Dostupni linkovi

Tužilaštva CG: Kako se prelazi put od najzatvorenije do najotvorenije institucije


Ivica Stanković
Ivica Stanković

Tužilaštva Crne Gore, na čelu sa Vrhovnim državnim tužilaštvom, su najotvorenije i najtransparentnije institucije, rezultati su poslednjeg istraživanja. Postavlja se pitanje kako se za samo petnaest mjeseci prelazi put od najzatvorenije do najotvorenije institucije i šta je za to potrebno - rad ili „odluka“...

Stanje u tužilaštvu Crne Gore sa stanovištva otvorenosti i poštovanja Zakona o slobodnom pristupu informacijama je, prema ocjenama CDT, takvo da „drugima može služiti za primjer, kazao je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i obećao da će napori i uloženi rad bititakvi i u postizanju rezultata koje očekuje ukupnacrnogorska javnost.

„Stiče se utisak da je dio javnosti upravo to očekivao od tužilaštva, odnosno da to očekuje od tužilaštva, a naročito kada je u pitanju ostvarivanje rezultata u drugim segmentima, posebno kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Zato, koristim priliku, da poručim da kao u dijelu koji se odnosi na transparentnost ni u odlučnoj borbi protiv svih vidova kriminala rezultati neće izostati. Svjesni smo da je naš rad pod budnim okom i stalnom lupom javnosti, da od odgovornosti ne bježimo potvrda je i činjenica da sumedijima ali i ukupnoj javnosti dostupne sve neophodne informacije“, kazao je Stanković.

Podsjetimo, više puta je prema istraživanja civilnog sektrora tužilaštvo prepoznato kao najzatvorenija institucija u Crnoj Gori, a brojni predstavnici NVO sektora tražili su, u više navrata, da se upoznaju sa postupanjima tužilaštva u konkretnim slučajevimai ukazivali na potrebu preispitivanja određenih odluka tužilaštva. Izvršni direktor CDT Dragan Koprivica je podsjetio da je prema istaraživanju iz aprila 2014. godine tužilaštvo bilo najzatvorenija institucija, ato stanje u toj instituciji od strane civilnog sektora ocijenjeno je kao –„ krajnje neprihvatljivo“. Nakon izbora Ivice Stankovića za vrhovnog državnog tužioca krenulo se sa zajedničkim radom, kazao je Koprivica i predstavio rezultate istraživanja koje je obuhvatilo 16 institucija - Vrhovno državno tužilaštvo, dva viša državna tužilaštva i 13 osnovnih..

„Naša generalna ocjena jeste da su tužilaštva u potpunosti implementirala ovaj dio Zakona, pa se danas na njihovom portalu nalaze sve informacije koje propisuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama. Izražen u brojevima taj skok je zaista vrijedan svake pohvale, od samo četiri posto na mjerenju u 2014. do čak 99 posto u 2015. godini. Od 12 indikatora kojima smo mjerili napredak pomenućemo neke najznačajnije - objavljivanjem informacija o programu i planu rada tužilaštava, o javnim nabavkama, podataka o zaradama zaposlenih ali i spiskovima zaposlenih značajno je unaprijeđena trensparentnost, pa i u ova četiri parametra imamo impresivan napredak od nula odsto 2014. do 100 posto svih podataka 2015. godine. Ako uporedimo poštovanje ovog dijela Zakona od strane tužilaštava sa drugim organima vidjećemo da su tužilaštva sada, u ovom trenutku, u vrhu po ostvarenom rezultatu. Na osnovu mjerenja iz 2015. prosjek na nivou ministarstava je bio 63 odsto, na nivou samostalnih organa uprave 47, dok su organi u sastavu ministarstava u prosjeku imali samo 20 odsto", kazao je Koprivica.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je poručio da od odgovornostiu tužilastvu „ne bježe“ ali je pozvao civilni sektor i medije da imaju razumijevanjai strpljenja za ono što datom trenutku tužilaštvone može objaviti . Stanković je pozvao ukupnu javnost da kritikuju rad tužilaštva, kada je to potrebno, ali i poručio da je otvaranje tužilaštavo „ispunilo samojedan od zartanih ciljeva“.

„U narednom periodu nastojaćemo da zadržimo stečenu poziciju-najtransparentnije institucije u Crnoj Gori. Kao što sam rekao, to je bio samo jedan od prioriteta u našem radu, a da smoga uspješno obavili danas svi možemo da posvjedočimo. Potrudićemo se da situacija bude slična i kada je riječ i o ostvarivanju drugih zacrtanih ciljeva“, obećao je Ivica Stanković.

Direktor CDT Dragan Koprivica smatra da je Vrhovni državni tužilac Ivica Stankovic personalno zaslužan za ove promjene u tužilaštvima.

„Zahvalnost dugujemo Ivici Stankoviću, prije svega, na odluci da krene u ovaj proces pošto ta odluka baš nije ni jednostavna ni laka jer je mnogi prije toga nijesu donijeli“, objasnio je Koprivica.

XS
SM
MD
LG