Dostupni linkovi

Treći strip fest u Sarajevu: Od entuzijazma do međunarodne fešte


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Sarajevo će početkom jula biti domaćin trećeg Festivala stripa. Obiljem sadržaja na nekoliko lokacija u gradu, ovom manifestacijom proslaviće se stvaralaštvo strip-crtača, te ukazati da Bosna i Hercegovina ima ljude koji se bave ovim tipom kreativnosti, iako se još uvijek svojim umijećem nisu nametnuli široj publici. Festival ima namjeru da i to ispravi.

Sve je počelo 2011. godine kada su entuzijasti pokrenuli Festival da bi pokazali ono čime se pasionirano bave - crtanjem stripa. Danas Stripiti comiXconnection dobija i značajniji međunarodni karakter. Od 2. do 5. jula, u saradnji sa Goethe institutom BiH, Umjetničkom galerijom BiH i Udruženjem Drugi ugao, Sarajevo će po treći put biti domaćin ovog kulturno-umjetničkog programa.

„Kada smo se registrovali 2011. željeli smo da napravimo Dane stripa na nekom malo većem nivou i to nam se tako svidjelo da smo sljedeće godine odlučili da to pretvorimo u Stripiti fest i on je doživio svoju inkarnaciju 2012. godine. Imali smo reprizu 2013., a 2014. smo morali da ga stavimo na pauzu, iako je plan bio da taj festival bude na godišnjem nivou“, kaže potpredsjednik Udruženja Emir Pašanović.

Početkom jula Stripiti fest ugostiće neke značajne strip crtače, pa i njemačkog umjetnika Ulija Oesterlea.

„On radi razne stripove, uglavnom neke kraće vrste za antologijska izdanja u Njemačkoj, koja su jako popularna i koja okupljaju najbolje njemačke autore u jednoj knjizi“, objašnjava Pašanović.

Među gostima je i Ivana Pipal iz Hrvatske.

„Ivana Pipal je prošle godine objavila svoj prvi strip koji je doživio uspjeh, koliko uopće autori stripova mogu imati uspjeha na našim prostorima. Nama je od prve godine bio cilj da promoviramo ženski strip, zajedno sa, da se tako izrazim, muškim stripom koji, ipak, dominira na tržištu.“

Popularni strip junak Tintin
Popularni strip junak Tintin

Ovogodišnji partner Stripiti festivala je i Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine. Izložbom koju će prirediti da traje tri sedmice, povezaće se sa Stripiti festivalom. Drugim riječima, Galerija će u julu biti u znaku stripa i alternativne strip scene u BiH, kaže kustosica Maja Abdomerović.

„Ona je koncipirana kao putujuća izložba koja se na svakoj lokaciji proširivala. Djelovalo je da je završena, međutim, u priču je sad ušla Bosna i Hercegovina, tako da sad dizajneri intenzivno rade na tome na koji način uključiti i bh. strip crtače u tu priču“, objašnjava Abdomerović.

Nekoliko je različitih segmenata ove međunarodne izložbe strip autora na kojoj, osim crtača iz BiH i zemalja susjedstva, učestvuju i Mađarska, te Rumunija.

„Ideja je da se uz pomoć tih panela predstavi istorija stripa u pojedinim državama i odabrani strip crtači. To je multimedijalna izložba koja ima velika ostrva gdje je predstavljena svaka zemlja. U svakoj zemlji se dopunjuje novim tablama strip crtača. Postoje stolice – u svakoj zemlji nastaje nova stolica i one postaju dio izložbe.“

Izložbe je nesvakidašnja jer poziva posjetioce da zajednički kreiraju strip, navodi Abdomerović:

„To je, ustvari, jedan sto sa papirom na koji svako može da interveniše. Također, postoji i jedan ugao, čitalački krug, gdje će posjetioci moći posuditi strip i na licu mjesta ga pročitati. Eto, čini se kao vrlo zgodna prilika da se ta strip scena poveže, zato i jeste ComiXconnection, da se predstavi javnosti, jednostavno da strip izađe iz sjene, iz nekog uskog kruga, da postane disciplina kojoj je mjesto u jednoj galeriji. Nadamo se velikom broju posjetilaca.“

Proteklih godina strip kao umjetnost je dodatno promovisan u Bosni i Hercegovini. Vjerovatno tome kumuje i sam Stripiti fest. Bh. mladi, uprkos mizernoj društvenoj podršci, ohrabreni su da crtaju stripove, pa makar i sebi za dušu.

XS
SM
MD
LG