Dostupni linkovi

"Twiplomatija": Obama najpopularniji, prati ga Chavez


Barak Obama ispred ekrana sa pitanjima za njega postavljenim na twitteru
Barak Obama ispred ekrana sa pitanjima za njega postavljenim na twitteru
Autor: Valerie von Eberhardt, burson-marsteller.eu (prevela: Ena Stevanović)

Burson-Marsteller, vodeća svjetska firma za odnose s javnošću i komunikacije, objavila je istraživanje pod nazivom “Twiplomatija”, prvo globalno istraživanje o svjetskim liderima na twitteru, koje pokazuje da skoro dvije trećine svjetskih lidera ima profil na twitteru.

Međutim, iako društvene mreže omogućuju direktnu interakciju među korisnicima, skoro polovina svjetskih lidera ne prati twitter profile svojih kolega.

“Twiplomatija” je prvo istraživanje takve vrste čiji je cilj otkriti u kojoj mjeri svjetski lideri koriste twitter. Firma Burson-Marsteller je analizirala 264 vladina profila u 125 zemalja.

Rezultati su pokazali da više od četvrtine ispitanih svjetskih lidera i vlada (76) prati profil Baracka Obame. Međutim, @BarackObama prati samo norveškog premijera Jensa Stoltenberga i ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, ali nije uspostavio uzajamne twitter odnose sa ostalim svjetskim liderima.

Predsjednik Europske unije Herman van Rompuy (@euHvR) je najbolje povezan svjetski lider koji uzajamno prati profile 11 kolega. Premijerka Australije @JuliaGillard je druga najbolje povezana političarka.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, predsjednik Ruande Paul Kagame, premijer Singapura Lee Kuan Yew, holandski premijer Mark Rutte i još 35 lidera ne prati ni jednog drugog korisnika twittera.

S druge strane, premijer Ugande Mbabazi i predjsednik Ruande Kagame su najkontroverzniji svjetski lideri na twitteru sa 96 posto i 93 posto odgovora na tweetove.

“Ova studija pokazuje kako je twitter premostio komunikacijski jaz između nas i naših vođa. Istovremeno on omogućava liderima i vladama da objave svoje dnevne aktivnosti i novosti sve većem broju sljedbenika. Twitter također omogućuje građanima direktan pristup svojim vođama. Stoga je sada više nego ikad ključno da svi ovi lideri budu na društvenim mrežama,” rekao je Jeremy Galbraith, director firme Burson-Marsteller za Europu, Bliski Istok i Afriku.

Profili se stišavaju poslije kampanja

Istraživanje pokazuje da političari često otkriju twitter tijekom predizbornih kampanja, ali nakon što su izabrani, njihovi profili se stišaju. To se desilo sa profilom brazilske predsjednice Dilme Rousseff (@DilmaBR) i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea (@FHollande) koji su napustili svoje sljedbenike nakon što su izabrani. Postoji i 120 osobnih profila, međutim samo 30 svjetskih lidera tweetuje osobno i to samo povremeno.
Vladimir Putin za kompjuterom
Vladimir Putin za kompjuterom

Twitter također koriste i male države kako bi se privukle pažnju na sebe i komunicirale oči u oči sa svojim kolegama. Predsjednik Dominikanske republike unilateralno prati 71 svjetskog lidera. Predsjednik Portugala i premijer Trinidada i Tobaga unilateralno prate preko 50 svojih kolega u nadi da će im oni uzvratiti uslugu, a mlada republika Južni Sudan se nada da će biti međunarodno priznata na twitteru, s obzirom da prati 16 kolega.

Twitter je najpopularniji u sjevernoj i južnoj Americi čijih je 80 posto vlada aktivno na ovoj društvenoj mreži. Barack Obama je najpopularniji svjetski lider sa 17.115.077 sljedbenika i globalno je na 5.mjestu, odmah iza Britney Spears. Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez je na drugom mjestu sa 3.152.608 sljedbenika, pri čemu ga prati Bijela kuća, jordanska kraljica Rania i britanski premijer David Cameron, koji svi imaju preko dva miliona sljedbenika.

Istraživanje je pokazalo da:

- od 264 profila svjetskih lidera i vlada, njih 90 nikad nije preposlalo tweet, a 99 njih nikad nije poslalo odgovor na tweet.

- Američki predsjednik Barack Obama je prvi svjetski lider koji se prijavio na twitter, i to 5. marta 2007. i pratio ga je @EPN, profil koji trenutno koristi meksički predsjednik Enrique Peňa Nieto.

- Najpopularniji tweet predsjednika Obame: “Istospolni parovi bi trebali imati pravo na brak.” je 9. maja 2012. preposlan 62 047 puta.

- Svjetski lideri tweetaju na 43 svjetska jezika. Engleski koristi 34 posto lidera, slijedi španjolski sa 15 posto. Međutim, španjolski i južnoamerički lideri tweetaju tri puta više nego njihove engleske kolege.
XS
SM
MD
LG