Dostupni linkovi

U Prištini mirno nakon sukoba s policijom


Neredi u Prištini zbog pritvaranja Kurtija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Protesti u Prištini

Nakon nereda u Prištini uzrokovanih hapšenjem lidera opozicije Aljbina Kurtija, koji se sumnjiči da je prošle sedmice u Skupštini Kosova bacio suzavac, u utorak se oglasilo prvo Kurtijev Pokret Samopredeljenje uz tvrdnje da ga je policija nezakonito uhapsila.

Istovremeno su još jednom saopštili da je jedino rešenje sadašnje političke krize na Kosovu povlačenje potpisa sa sporazuma Beograda i Prištine postignutih u dijalogu u Briselu kojim se opzicija oštro protivi, ili da Vlada podnese ostavku.

Sa druge strane nakon nereda u ponedeljak uveče, te hapšenja pa puštanja Kurtija iz zatvora, policija je na zajedničkoj pres konferenciji sa tužiocem Besimom Keljmendijem pokazala nalog za hapšenje opzicionog lidera, dematujući tako njegove tvrdnje da su ga uhapsili nelegalno.

Tužilac Keljmendi je rekao da ova akcija nije okončana i da je u ponedeljak veče provedena samo prava faza, te da će se istraga o neredima u Skupštini Kosova prošlog petka nastaviti.

U utorak je bezbedonosna situacija u Prištini stabilna.

Kurti je priveden zbog bacanja suzavca prošle nedelje u Skupštini Kosova, kako bi sprečio raspravu o Zajednici srpskih opština. Nakon dvosatnog zadržavanja, on je pušten iz pritvora.

Ubrzo nakon vesti o privođenju, pripadnici pokreta Samoopredeljenje izašli su na ulice tražeći puštanje Kurtija na slobodu.

Došlo je do sukoba sa policijom, koja je, na kraju, upotrebila suzavac kako bi rasterala masu.

Nekoliko aktivista Samoopredeljenja je tom prilikom povređeno.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Kosova su potvrdili da je hitnu pomoć posle sukoba zatražilo 15 ljudi, od čega 14 policajaca i jedan građanin.

S druge strane, portparol Pokreta Frashër Krasniqi izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je uhapšeno osam aktivista i građana. Krasniqi je kazao i da ih je ranjeno više od deset.

XS
SM
MD
LG