Dostupni linkovi

Turska zatvara granice kurdskim izbjeglicama iz Sirije


Sirijske izbjeglice
Sirijske izbjeglice

Turska je počela zatvarati neke od graničnih prijelaza sa Sirijom, nakon što je oko 130.000 kurdskih izbjeglica u protekla dva dana ušlo u zemlju. U nedjelju su se turske snage sigurnosti sukobile s Kurdima koji su protestima izražavali svoju solidarnost s izbjeglicama.

U petak je Turska otvorila tridesetak kilometara dugaču granicu za ulazak izbjeglica iz grada Kobane, kojem prijeti invazija militanata Islamske države. No već u ponedjeljak, samo su dva, od ukupno devet graničnih prijelaza ostala otvorena, saopštili su predstavnici UNHCR-a.

Prije ovog posljednjeg vala, u Tursku je već izbjeglo oko milion ljudi koji iz Sirije bježe, jer napreduju snage Islamske države. Carol Batchelor, predstavnica Visokog komesarijata za izbjeglice u Turskoj kaže:

"Preko tri miliona izbjeglica je u regiji, preko šest miliona Sirijaca preseljeno je unutar same Sirije. Sve vlade, uobičajeni donatori, privatni sektor, pojedinci, svi su pozvani da pomognu. Željela bih naglasiti da pomoć neće ići vlastima, nego direktno izbjeglim ljudima.“

Storine hiljada ljudi, koji su htjeli ući u Tursku, je zaustavljeno u nedjelju, nakon čega su izbili nemiri. Demonstrirali su Kurdi s turske strane, tražeći od zvaničnika da puste u zemlju prispjele izbjeglice.

Neki su prosvjednici kamenjem gadjali turske graničare, na šta su snage sigurnosti odgovorile suzavcem i vodenim topovima. Sirijski je konflikt otvorio stare netrpeljivost izmedju Turaka i Kurda, zbog čega je u velikoj opasnosti krhki mir medju liderima.

Kurdistanska radnička stranka (PKK) zabranila je djelovanje militantnim grupama koje su desetljećima vodile rat za autonomiju u okviru Turske, te pozvala Kurde da se priduže borbi protiv Islamske države. Sada turska snage sigurnosti pokušavaju zaustaviti kurdske borce da udju u Siriju i učestvuju u odbrani Kobana, protiv militanata Islamske države.

Bivši britanski premijer Tony Blair rekao je za BBC da zračni udari neće biti dovoljni da zadrže Islamsku državu od daljnjeg napredovanja.

„Grupe poput Islamske države, kao što ste mogli vidjeti, su brutalne, bez milosti ubijaju i spremni su umrijeti bez žaljenja. I to ih čini fanatičnim snagama koje možda možete oslabiti zračnim udarima, ali negdje morate računati i na borbe na tlu. Ne kažem da mi zapadnjaci trebamo predvoditi tu borbu jer bi bolje bilo da to urade oni koji su na terenu, domaće snage koje imaju direktni interes da ih pobijede.“

Američki predsjednik Barack Obama je ranije odbacio angažman američkih vojnika na terenu, te je umjesto toga obećao da će pružiti pomoć i obuku lokalnim snagama u borbi protiv IS.

XS
SM
MD
LG