Dostupni linkovi

Mogerini u Beogradu: Otvaranje poglavlja sa EU ove godine


Mogerini sa Vučićem, Nikolićem i Dačićem
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Mogerini sa Vučićem, Nikolićem i Dačićem

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izjavila je u Beogradu, nakon sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem, da EU vidi evropsku budućnost Srbije i da je spremna da prva pregovaračka poglavlja budu otvorena ove godine.

Mogerinijeva je na zajedničkoj konfernciji za novinare rekla da je njena glavna poruka ne samo da je Srbija čvrsto na putu ka Evropskoj uniji već i da je Unija spremna na otvaranje pregovaračkih poglavlja ove godine, što je od uzajamnog značaja.

"Budite uvereni da sam ja lično spremna i da je EU spremna da pređemo kilometre koji su pred nama zajedno", naglasila je visoka predstavnica. Zahvalila je Srbiji na načinu na koji predsedava OEBS-u, kao i na učešću u misijama EU širom sveta.

"Predsedavanje OEBS-u je veoma važno za EU, imamo dobru saradnju, a vlada je pokazala spremnost da pojača tu saradnju", rekla je Mogerini.

Federika Mogerini u Beogradu
Federika Mogerini u Beogradu

Mogerini je, sa zvaničnicima Srbije, razgovarala i o odnosu prema Rusiji, kao i o usklađivanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU. "U pogledu odnosa Srbije sa Rusijom, razumemo istorijske, ekonomske i kulturne veze. Mislim da su istorija i geografija nešto što ne može da se promeni i bilo bi naivno da se to ne uzme u obzir u smislu političkih odnosa. Govorili smo i o onome što zovemo usklađivanje spoljne politike na putu ka Evropskoj uniji, ali poštujemo i spoljnu politiku Srbije."

Predsednik Vlade Srbije rekao je da je sa visokom predstavnicom razgovarao o svim važnim pitanjima za Srbiju koja je na evropskom putu.

"Razgovarali smo o svim otvorenim pitanjima, o dijalogu sa Albancima, ekonomskim reformama, reformama u oblasti vladavine prava, rekao bih, na iskren, otvoren i sadržajan način", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Srbija želi da bude deo evropske porodice, rekao je premijer i istakao želju naše zemlje da ispuni brojne obaveze koje su pred njom.

"Istakao bih privrženost Srbije nastavku evropskog puta i zahvalan sam podršci koju dobijamo od gospođe Mogerini, ali i zahvalnost jer nismo uvek po svakom pitanju morali da se slažemo", rekao je Vučić.

Mogerini je rekla da je jedna od tema razgovora bilo da se formiranje Zajednice srpskih opština stavi na dnevni red naredne runde dijaloga Beograda i Prištine. Ona je, međutim, dodala da "agendu i sadržaj ne definiše EU, već strane u dijalogu" i podsetila da uloga EU u dijalogu nije da pregovara već da posreduje.

Nikolić: Nema objektivnog izveštavanja o uspesima Vlade

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini otpočela je posetu Beogradu sastankom sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Mogerini je, nakon toga, u Domu Narodne skupštine imala sastanak sa članovima Odbora za spoljne poslove i Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije, a potom je, u Ministarstvu spoljnih poslova, razgovarala i sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Predsednik Srbije rekao je u razgovaru sa Federikom Mogerini da je Srbija potpisivanjem Briselskog sporazuma i primenom postignutih dogovora pokazala da je apsolutni spoljno-politički prioritet ulazak u Evropsku uniju. Ipak, kako je saopštila kancelarija predsednika Srbije, Nikolić je istovremeno kritikovao medije, rekavši da „vlada postiže značajne rezultate, ali da o tome nema objektivnog i adekvatnog izveštavanja“.

Predsednica Skupštine Maja Gojković rekla je u razgovoru sa Federikom Mogerini da je „Srbija posvećena evropskom putu i da je uloga Parlamenta u tom procesu veoma značajna“, saopšteno je iz Skupštine.

Dodaje se da je Mogerini rekla da EU ceni ulogu Srbije u regionu, da su u prethodnom periodu učinjeni veliki koraci u oblasti regionalne saradnje, kao i da Srbija igra značajnu ulogu na međunarodnoj sceni, imajući u vidu predsedavanje OEBS-om.

Mogerini je, kako stoji u saopštenju Skupštine, rekla i da računa na zajednički rad Srbije i EU u mesecima i godinama koje dolaze u procesu evropskih integracija, ocenjujući da je rukovodstvo Srbije posvećeno ovom cilju.

Mišćević o poseti Mogerini

Pitanje usklađivanja srpske politike prema Rusiji, sa politikom Evropske unije, ne mora dominirati u razgovorima šefice evropske diplomatije Federika Mogerini u petak u Beogradu. Za RSE to je izjavila šefica srpskog pregovačkog tima Tanja Miščević. Da normalizacija odnosa sa Kosovom ostaje tema broj jedan, kaže Miščević, vidi se i po tome što u Beograd Mogerini dolazi iz Prištine. OPŠIRNIJE..

Šefica evropske diplomatije je u prvu posetu Beogradu od kako je preuzela funkciju došla iz Prištine gde je, govoreći o dijalogu Srbije i Kosova, rekla da „treba sprovesti sporazume koji su do sada postignuti u dijalogu“, kao i da je „pozitivan korak činjenica da su kosovski premijer Isa Mustafa i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, imali direktne kontakte“.

Kako se očekuje, glavne teme sa najvišim zvaničnicima Srbije biće upravo dijalog Beograda i Prištine i primena dogovorenog.

Beogradski mediji, pozivajući se na svoja saznanja, navode da je Mogerini u Beograd došla sa tri zahteva - povratak Srba u prištinske institucije, sprovođenje dogovora postignutih u Briselu (posebno oko pravosuđa) i zakazivanje nove runde dijaloga Beograda i Prištine.

Istovremeno, sama visoka predstavnica Evropske unije je uoči današnjih sastanaka u intervjuu za list „Danas“ rekla da će poruka koju će preneti biti jasna - "Srbija je čvrsto na svom putu ka EU, ali pred njom su reforme koje treba hitno sprovoditi i rešavati“.

Istvoremeno, ona je odbacila tvrdnje da „EU ’gleda kroz prste’ Srbiji kada je reč o unutrašnjim reformama, zbog spremnosti Beograda da se reši pitanje Kosova“.

„To je važno u kontekstu napredovanja ka EU, ali pre svega - za samu zemlju. Tako da nema 'gledanja kroz prste'", rekla je Mogerini.

Visoka komesarka EU u Beograd je došla iz Prištine, a najavila je da će uskoro ponovo obići sve države regiona, te da će njena pažnja i dalje biti usmerena na Balkan.

XS
SM
MD
LG