Dostupni linkovi

Umro osuđenik za ratne zločine Tolimir


Zdravko Tolimir u haškoj sudnici, maj 2015.
Zdravko Tolimir u haškoj sudnici, maj 2015.

Osuđeni za ratne zločine, bivši general Vojske Republike Srpske (VRS) Zdravko Tolimir u ponedjeljak uvečer je preminuo u Haagu, potvrđeno je u utorak popodne iz Haškog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Prošle godine Tolimir je drugostupanjski osuđen na doživotni zatvor zbog genocida nad Bošnjacima iz Srebrenice u srpnju 1995.godine, kada je prema optužnici ubijeno više od 7000 zarobljenika, dok su ostali prognani.

Tolimir je tijekom rata u BiH (1992-1995) bio pomoćnik za obavještajno-sigurnosne poslove zapovjednika Glavnog štaba VRS-a Ratka Mladića, kojem se trenutno sudu na Haškom sudu za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

Genocid se u Žepi i Srebrenici dogodio prema „Direktivi 7“, potpisanoj od predsjednika RS Radovana Karadžića također optuženog za isti zločin, a koju su provodili zapovjednici VRS-a, među ostalim i Tolimir u svom obavještajno-sigurnosnom sektoru u Glavnom štabu.

Direktiva 7 je, prema zaključcima Raspravnog vijeća, prije samog vojnog napada imala za cilj stvaranje nemogućih uvjeta u enklavama, među ostalim i zaustavljanjem humanitarne pomoći.

U prvostupanjskoj presudi osuđen i za Žepu

U prvostupanjskoj presudi iz 2012.godine Tolimir je osuđen i za genocid u Žepi, ubojstvom ključnih ljudi bošnjačke zajednice, no nakon konzervativnog tumačenja genocida od strane žalbenih sudaca - oslobođen je za to nedjelo.

Iako nije poreknuto da se i u toj Zaštićenoj zoni UN-a dogodio genocid, kao i u Srebrenici. Presuda za genocid u Žepi žalbeni suci su ukinuli jer je zaključak većine bio - da su se ubojstva trojice istaknutih predstavnika bošnjačke zajednice dogodila naknadno, nekoliko tjedana nakon ubojstava u Srebrenici te da se ne mogu sagledati u zajedničkom kontekstu.

Također su zaključili - da progon stanovništva iz Žepe, sam po sebi ne znači dio genocida, budući da mu se nije nanijela teška duhovna patnja kao stanovništvu Srebrenice, gdje su se žene i djeca izdvajali od muškaraca.

U haškom pritvoru Tolimir je čekao premještaj u zatvor jedne od zemalja koje surađuju s Haškim sudom UN-a u provođenju međunarodne pravde.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG