Dostupni linkovi

Protesti u Kijevu, EU obustavila pripreme za sporazum


Već treću nedelju za redom u centru prestonice Ukrajine održavaju se masovni antivladini protesti, dok iz Evropske unije stiže vest o obustavljanju rada u cilju potpisivanja Sporazuma o pridruživanju sa Ukrajinom, navodeći da argumenti vlade u Kijevu "nemaju realnog osnova".

Komesar EU za proširenje Štefan File napisao je na svom Tviter nalogu da je prvom zameniku ukrajinskog premijera Serhiju Arbuzovu rekao prošle nedelje da je uslov za nastavak razgovora o trgovinskom sporazumu sa Ukrajinom da se Kijev obaveže da će ga potpisati, ali da nije dobio odgovor ukrajinske vlade. Kao rezultat toga, rad na sporazumu je "na čekanju", rekao je File.

Brisel je saopštio Ukrajini da nastavak pregovora zavisi od "jasnog zalaganja (Kijeva) da se potpiše sporazum, ali nije bilo odgovora", navodi se na Tviter nalogu Filea.

Arbuzov je nedavno izjavio da će Kijev "uskoro potpisati" sporazum, a iz opozicije se čuju glasovi da su ovakve izjave kupovina vremena.

"Ono što je komesar za proširenje rekao danas oko Ukrajine jeste da se sve više i više vidi vidi nesrazmernost ili da postoji rastući jaz između dela i reči ukrajinskog predsednika i vlade kada je u pitanju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da njihovi argumenti oko sporazuma nisu utemeljeni u realnosti", izavio je za RSE Fileov portparol Peter Stano.

Portparol ukrajinske vlade Vitalij Lukjanjenko brzo je odgovorio da vlada ostaje ozbiljna oko pregovora.

U nedelju se proevropskim demonstrantima u Kijevu obratop američki senator, republikanac Džon Mekejn poručivši da je Amerika uz njih i da je budućnost Ukrajine u Evropi.
Američki senatori Kris Merfi i Džon Mekejn na proevropskom skupu, 15. decembar 2013.
Američki senatori Kris Merfi i Džon Mekejn na proevropskom skupu, 15. decembar 2013.

"Ukrajina će učiniti Evropu boljom i Evropa će učiniti Ukrajinu boljom", rekao je Mekejn dodavši da želi da podrži "pravednu stvar, suvereno pravo Ukrajine da slobodno i nezavisno odluči o svojoj sudbini".

Jevgenija Timošenko, ćerka zatvorene bivše premijerke Julije Timošenko, saopštila je ranije da se susrela sa Mekejnom sa kojim je razgovarala o mogućim sankcijama protiv onih koji su "umešani u politički motivisan proces i zatvaranje" njene majke.

Masovne demonstracije pod nazivom "Dan dostojanstva" na kojima se u nedelju okupilo oko 200 hiljada ljudi održavaju se uoči planiranog sastanka Janukoviča Moskvi sledeće nedelje gde će razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Proevropski demonstrant Nazar kazao je da su opozicione pristalice rešene da protestuju dok se ne ispune njihovi zahtevi.

"Sigurni smo da ćemo ostvariti naše ideje. Razumemo da ćemo ovde ostati do kraja, a kraj mora biti naša pobeda."

Paralelno se održavao i miting podrške predsedniku i vladi na kojem se okupilo između 15.000 i 20.000 ljudi.

"Kao što je naš predsednik rekao - želimo da se Ukrajina priključi Evropi ali ne na kolenima kao što Kličko i ostali oko njega žele. Hoćemo da se Ukrajina pridruži Evropi stojeći uspravno - baš onako kako to Ukrajina može", rekao je jedan od Janukovičevih pristalica.

Proevropska opozicija traži odlazak ukrajinskog predsednika zato što je krajem novembra odbio da potpiše Sporazum o pridruživanju s EU, kao i oslobađanje privedenih i kažnjavanje odgovornih za policijsko nasilje nad demonstrantima.

U međuvremenu su ukrajinske vlasti pokrenule istragu protiv četvorice visokih zvaničnika, zbog nasilnog odgovora policije na manje antivladine skupove prošlog meseca.

Američki senatori su u petak objavili rezoluciju kojom pozivaju SAD da razmotri sankcije u slučaju daljih nasilnih akcija protiv demonstranata u Ukrajini.

Republikanski i demokratski senatori su u rezoluciji pozvali da se ukrajinska kriza reši mirnim i demokratskim putem što bi omogućilo Ukrajini da postane aktivna članica evropske zajednice, prenosi Rojters.
XS
SM
MD
LG