Dostupni linkovi

Tvrđava Gradina nestaje zbog devastacije


Već sedam mjeseci srednjovjekovna tvrđava Gradina, najznačajniji kulturno istorijski spomenik u Doboju, je bez nadzora. Devastiranje započeto neposredno poslije majske poplave nastavljeno je do danas. Nijedna nadležna institucija na lokalnom, entitetskom ili državnom nivou nije reagovala na uništavanje unutar zidina nacionalnog spomenika BiH.

Tragovi vandalizma započetog nesporednog poslije majske poplave i koji traje do danas vidljivi su od uništenih ulaznih vrata do ljetne pozornice odnosno u svim dijelovima srednjovjekovnog utvrđenja, o čemu neki stanovnici Doboja kažu:

“To me boli i duša i srce kao građanina grada Doboja, da je zapušteno da je prepuštena sama sebi.”

“Treba je održavati, ali nažalost niko ne vodi računa o tome.”

“Nije dobro. Ne valja pogledati.”

Zbog devastiranja Starog grada, koji se nalazi se u MZ Čaršija, njeni predstavnici su se prije mjesec i po dana obratili zvaničnicima Gradske uprave, navodi predsjednik ove MZ Nihad Hasukić.

“Tražili smo ključ da se zaključa, da se ne pravi dalje ovo, niko ništa”, kaže Hasukić.

Od majske poplave do danas najznačajnija kulturno istorijska građevina je bez nadzora jer se Organizacija za razvoj turizma regije Doboj ROTOR koja je njome upravljala u poljednjih devet godina, povukla, uz obrazloženje da u tom periodu nije pronađeno sistemsko rješenje za njeno održavanje.

U Gradskoj upravi nam je rečeno da se za sva pitanja obratimo lokalnoj Turističkoj organizacij čija direktorica Mitra Đuričić odgovara ovako:

“Ja vam ne bih baš znala detaljno odgovoriti na to pitanje kada je riječ o koncesiji sa ROTOR-om.”

Đuričić dodaje da je Stari grad Doboj nacionalnim spomenikom BiH proglašen 2005. godine, te da je u odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH navedeno ko je nadležan za održavanje.

“Član 2, Vlada RS je dužna je da obezbijedi sva sredstva za upravljanje tvrđavom i finansijska i ostala sredstva koja se odnose na uslove održavanja i na promociju same tvrđave”, objašnjava Đuričić.

Iz organizacije ROTOR saopštili su i da nijedna nadležna instuticija nije reagovala na uništavanje svega što je unutar zidina dobojske Gradine urađeno u posljednjih desetak godina uz pomoć međunarodnih donatora. Njena ulazna vrata su i dalje otvorena.

XS
SM
MD
LG