Dostupni linkovi

Tragom snimka Željke Cvijanović: Koliko košta poslanik - preletač?


Željka Cvijanović
Željka Cvijanović

Prelasci poslanika iz jedne stranke u drugu nakon izbora u Bosni i Hercegovini odavno su postali uobičajena "demokratska" praksa. Takozvani “stranački preleti” do sada nisu izazivali previše pažnje javnosti. Međutim, nakon ovogodišnjih opštih izbora i još neizvjesne situacije u entitetu Republika Srpska oko formiranja vlasti sve više se postavlja pitanje da li je u pitanju politička korupcija.

Izborni zakon Bosne i Hercegovine prema kojem mandat osvojen na izborima pripada pojedincu, a ne stranci otvorio je mogućnost brojnih malverzacija. Iako se sumnjalo da iza prelazaka pojedinih poslanika u parlamentima iz stranke u stranku nakon izbora stoji i mito, o ovome se nije mnogo govorilo.

Posljednji audio snimak razgovora na kojem aktuelna premijerka RS-a Željka Cvijanović govori o kupovini poslanika radi formiranja većine, objavljen na web portalu klix.ba, pokrenuo je raspravu na ovu temu.

Na početku snimka Cvijanović drugoj osobi govori da se ne sekira, a ova joj uzvraća da su to "sigurno ona dva papka".

"Pa jeste, iz Šukalove stranke (Adam Šukalo, predsjednik stranke Napredna Srpska), ali zato smo mi kupili drugu dvojicu, pa ću vidjeti jesmo li ih kvalitetno kupili, ako oni izdaju da imamo drugu dvojicu. Eto, hajd sad...", čuje se Cvijanović kako govori na snimku.

Premijerka RS-a i njene kolege iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) tvrde da se radi o podmetanju i montiranom materijalu. Traže i istragu kontrolnih organa.

Predsjednik izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović ipak ne negira da su u politici u BiH prisutne razne podvale.

“Ovo je podvala kakvu je vrlo teško zamisliti. Opozicija se odmah zakačila za tu priču i pokazuje odakle otprilike mogu da idu te podvale. Stvar nije tačna, razgovarao sam sa gospođom Cvijanović, potpuno joj vjerujem. Nema ni govora o nečemu takvom", rekao je Radmanović.

U strankama koje čine Savez za promijene - Srpskoj demokratskoj stranci (SDS), Partiji demokratskog progresa (PDP) i Narodnom demokratskom pokretu (NDP) vjeruju da se rade o autentičnom snimku i traže od nadležnih institucija da istraže da li se radi o političkoj korupciji.

“Od policije i tužilaštva, čiji je posao da štite zakon i da se bore protiv korupcije, očekujemo hitnu istragu koju su oni dužni sprovesti po službenoj dužnosti”, rekla je funkcionerka SDS-a Aleksandra Pandurević.

Treba podsjetiti da je neke moguće stranačke prelaske nedavno najavio i lider SNSD-a Milorad Dodik. Iako kalicija koju čine njegova partija, Socijalistička partija i Demokratski narodni savez, te njihovi koalicioni partneri prema izbornim rezultatim ima 42 mjesta Dodik smatra da mogu napraviti “stabilnu Vladu”.

“U ovom trenutku podršku za vladu imamo u rukama ili glasu45 poslanika u Narodnoj skupštini”, objasnio je on.

U javnosti se šuška da bi do prebjega moglo doći iz koalicije Domovina, koju predvodi Stranka demokratske akcije, a koja je osvojila pet mjesta u entitetskom parlamentu.

Vlasnik i glavni i odgovorni urednik banjalučkog nedjeljnika Respekt i portala Istinito Željko Raljić, smatra da je politička korupcija konstanta u Bosni i Hercegovini već decenijama. Kaže i da su njenom porastu ove godine doprinjeli izborni rezultati koji nisu dali ubjedljivog pobjednika u Republici Srpskoj.

“Sama činjenica da nijedna od dvije političke grupacije u RS nema validnu skupštinsku većinu pospješuje trgovinu. Ovdje veliki kupuju male tako da će pojedinci i partije sa malim brojem poslanika koje će da se prodaju kao privjesci velikih najbolje profitirati”, navodi Raljić

On dodaje da je teško govoriti o kojim je iznosima riječ ukoliko se postigne dogovor.

“Ako se zna da političku partiju jedan poslanik košta oko 150 hiljada maraka, to su okvirne cifre na osnovu informacije iz samih političkih partija koje snose troškove njihove političke kandidature i marketinga i ostalog. Onda možemo zamisliti kolika je to cifra u konačnici koju neko kao pojedinac, ukoliko promijeni političku stranu, može da dobije", dodaje Raljić.

Bivši član Centralne izborne komisije BiH i predsjednik Foruma građana Tuzle Vehid Šehić smatra da u Bosni i Hercegovini postoji politička korupcija i dodaje daje to do sada bila javna tajna.

“Svoje zaključke baziram na određenim činjenicama , a ne na onome rekla kazala. Ne trebamo zaboraviti slučaj od prije desetak godina, kada je Drago Kalabić javno govorio da mu je nuđeno 100 hiljada maraka da glasa za nešto. Korupcija politička postoji i ona će u BiH postojati dok politika isključivo bude zanimanje zbog ločnog materijanog interesa”, smatra Šehić.

Analitičari podsjećaju da je politika u Bosni i Hercegovini biznis i da je u ovoj zemlji daleko od zapadnoevropske demokratije.

“Tako će biti sve dok institucije države koje su nadležne da se bave ovakvim problemima ne počnu raditi svoj posao i sankcionisati ovakve pojave”, upozorava Šehić.

XS
SM
MD
LG