Subota, 30. april/travanj 2016, 09:10 CET

  Crna Gora

  U Crnoj Gori se turizam ne koristi za proizvodnju

  Budva
  Budva

  Iako je Crna Gora u vrhu svjetske liste po procentu turističkog rasta, još uvijek turizam ne generira svoju startešku funkciju - nije u službi domaće proizvodnje. Što o tome kažu domaći poljoprivrednici, a što možemo naučiti na primjeru Hrvatske -  zemlje pred vratima EU.
   

  Svjetski centar za turizam i putovanja rangira Crnu Goru među 10 zemalja sa najvećim procentom turističkog rasta no njegova strateška funkcija nije ostvarena jer još uvijek nije u službi domaće prozvodnje.
   

  "Turizam i poljoprivreda su povezani, kao nokat i meso. Po mom mišljenju to jedno bez drugoga ne može", kaže jedna Budvanka koja na pijaci prodaje domaće proizvode.
   

  Ipak može, i to je vidljivo u većini domaćih hotela i restorana gdje se umjesto domaćih nude inostrane marke hrane i pića.
   

  Mali proizvođači su tako prepušteni lokalnim pijacama i privatnim narudžbama.
   


   

  Oranice, bašte, vinogradi, voćnjaci čine svega 12 posto ukupne poljoprivredne površine u Crnoj Gori, a plasman proizvoda se najčešće odvija neorganizovano i neregistrovanim kanalima prodaje.
   


   

  A kako to rade susjedi? O tome govori Gordana Klančić Sorić iz županijske komore u Puli.
   

  "Kod nas u Hrvatskoj, posebno u Istri dosta se radi i razvija agro turizam. Znači to su mala poljoprivredna gospodarstva i ona osim vlastitih proizvoda oni nude i turističku atrakciju, povezujući eko turizam i poljoprivredu. Da li su to tartufi ili samo istarska kuhinja, uglavnom povezuju se na taj način. Dosta je u toj oblasti aktuelnih stvari koje se provode kroz evropske projekte, ljudi se angažuju i pokušavaju dobiti novac iz tih fondova i projekata. Tako da je nekoliko tvrdtki iz Istre i dobilo ta sredstva, a među njima je i jedan koji proizvodi proizvode od bakalara, 4 vrste proizvoda - bakalar na bjelo, bakalar sa maslinama, sa peperenćinom i bakalar sa tartufima. Tvrtka Zigante je također dobila sredstva SAPART programa prije nego što se i kandidirala Hrvatska za EU", navodi ona.


  Jasna Vukićević

  Dopisnica RSE od 1999. godine. Sarađivala sa više crnogorskih i regionalnih medija. Po obrazovanju profesorica engleskog jezika i književnosti.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Петар
  05.04.2012 10:38
  У ЦГ ни десет посто није искоришћено туристичких капацитета.
  И то што се ради ради се индивидуално док нека озбиљна национална стратегија развоја туризма не постоји. Додуше Влада прича реторичке приче и пише акта ради форме а суштински се врло врло слабо ради.
  Ето кака им је стратегија кад су црногорски драгуљ "Свети Стефан" прво предали газда Језди, оном преваранту из БГ што је сад у затору, па их је тамо гостио а "Светац" пропадао. Сад га држе још већи грчки преваранти а недавно министар иступа са причом како наводно стижу гости на "Свети Стефан", и ако дођу то ће бити 2-3 посто капацитета, него прича је срачуната за наивне и да замрсе оне компликације што ЦГ има са закупцима "Светог Стефана". А то је рудник пара био још за вријеме СФРЈ.
  У планински и сеоски туризам се уопште не улаже а ту су велике могућности. Нешто мало имамо на Жабљаку и Колашину, а и то је доста јадно, како рецимо раде у Швајцарској. Оно што држава треба у овој области да уради је да улаже у путну инфраструктуру како би асвалт дошао до најзабаченијих села, посебно на сјеверу ЦГ, да се ти сеоски путеви прогласе за јавне путеве, да се раде по европским стандардима а не како којем члану ДПС у предизборној кампањи падне на памет и да се одржаају да једноставно људи могу долазити. За то држава може и да се задужи јер се ради о улагању у произвоњу, запослили би грађевинске фирме и раднике и брзо би се исплатило.
  Много наших људи имао на страни, са новцем, што би се радо вратило у своје село и по узору на остали свијет почели многе послове али је Влади ЦГ то небитно, чак и забрањују тим људима да размишљају о ЦГ као својој земљи кроз административне компликације око држављанства, кроз малтретирања и ситничарења на граници итд.итд.
  Прескачу Хрватску, Б и Х, Србију а пријатељство ватају са Шинаватром ("црногорцу) са другог краја свијета фол да уложи у туризам у ЦГ а ради се о пукој сарадњи мафије.
  Причају бајковите приче и лажи о изграадњи аутопута Бар - Бољари, како кажу, а у ствари се ради о давно урађеном пројекту пута Бар - Београд, али власт у ЦГ чоче из шовинистичких побуда неће тај термин да користе и неће га никад урадити ако не буду заједно са Србијом га радили. Можете мислити колико због тога њиховог става ЦГ губи. Да би се тај пут користио од Бољара до Бара треба доћи до Бољара што значи треба радити пут и кроз Србију.
  Такође треба плански радити на уређењу сеоских подручја, да се урбанизују, али да то буде у функцији бржег развоја а не да закочи да се не може ништа радити.
  Све су ово пусте жеље док је год мафија на власти и докле их год подржавају комесари из ЕУ и изасланици Клинтонових злотвора из САД.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.