Dostupni linkovi

Hollande u Moskvi, Rusija pooštrila mjere protiv Turske


Eksplozije u Siriji blizu turske granice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Eksplozije u Siriji blizu turske granice, 25. novembar 2015

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov francuski kolega Fransoa Oland u četvrtak su se u Moskvi složili da je neophodno formiranje koalicije za borbu protiv terorizma.

Oland se odmah po dolasku u Moskvu sastao sa Putinom i ponovio zahtjev za formiranjem koalicije za borbu protiv terorizma.

"Ta koalicija je neophodna i tu se slažemo", rekao je Putin i dodao da je spreman na saradnju.

Sastanak sa Putinom ocjenjuje se kao važna etapa diplomatskog maratona francuskog predsjednika, koji se u četvrtak ujutro u Parizu sastao sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem.

Moskva pak za sada pooštrava kontrolu nad uvozom hrane iz Turske.

Ruski predsjednik Putin dodijelio je najveće državno priznanje “Heroj Rusije” pilotu Olegu Peškovu ubijenom nakon što je Turska oborila ruski borbeni aviona Su- 24 u utorak, 24.novembra, na sirijsko-turskoj granici.

Dekret je objavljen na sajtu Kremlja 25.novembra. Budući da Rusija javno ne objavljuje informacije o vojnim žrtvama izvan svoje teritorije u saopštenju nije objavljeno obrazloženje samo se navodi da se priznanje dodjeljuje “posthumno”.

U istom saopštenju je navedeno da je Putin “Medalju za hrabrost” posthumno dodijelio Aleksandru Posjnču, marincu ubijenom u Siriji tokom operacije spašavnja koja je uslijedila.A istu nagradu dobio je i Konstantin Murahtin koji je bio navigator u oborenom avionu Su-24, a koji je spašen u srijedu, 25.novembra.

Turska je kao dokaz da je ruski bombarder Suhoj -24 ušao u njen vazdušni prostor ponudila i audio snimak upozorenja na kojem se čuje glas koji neprekidno ponavlja:

“Promijenite svoj pravac ka jugu odmah."

Rusija: Upozorenja nije bilo

Rusija pak i dalje tvrdi da upozorenja nije bilo i da nijesu ušli u turski vazdušni prostor.To je ustvrdio i spašeni navigator aviona Konstantin Murahtin govoreći u srijedu za ruske medije u bazi Hmejmim u Siriji.

“Nemoguće je da smo prešli u turski vazdušni prostor čak ni na sekundu.Čak smo letjeli na visini od 6000 metara, vidljivost je bila veoma dobra. Prije udara rakete naš let je bio u potpunosti pod mojom kontrolom, jasno sam vidio mapu i gdje su granice dolje na terenu kao i gdje se mi nalazimo. Nije postojao ni najmnji rizik od ulaska u turski vazdušni prostor“ tvrdi Murahtin i dodaje:

“Upozorenja uopšte nije bilo niti preko radio veze niti vizuelnog. Nikakvog kontakta nije bilo“.

Turska i Rusija, ilustracija
Turska i Rusija, ilustracija

Rusija je u međuvremenu osim raspoređivanja novih protivazdušnih raketa u Siriji, odlučila da pooštri kontrolu prehrambenih proizvoda uvezenih iz Turske uz obrazaloženje ministarstva poljoprivrede da to čine “zbog kršenja sanitarnih normi”.

Kako je rekao ministar Aleksandar Tkačev, neki turski proizvođači ne poštuju ruske sanitarne norme, i to se odnosi na oko 15 posto proizvoda koje Rusija uvozi iz Turske.

Dodao je da su u tim proizvodima pronađene “štetne i zabranjene supstance” poput prekomjerne doze pesticida i nitrata.

Slične mjere i uz slično obrazloženje Moskva je ranije primjenila kao odgovor na sankcije Zapada zbog ruske umiješanosti u ukrajinsku krizu.

Ankara smanjuje tenzije

Putin je uz to danas opet uputio oštre kritike na račun Turske.

“Izgleda da tursko vođstvo namjerno uvodi tursko -ruske odnose u mrtvi ugao”, kaže Putin koji još čeka na "razuman odgovor Ankare za rušenje aviona"

Iz Ankare pak dva dana kasnije spuštaju loptu.

Ministar za EU integracije Volkan Bozkir danas je rekao da “Turska i Rusija nejmaju luksuz da mogu imati neprijateljske odnose”.

Bozkir je naveo i da očekuje da će veze između dvije zemlje ponovo biti uspostavljene i pored incidenta.

Na tome će se danas bez dileme angažovati i francuski predsjednik Francosie Hollande koji u Moskvi sa Vladimirom Putinom pokušava postići dogovor o jedinstvenoj i efektnijoj nego do sada borbi protiv “Islamske države” u Siriji.

Moskva se u vazdušne napade u Siriji uključila 30. septembra, mimo međunarodne koalicije koju predvode SAD i njihov angažman je za sada prema tvrdnjama Zapada više fokusiran na borbu protiv nerijatelja sirijskog predsjednika Bašara al Asada nego protiv IS.

I posljednji incident u kojem je oboren ruski avion dogodio se u dijelu teritorije gdje nijesu zabilježena dejstva IS.

Francuski predsjednik nakon napada na Pariz 13.novembra, u kojima je ubijeno 130 ljudi, 350 ranjeno, pokušava da intenzivira međunarodnu akciju protiv ove militantne grupe.

David Cameron
David Cameron

U utorak je dobio obećanje američkog predsjednika Baracka Obame u Vašingtonu, prethodno britanskog premijera, Davida Camerona koji je u četvrtak u svom parlametu rekao da je:

“Vrijeme da Britanija počene bombardovanje militanata u Siriji”, uvjeren kako kaže da uključivanje RAF ( britansko ratno vayduhoplovstvo) "može značiti značajnu razliku" u borbi protiv IS.

Veću posvećenost borbi protiv terorizma obaćao je danas Hollandu prije odlaska u Moskvu i italijanski premijer Mateo Renci koji je jutros bio u Parizu, dok će njemački Bundestag takođe popodne na posebnoj sjednici razmatrati kako da pomogne Francuskoj u borbi protiv militanata IS.

XS
SM
MD
LG