Dostupni linkovi

Top skandali u 2012. godini


BBC, London
BBC, London
Prevela: Ena Stevanović

Od Lanca Armstronga kojem su oduzete titule sa Tour de France, do šefa CIA-e generala Davida Petrausa koji je izgubio posao jer je varao ženu, 2012. je godina palih heroja, u kojoj je čak i BBC bio pod lupom sumnje. Europske kraljevske obitelji su također dominirale novinskim naslovima, od njihovog stila oblačenja i svlačenja do upitnih safarija.

Evo nekih od najsenzacionalnijih priča:

Igra je završena za Lanca Armstronga

Američkom biciklist Lancu Armstrongu je oduzeto sedam titula sa Tour de France i doživotno mu je zabranjeno da se natječe nakon što je optužen za „najsofisticiraniji, profesionalni i najuspješniji doping program ikad viđen,“ navodi se u izvještaju Američke anti-doping agencije.

Skandal koji je uslijedio nakon višegodišnjih optužbi je okončao karijeru sportske ikone i miljenika Amerike koji se uspio oporaviti nakon raka testisa. Armstrong i dalje negira optužbe.

Razotkriveni Petraeus

General David Petraeus i Paula Broadwell
General David Petraeus i Paula Broadwell
Uvaženi general David Petraeus, bivši američki komandant u Afganistanu i Iraku je bio prisiljen istupiti iz CIA zbog vanbračne afere sa svojom biografkinjom Paulom Broadwell.

Priča se proširila nakon što se saznalo da je još jedna Peterausova poznanica Jill Kelley razmjenjivala upitne e-mailove sa generalom Johnom Allenom. Allenova nominacija za vrhovnog komandanta NATO-a je također na čekanju.

BBC pod sumnjom

Uvaženi BBC je također pratio zao glas nakon optužbi za seksualno zlostavljanje djece u koje je uključen preminuli voditelj Jimmy Savile.

BBC je optužen za pokušaj prikrivanja navoda da je Savile zlostavljao djecu. Nakon toga je došlo do nove krize jer je jedan od novinara objavio priču u kojoj je stariji političar pogrešno optužen za pedofiliju. BBC-jev generalni direktor George Entwistle je dao ostavku.

Kinesko trojstvo

Posjeta kineskog šefa policije Wang Lijun američkom konzulatu je pokrenula niz događaja koji su doveli do progona Bo Xilal, sve popularnijeg narodnog vođe vladajuće Komunističke partije.

Wang napušta konzulat nakon jednodnevne posjete i odlazi svjedočiti protiv Bo-ove supruge, Gu Kailal u slučaju ubojstva britanskog biznismena Neila Heywooda.
Gu je osuđena. Boa čeka suđenje za prikrivanje ubojstva, korupciju i zloupotrebu moći, za koje njegove pristalice tvrde da su politički motivirane.

Sirijska šoping groznica

Bashar al-Assad i supruga Asma
Bashar al-Assad i supruga Asma
E-mailovi koji su procurili u martu su pokazali da prva dama Sirije Asma Al-Assad troši hiljade dolara na markiranu odjeću dok njen suprug Bašar Al-Assad provodi vrijeme skidajući muziku na svom IPad-u, dok državom hara građanski rat uz hiljade žrtava dnevno.

Kupovina koju je obavila prva dama uključuje novi set za čokoladni fondue, štikle Christiana Louboutina, lustere i DVD Harrija Pottera.

Južnoafričko koplje

Južnoafrički umjetnik Brett Murray je podijelio naciju svojom slikom pod nazivom "Koplje" na kojoj je prikazan predsjednik Jacob Zuma u pozi u stilu Vladimira Lenjina sa razotkrivenim genitalijama.

Slika, koju većina interpretira kao komentar na predsjednikom poligamni stil života, je dovela do protesta koji su dosegli vrhunac kada su dvije osobe zamazale portret bojom.
Ovaj skandal je pokrenuo debate o slobodi izražavanja. Vladajući Afrički nacionalni kongres je podigao optužbu protiv Murraya, ali vrlo brzu ju je povukao.

Svlačenje kraljevske porodice

U slučaju kada život imitira umjetnost, Britanska kraljevska obitelj je uhvaćena u nekoliko škakljivih poza, počevši od princa Harryja koji je uhvaćen kako se šetka nag sa party djevojkama u hotelu u Las Vegasu. Britanski tabloidi su uglavnom odbili objaviti takve fotografije, izuzetak je bio The Sun.

Tabloidi sa fotografijama nage vojvotkinje od Cambridgea i princa Williama
Tabloidi sa fotografijama nage vojvotkinje od Cambridgea i princa Williama
Sedmicu nakon toga, francuski tabloid Closer je razbjesnio kraljevsku palaču objavivši fotografije vojvotkinje od Cambridga kako se sunča u toplesu za vrijeme privatnog ljetovanja sa princom Williamom u Provansi. Nekoliko europskih tabloida je objavilo te mutne paparazzi fotografije.

Britanska kraljevska obitelj nije jedina koja se osramotila u 2012.godini. Španski kralj Juan Carlos je slomio kuk za vrijeme izuzetno skupog safarija u Botsvani, što je razbjesnilo Špance koji su prisiljeni da pritegnu pojas zbog ekonomske krize. Kralj se na kraju morao javno izvinuti, rekavši da se takvo što neće ponoviti.

Vatileaks

Bivši batler Pape Benedikta XVI Paolo Gabriele je pokrenuo govorkanja o navodnoj korupciji na najvišim nivoima u katoličkoj crkvi predavši medijima Papinu povjerljivu korespondenciju.

Sud u Vatikanu je osudio Gabrielea na 18 mjeseci zatvora, a slučaj je u javnosti postao poznat pod nazivom Vatileaks.
XS
SM
MD
LG