Dostupni linkovi

Nove pobede za Trampa i Klinton


Birači u pet istočnih država – Konektikatu, Delaveru, Merilendu, Pensilvaniji i Rod Ajlendu – dali su svoje glasove republikanskom kandidatu, kontroverznom milijarderu Donaldu Trampu u svih pet, a demokratskoj kandidatkinji Hilari Klinton u četiri države.

Berni Sanders je pobedio u Rod Ajlendu.

Prethodno su se Trampova dva rivala, senator iz Teksasa Ted Kruz i guverner Ohaja Džon Kejsik, udružili da pokušaju da spreče Trampovu nominaciju za konačnu trku za Belu kuću.

Pokazalo se kao i prilikom glasanja u Njujorku da urbana severnoistočna Amerika daje prednost Trampu u Klintonovoj.

Građevinski mogul Donald Tramp je izgradio u tom regionu čuvenu zgradu imenovanu po njemu dok je Hilari Klinton bila predstavnik Njujorka u američkom senatu. Njujork se smatra njenim domom.

Nakon ovih izbora, Trampu, TV zvezdi kako ga nazivaju američki mediji, ostalo je još malo do potrebnih 1.237 delegata kako bi utvrdio svoju nominaciju u republikanskom taboru. Klintonova ubedljivo vodi u odnosu na svog protivkandiata.

Inače, prema istraživanju mreže NBC News i servisa Survey Monkey, a prenosi Glas Amerike, Donald Tramp ove nedelje po prvi put uživa podršku 50 odsto republikanskih birača.

S druge strane, nova anketa kojom su obuhvaćeni pripadnici takozvane milenijumske generacije, mladi ljudi rodjeni izmedju 1992. i 2000. – pokazala je da, ukoliko Tramp bude republikanski a Klinton demokratski kandidat - Hilari ima ubedljivu prednost – 61 odsto mladih bi glasalo za nju a 25 odsto bi podržalo Trampa.

Ista anketa pokazala da je demokrata Berni Sanders i dalje najpopularniji političar među pripadnicima mlade generacije – sa rejtingom popularnosti od 53 odsto.

XS
SM
MD
LG