Dostupni linkovi

U Srbiji poplave odnele i jedan ljudski život


Nevreme koje je poslednjih nekoliko dana zahvatilo jedan deo Srbije nanelo je velike štete lozničkom i šabačkom kraju. U ovom području proglašena je vanredna sutuacija, a u Banji Koviljači zbog obilnih padavina jedan muškarac se utopio u podrumu svoje kuće.

Reke Štira,Trbušnica i Cernica su se izlile i poplavile nekoliko naselja. Voda je ušla u više objekata, a proradila su i klizišta.

Najveće i najopasine klizište je na putu Banja Koviljača- Gučevo. Voda je ušla i u Specijalnu bolnicu u Gučevu.

U Kosjeriću danima pada jaka kiša. Poplavljeno je preko 100 domaćinstava, 60 domaćinstava je evakuisano. Najviše su stradala sela Seča Reka i Zarići.

Nabujala, inače mala reka Sečica, pritoka Skrapeža, uništavala je sve pred sobom i plavila kuće, staje, njive. Stariji meštani kažu, ne pamte ovakvu situaciju u poslednjih 40 godina:

Meštani kosjerićkih sela o poplavama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00
Direktan link

Milijan Stojanić, predsednik Opštine Kosjerić, kaže kako su poplave mnogo teža nego majske i da je u pomoć stigla i Vojska Srbije sa svojom mehanizacijom.

“Preko 60 domaćinstava smo evakuisali, mi kao opštinski štab dežuramo danonoćno I pomažemo koliko možemo. U nekim delovima Seče Reke imamo problema oko neraščišćenih vodotokova i rečnih korita. Situacija je mnogo gora nego u maju. Dosta je poplavljenih sela, zaselaka. Najgore su prošli Seča Reka, Zarići, Godečevo, Blagojevići, i još mnogi zaseoci na tom potezu, a šteta je mnogo veća nego što je bila u maju. Izvori vode iz kojih se snabdeva gradski deo Kosjerića su zamućeni, tako da I tu imamo problema, ali nadamo se da cisternama koje posedujemo možemo naše građane snabdeti pijaćom vodom”, kaže Stojanić.

Snažno nevreme koje je pre dve noći zahvatilo Zlatiborski okrug izazvalo je velike probleme i u bajnobaštanskoj opštini. Ponovo su krenula klizišta. Najugroženija su sela Kostojevici i Rogačica.

“U mesnim zajednicama Kostojevići i Rogačica došlo je do izlivanja Rogačice u četiri naseljena mesta duž cele Rogačice gde su probijeni zaštitni nasipi, odneta su dva drvena mosta. Oštećeni su putevi ka zaseocima Glavanići, Ćeranići, Gornje i Donje Bare. Ponovo se aktivira odron na mestu Carevac između Rogačice i Kostojevića, ekipe su stalno na terenu, put je prohodan, ali i dalje važi zabrana. Velike površine pod kukuruzom su poplavljenje. Saobraćaj je zabranjen na oba pontonska mosta koji su postavljeni od strane Vojske Srbije”, rekao je Milojević.

Iz meteorološke službe upozoravaju da se i u četvrtak očekuju velike padavine. Nivo Kolubare i Jadra je povećan, a gradske i komunalne službe u Valjevu, Ljigu u Ubu su u pripravnosti.

Spisku avgustovskih neprilika dodajmo i podatak da meštani Čajetina i Zlatibora od srijede nemaju pijaću vodu zbog pucanja cevi na magistralnom cevovodu.

Voda je samo za sanitano-higijensku upotrebu dok Zavod za javno zdravlje Užice nakon tri uzeta uzorka ne potvrdi da je voda ispravna za piće, što se očekuije u naredna tri dana.

A što se građana Užica tiče, oni još uvek nemaju vodu za piće. Zabrana upotrebe vode za piće je na snazi od 19. jula.

Prema poslednjim analizama štetnih algi nema, ali je zbog velikikih kiša povećan boj nematode u vodi koja dolazi u Fabriku za preradu vode.

XS
SM
MD
LG