Dostupni linkovi

Tokača pod sumnjom o zloupotrebi donacija


Mirsad Tokača
Mirsad Tokača
Ambasade Švedske, Norveške i Švajcarske objavile su da prekidaju finansijski podržavati rad Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva, zbog sumnje u zloupotrebu i pogrešno upravljanje dijelom doniranih sredstava, kako se navodi u saopštenju. U Tužilaštvu Kantona Sarajevo saznajemo da je krajem prošlog mjeseca primljena prijava protiv Mirsada Tokače, direktora Centra.

Portparol Tužilaštva Meris Ćato, međutim, nije mogao reći ko je podnio prijavu i za koje krivično djelo:

„Prijava se odnosi na poslovanje pomenutog centra. Predmet je već dodijeljen tužiocu koji će nakon analize dokumentacije donijeti odluku o daljem toku postupka. Dostavljena je obimnija dokumentacija. Predmet je jučer dodijeljen tužiocu i on će nakon analize te dokumentacije donijeti odluku da li ima elemenata nekog krivičnog djela i o kojem se krivičnom djelu radi.“

Mirsad Tokača podržava rad istražnih organa:
Naravno, ja neću da kažem da neka greška nije napravljena, ali da je neko ukrao novac, da je neko nešto uradio - nema govora.


„Ako neko tvrdi da sam ja nešto uradio, onda to mora dokazati. A ja neću dozvoliti da neko baca perje okolo, a da ja idem da sakupljam to perje. Postoje organi koji treba svoj posao da rade ako postoje sumnje. Ako postoji bilo šta, ja sam tu spreman da ponudim sve informacije, dokumente itd. koje će utvrditi stvarno činjenično stanje, bilo da sam ja odgovoran, bilo da je neko od mojih saradnika. Naravno, ja neću da kažem da neka greška nije napravljena, ali da je neko ukrao novac, da je neko nešto uradio - nema govora. Postoji problem u upravljanju, kako oni kažu. Šta to podrazumijeva, to je meni teško u ovom času reći jer može biti svašta, ali o pronevjeri - o tome nema govora.“

Tokača takođe navodi da revizorski izvještaj za 2009. godinu, koji je radila kuća KPMG, nije dobio, a da su četiri prethodne revizije u istoj godini bile pozitivne:

IDC može nastaviti rad
IDC je dovoljno snažna organizacija da može da nastavi da radi bez nekih donatora, ako su oni posumnjali ili povjeruju


„Ja jesam bio cijelo vrijeme u kontaktu sa svojim donatorima i mi smo imali vrlo žestoke razgovore prije svega vezane zato što je revizorski izvještaj koji je radio KPMG bio meni nedostupan. Ja nisam htio da prihvatim bilo kakvu raspravu o tome da postoje nepravilnosti dok mi se ne pokažu argumenti. Ja sam rekao da tražim detaljnu, sveobuhvatnu istragu i da, naravno, ne bježim od bilo kakvog ili priznanja da nešto nije u redu ili negiranja toga što se eventualno u tom revizorskom izvještaju navodi. Prvo da se razumijemo, ja sam imao prošle godine četiri različita revizorska uvida, revizorske posjete, Price Waterhouse je radio jednu reviziju koja je bila skroz u redu, potom je Deloite radio drugu za Švicarce koja je isto tako bila u redu, potom je došla jedna interna kontrola Evropske komisije i oni nisu ništa našli. Dakle, samo su primjedbe došle od KPMG-a.“

Na pitanje da li će prijava Tužilaštvu i uskraćivanje finansijske pomoći Švedske, Švajcarske i Norveške iskoristiti oni koji inače osporavaju rad Centra, Tokača kaže:

„Naravno da hoće. I oni su to jedva dočekali. Ja nastavljam normalo da radim. IDC je dovoljno snažna organizacija da može da nastavi da radi bez nekih donatora, ako su oni posumnjali ili povjeruju - uostalom, ja se nadam da ako se dokaže da ti navodi ne stoje da ćemo mi nastaviti našu saradnju. Ja ne vidim nikakav razlog da se ne nastavi. Mi smo imali sjajne relacije, ja to moram da kažem. Javnost mora da zna da su odnosi prije svega između IDC-a i norveške vlade i norveških donatora, pa dijelom i Švicaraca bili sjajni, bili su primjer kako se treba sarađivati. Moji donatori su bili stalno prisutni, oni vrlo dobro znaju šta ja radim i kako sam radio.“

Centar istražuje i sakuplja dokumente, činjenice i informacije o genocidu, ratnim zločinima i svim oblicima kršenja ljudskih prava. Među najpoznatijim projektima je istraživanje „Ljudski gubici u BiH od 1991-1995“ i „Bosanski atlas ratnih zločina“.

Zbog procjene da je ukupan broj ubijenih i nestalih u BiH oko 102.000 osoba i Tokača i Centra su bili često osporavani i kritikovani. Naime, sve prethodne procjene su govorile da je u BiH ubijeno od 150.000 do 200.000 ljudi.

Pročitajte i ovo:
Predstavljen bosanski Atlas ratnih zločina

Žrtve se ne smiju diskriminirati
XS
SM
MD
LG