Dostupni linkovi

Traje rat vlasti i advokata, sledi novi protest


Protest advokata ispred zgrade Vlade Srbije 20. oktobra, ilustrativna fotografija
Protest advokata ispred zgrade Vlade Srbije 20. oktobra, ilustrativna fotografija

Advokati u štrajku protestovaće u utorak u podne na Trgu Nikole Pašića u Beogradu jer vlast nije prihvatila zahtev da im se vrate poslovi koji su sada u nedležnosti notara. Vlada je pokušala izmenama zakona, o kojima se raspravlja u državnom parlamentu, ali advokatska udruženja nisu zadovoljna.

Umesto pomirljivih tonova, nakon pokušaja vlasti da bar delimično usliši advokatske zahteve, zasedanje u državnoj skupštini počelo je novim problemom jer je predstavnicima Advokatske komore Srbije zabranjeno da prisustvuju raspravi, sa obrazloženjem da obezbeđenje nije dobilo spisak članova delegacije.

Ministar pravde Nikola Selaković nije se osvrtao na tu situaciju, već je rekao da je predloženo maksimalno racionalno rešenje.

„Ono pruža priliku advokatima koji su se bavili isključivo ugovornim pravom, a koji nisu u međuvremenu postali javni beležnici da i dalje nastave da se bave ovom delatnošću, da ostvaruju prihod, da od toga mogu da žive, a da uz sadejstvo sa javnim beležnikom građanima pružaju mnogo viši stepen pravne izvesnosti i pravne sigurnosti“, obrazložio je Selaković.

Izmene predviđaju da će kupoprodajne ugovore moći da sačinjavaju same stranke, advokati i druga lica, ali će oni morati da prođu postupak solemnizacije, koja predstavlja neku vrstu službene potvrde, kod javnih beležnika, čime će dobiti snagu javne isprave.

Advokati time nisu zadovoljni a posebno ih je pogodilo, kako kaže Ivan Milošević, iz Advokatske komore Srbije, što im nije dozvljen ulaz u parlament.

“To još jednom pokazuje diktatorski karakter vlasti kojoj ne odgovara da se zna da postoje neistomišljenici, čak ni kada sede na galeriji baz prava glasa," poručio je Milošević.

Naknadno je Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije, negirala da je advokatskoj delegaciji zabranjen ulazak već je navela da je “bilo neophodno da advokati prethodno dostave zahtev kako bi prisustvovali sednici”.

"To važi za sve profesije, tako važi i za uvažene kolege advokate", rekla je Gojković.

Prema objašnjenju resornog ministra, građani neće imati veće troškove ukoliko ugovor sačine sa advokatom i potom ga overe kod javnog beležnika. Ali sa druge strane, opozicija smatra da ne stoje tvrdnje vlasti da se radi u interesu građana, već da se radi suprotno.

Borko Stefanović
Borko Stefanović

Borko Stefanović, iz Demokratske stranke, podsetio je Selakovića da javnosti duguje neka objašnjenja.

“Od ministra nismo čuli dokaze za optužbe na račun advokata da su u službi tajkuna Miroslava Miškovića. Ne postoji nijedan dokaz za to. Zato što je to proizvod njegovog političkog stava a ne nekih konkretnih dokaza,” rekao je Stefanović.

U opoziciji smatraju da se izmenama Zakona o prometu nepokretnosti i javnom beležništvu neće rešiti blokada u pravosudju usled štrajka advokata, dok je zaključak poslanika vladajućih stranaka da su Srbiji potrebni i notari i advokati

Neđo Jovanović, iz Socijalističke partije Srbije, poručio je da je štetan rivalitet između advokata i notara.

"Sve što oni rade čine u jedinstenom cilju, a to je pravna sigurnost gradjana i obezbedjenje vladavine prava,” zaključio je Jovanović.

Izmenama zakona prediviđeno je i da je javni beležnik dužan da iznos od 30 odsto od naplaćene nagrade bez PDV-a uplati na račun javnih prihoda u roku od 15 dana od dana naplate. Ova sredstva bi, kako je najavljeno, trebalo da budu korišćena za potrebe sudova, poboljšanje materijanog položaja zaposlenih, kao i druge rashode.

Jedan od zahteva Advokatske komore Srbije je i smena ministra Nikole Selakovića.

Slobodan Šoškić, predsednik Advokatske komore Beograda, kaže da advokati očekuju potpunu izmenu spornog člana Zakona o javnim beležnicima.

“Sve ono čime se notarima daju ekskluzivna ovlašćenja, da oni mogu da rade te pravne poslove i ugovore, mora da se vrati na stanje koje je bilo pre nego što je donet ovaj zakon. Odnosno, da se to ostavi u nadležnosti advokature.”

Obzirom na žučnu raspravu sednica parlamenta o ovom pitanju mogla bi da potraje, ali i da je na početku sve bilo gotovo ne bi moglo da bude verifikovano jer zbog nestanka struje nisu radili uređaji za glasanje pa je čitav sat kasnio početak zasedanja.

XS
SM
MD
LG