Dostupni linkovi

Travnički rudari okončali protest u jami


Rudari tokom protesta
Rudari tokom protesta

Nakon 23 sata provedena u jami, rudari rudnika mrkog uglja “Abid Lolić” kod Travnika izašli su u ponedjeljak oko 22 sata na površinu, nakon što im je obećano da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni.

Među 36 rudara koji su odbijali napustiti jamu, u znak nezadovoljstva situacijom u kojoj se nalaze, bio je i Mensur Husić koji kaže da su rudari na izlazak pristali jer im je obećano da će biti ispunjeni svi njihovi zahtjevi.

„Imali smo hrane i vode, ali bilo je teško u jamu provesti 23 sata. Trebalo bi biti bolje, ali mi smo spremni opet se boriti za svoja prava“, kazao je Husić.

U znak podrške kolegama u jami, ostali rudari rudnika “Abid Lolić” prekinuli su rad i pred upravnom zgradom Rudnika tražili ispunjenja zahtjeva.

Rudar Rasim Šehić nada se kako će njihov potez biti lekcija nadležnim da ne smiju ignoritirati zahtjeve rudara.

„Ako ne ispune zahtjeve isto će se ponoviti. Moramo se borit za svoja prava, jer ovo je naš život i naša kuća. Devedeset devet posto ove doline živi od ovog rudnika“, kazao je Šehić.

Izlasku rudara iz jame prethodio je hitni sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici sidnikata, Elektroprivrede BiH i Uprave Rudnika, a nakon kojeg je istaknuta spremnost da se rudarima izađe u susret i ispune njihovi zahtjevi.

Kako bi i rudare uvjerili u to, u jamu su se spustili predstavnici sindikata koji su ih obavijestili o zaključcima sastanka.

Kako je rečeno, dogovoreno je da se formira stručni tim sastavljen od stručnjaka Rudarske službe Elektroprivrede BiH i interne revizije, koji će ispititati ispravnost ugovora sa firmom „Rudar“ d. o. o. Tuzla s obzirom na to da rudari traže njegovo poništavanje.

Predsjednik sindikata Rudnika "Abid Lolić" Bahrudin Bišić kaže kako se očekuje i da 81 uposlenik u roku od 14 dana bude primljen u radni odnos.

Kada je riječ o zahtjevu rudara za smjenu Uprave, naglašeno je da je Upravni odbor EP BiH već odlučio da je izglasano nepovjerenje upravama u svim rudnicima koji su poslovali negativno.

Bišić je kazao da je financijska policija izuzela 2014. dokumentaciju o poslovanju ovog rudnika te da se čeka da se oni očituju, dok slijedi i uplata regresa.

Rudarima se obratio I generalni direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica koji je kazao da je prihvaćena većina rudarskih zahtjeva, ali da ne mogu očekivati da se problemi rješavaju čarobnim štapićem.

Iako su obećanja dočekali sa nepovjerenjem, rudari kažu da su nadležnima odlučili dati šansu a očekuju rješavanje brojnih problema, poput loših sigurnosnih uvjeta za rad, neuplaćivanje doprinosa i nemogućnosti penzionisanja.

XS
SM
MD
LG