Dostupni linkovi

U čast velikana: Nikola Tesla dobio spomenik u Pragu


Otkriven spomenik Nikoli Tesli u Pragu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Otkriven spomenik Nikoli Tesli u Pragu

U Pragu je u četvrtak otvoren spomenik Nikoli Tesli. Velik znanstvenik proveo je jedan semestar studirajući na Tehničkom fakultetu Karlovog sveučilišta 1880. Spomenik je težak 5,4 tona, razmjera 6x3x3 metara, izliven je u bronci, a od ideje do realizacije i postavljanja spomenika u parku koji nosi ime Nikole Tesle, autorima Jiržiju Trojanu i Stefan Milkovu, trebalo je punih osam godina.

U malenom parku na Pragu 6, moguće, u istom onom, kojim je velik znanstvenik šetao prije više od 130 godina, podignut je spomenik njegovom djelu. Velika kugla povezana nitima, elektrodama, koji izlaze iz generatora – simoblizira rad ovog vizionara, koji je u davno doba tražio i alternativne izvore energije, govorio o zaštiti čovjekova okoline, a između ostaloga možemo mu zahvaliti na mnogim tehnološkim izumima današnjice bez kojih bi nam život bio gotovo nezamisliv.

„Tesla je genije. Njegova zasluga je napredak naše civilizacije u tehničkom pogledu. Uostalom, dovoljno je da u ruke uzmemo mobilni telefon, jer je on na naki način bio njegova ideja. Ovaj spomenik je bio moj dug Pragu, jer je Nikola Tesla na svom putu po svijetu , boravio i ovdje, na Visokoj tehničkoj školi . Znam da je desetak spomenika ovom velikanu diljem svijeta. Uglavnom su to njegovi portreti. To razmijem, jer je on bio i zgodan čovjek, po mom shvaćanju, ali ja sam želio nešto drugo - pokazati,električnu energiju koju smatram osnovom i smislom njegovog rada i njegovih izuma“, kaže jedan od autora spomenika, kipar Stefan Milkov.

Da će spomenik brzo saživjeti s okolinom, pokazali su brojni posjetitelji na svečanosti u Pragu, posebno najmladji, koji su jedva dočekali kraj govora nazočnih političara, i onih iz Praga, ali i Zagreba, kako bi dotaknuli Teslinu ideju...i spomeniku udahnuli život. I tako je Tesla stigao u Prag, ali kada će se vratiti u Gospić, odakle je odletio u zrak u toku rata, pitala sam zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

„Pa ja mislim da je Nikola Tesla zaslužio da ima spomenik , ne samo ovaj u Pragu, ili onaj koji smo prije osam godina iz instituta „Rudjera Bošković“ premjestili u samo srce Zagreba, već zaslužuje spomenik i u svom rodnom Smiljanu. Sretan sam što postoji takva inicijativa iz udruge „Nikola Tesla - genij za budućnost“, čiji sam počasni član. Nadam da će to biti jedan od projekata u kojem će grad Zagreb sudjelovati, kao i ovdje u Pragu“, rekao je Bandić.

Iako bez odredjenog odgovora na kratko pitanje, grad Zagreb je financirao uredjenje okoliša samog spomenika s nešto više od 26 tisuća eura i to na inicijativu Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba.

Spomenik Teslinoj ideji je u parku, koji se nalazi uz ulicu Jugoslavenskih partizana na Pragu 6. S druge strane te ulice, spomenik je sovjetskom maršalu Rodionu Malinovskom, koji je s Crvenom armijom stigao do Praga 1945. Zvižducima je popraćeno spominjanje ovog sovjetskog maršala , makar su neki od govornika istaknuli da se nadaju da će Teslin spomenik zasjeniti onaj na suprotnoj strani ulice.

XS
SM
MD
LG