Dostupni linkovi

Tužilaštvo dovodi u pitanje spiskove srpskih civilnih žrtava u Sarajevu


Simo Tuševljak
Simo Tuševljak

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom bivšeg šefa policije iz tzv.Srpskog Sarajeva Sime Tuševljaka (poslijeratni šef MUP-a Republike Srpske za dokumentiranje ratnih zločin).

On je kao svjedok obrane došao osporavati optužbe vezane uz teror Sarajlija od strane srpskih snaga, pokazavši popis – od navodno 3.300 civilnih žrtava srpske nacionalnosti, koje su ubijene od strane Armije BiH.

U unakrsnom ispitivanju haška optužba je pokazala – kako je Tuševljakov popis srpskih žrtava nepouzdan – ukazujući da su u njega ubrojeni i vojnici Jugoslavenske narodne armije, Vojske Republike Srpske pa čak i vojnici Armije Bosne i Hercegovine srpske nacionalnosti. Također i živi ljudi, kao i poginuli unutar grada.

Tuševljak je kao svjedok obrane u glavnom iskazu opisao nalaze svoje istrage i listu s imenima žrtava, navodnih snajperskih i minobacačkih napada Armije BiH iz grada Sarajeva -na položaje pod kontrolom srpskih snaga.

„Govorim samo o Sarajevu, o zločinima koji su počinjeni u Sarajevu. I u tim izvještajima smo utvrdili da ima – 3.300 žrtava civila na području 10 sarajevskih kratkih općina.“, naveo je prvo svjedok obrane govoreći o listi – kao popisu stradalih civila.

Svjedok: Bio bih sretan da ste našli više živih

Haška tužiteljica Carolyn Edgerton osporavala je vjerodostojnost liste, kao i iskaza svjedoka - suočivši Tuševljaka s podacima koji pokazuju da su u civilne žrtve ubrojeni i vojnici srpske nacionalnosti. I to iz svih zaraćenih strana. Tuševljak je pri tom promijenio svoj iskaz, tvrdeći da se radilo o pukoj grešci, odnosno da nije bilo riječ o namjernoj manipulaciji s brojem stradalih.

„Na ovome spisku su žrtve ratnih zločina. I tu su vojnici žrtve ratnih zločina, znači nisu ubijeni u borbi i oni se nalaze na spisku. Izvinjavam se što to nisam pojasnio prvi put. Znači žrtve ratnih zločina.“, ispravio se svjedok obrane.

Bez obzira na ispravak iskaza o listi, tužiteljica Edgerton je nastavila ukazivati na njezinu nepouzdanost budući da se uz vojnike – u civilne žrtve na tzv.srpskoj strani sarajevskog ratišta – ubrojilo i žive ljude. Umjesto objašnjenja svjedok obrane Tuševljak je ponudio patetiku.

„Vjerujte ja bih bio sretan da ste Vi pronašli tisuće živih, ili dvije tisuće i da su oni svi živi. A ne samo ovih par imena. I da nitko od njih nije nestao već da živi u inostranstvu negdje. Mojoj sreći ne bi bilo kraja, jer tu imam i dosta prijatelja i rodbine“, odgovorio je Tuševljak suočen s više imena živih ljudi koji su uvršteni na njegovu listu.

Podsjetimo, tijekom troipogodinje opsade Sarajeva od strane VRS-a (1992-1995) poginulo je oko 11 i pol tisuća građana, a haški suci su u slučajevima optuženih za njihov teror – više puta napomenuli da se od optužbi za određene zločine (navedene u optužnici) ne može braniti reciprocitetom zločina. Odnosno ukazivanjem na zločine druge zaraćene strane.

Ovaj tjedan očekuje se i iskaz Mlađena Kenjića - vozača generala Mladića u vrijeme srebreničkog genocida, koji će kao svjedok obrane pokušati pružiti alibi optuženom.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Tuševljaka o listi žrtava

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG