada će se i to dogoditi."
XS
SM
MD
LG