Dostupni linkovi

Tužilaštvo traži skidanje imuniteta trojici poslanika DF-a


Andrija Mandić i drugi političari na protestu koji je organizovao DF, oktobar 2015
Andrija Mandić i drugi političari na protestu koji je organizovao DF, oktobar 2015

Crnogorsko državno tužilaštvo zatražilo je od Skupštine skidanje imuniteta trojici poslanika opozicionog Demokratskog fronta zbog vođenja krivičnog postupka, a kojima na teret stavljaju krivična djela napada na službeno lice i pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja. Da li će poslanici ostati bez imuniteta koji ih štiti od krivičnog gonjenja, odlučiće najprije Administrativni odbor parlamenta, a potom i plenum.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva je saopšteno da je Skupštini Crne Gore podnijet zahtjev za odobrenje krivičnog gonjenja poslanika Demokratskog fronta Milana Kneževića zbog krivičnog djela napada na službeno lice, a isti zahtjev je podnijet i za odobrenje krivičnog gonjenja poslanika Slavena Radunovića i Andrije Mandića zbog krivičnog djela pozivanja na nasilnu promjenu ustavnog uređenja.

Do ovog zahtjeva je došlo nakon što su trojica poslanika osumnjičena da su tokom demonstracija Demokratskog fronta prekršili zakon, tako što je Knežević nasrtao na policajca 17.oktobra u toku akcije policije raščišćavanja centra Podgorice nakon tronedjeljnih protesta, a Radunović i Mandić su bili glavni govornici na protestu 24. oktobra kada je došlo do napada dijela demonstranata na policiju koja je obezbjeđivala zgradu parlamenta.

Zahtjev tužilaštva treba da prođe Administrativni odbor Skupštine, na čijem je čelu poslanik Demokratske partije socijalista Radivoje Nikčević, koji je za naš radio najavio da će poslanici vladajuće stranke glasati za skidanje imuniteta, jer je praksa da Skupština prihvati zahtjeve državnih institucija koje zahtjevaju vođenje krivičnog postupka protiv poslanika. Nikčević podsjeća da su poslanici DPS-a odobrili ranije krivično gonjenje njihovog poslanika:

Radivoje Nikčević
Radivoje Nikčević

„Ja ću kao predsjednik Odbora odmah, onog trenutka kada dobijem zahtjev od državnog tužilaštva, zakazati sjednicu Administrativnog odbora koji odlučuje o tom predlogu, i utvrđuje svoj predlog koji ide dalje prema parlamentu. A u konačnom u skladu sa zakonom o tome da li treba skinuti ili ne imunitet, odlučuje parlament. Kada je u pitanju Administrativni odbor, poslanici DPS pa i ja kao predsjednik, mi smo već ranije zauzeli principijelan stav, još u prošlom sazivu kada su u pitanju imuniteti poslanika - da za svaki onaj slučaj koji dolazi od državnog tužilaštva treba dati odobrenje za skidanje imuniteta. To znači dati odobrenje za vođenje krivičnog postupka. To smo uradili i u odnosu i na našeg poslanika, to ćemo uraditi i ovog puta. A posebno imajući u vidu biće krivičnog djela za koje se traži skidanje imuniteta kada su u pitanju poslanici Demokratskog fronta", pojasnio je Nikčević.

Nikčević je potvrdio da je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić tražio od tužilaštva dodatno obrazloženje zahtjeva kako bi poslanici imali više elemenata za valjano zaključivanje.

Član odbora iz Socijaldemokratske partije Rifat Rastoder nije želio da komentariše zahtjev tužilaštva, niti da iznosi bilo kakvo određenje o tom zahtjevu, jer još uvjek nije dostavljen poslanicima niti je sjednica Administrativnog odbora zakazana.

Član Adminsitrativnog odbora iz Demokratskog fronta Milutin Đukanović, čije su partijske kolege pod lupom tužilaštva, kaže da se Knežević, Mandić i Radunović neće pozivati na imunitet:

„Jer oni ne že ni po čemu da se razlikuju od ostalih građana koji su učestvovali na protestima. Mislimo da se radi o klasičnom političkom procesu, ali u svakom slučaju naši poslanici se neće pozivati na imunitet. Mi nećemo učestvovati u radu Administrativnog odbora", rekao je Milutin Đukanović.

Aleksandar Damjanović iz Socijalističke narodne partije, koji je takođe član Administrativnog odbora, kaže da u ovom slučaju ne vidi krivičnu odgovornost opozicionih kolega:

„Ja i koleginica Marković kao članovi Administrativnog odbora, u ime poslanika kluba SNP-a, svakako smo za princip da se imunitet skine svakome ko je napravio kriminalno djelo i onome ko se bavio organizovanim kriminalom i korupcijom i djelima kojima zaista treba da se skida imunitet. U odnosu na ovo o čemu je sada riječ smatramo da su to političke kvalifikacije i da nema ni jednog razloga da se zbog toga skida imunitet kolegama", ocijenio je Damjanović.

XS
SM
MD
LG