Dostupni linkovi

U Užicu još nije rešen problem pijaće vode


Zamena peska na filterskim poljima, ilustrativna fotografija
Zamena peska na filterskim poljima, ilustrativna fotografija

Ni posle godinu dana, iako su bila brojna obećanja iz Republike, u Užicu nije trajno, ni sigurno, rešen problem pijaće vode.

Pre godinu dana oko 60.000 stanovnika Užica ostalo je bez pijaće vode jer je prekomerna pojava štetnih algi, na iznenađenje cele Srbije, zagadila vodu, do taga izuzetnig kvaliteta, u akumulacionom jezeru Vrutci, iz koga se Užice snabdevalo pijaćom vodom poslednjih 30 godina.Tokom prošlogdišnjih novogodišnjih i božićnih praznika građani su čekali u redu pred cisternama i ovako su tada reagovali:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00

Nakon dva meseca Užičani su dobili pijaću vodu iz Sušičkih vrela, sa teritorije opštine Čajetina, i tako je bilo sledećih pet meseci. U drugoj polovini jula, opet se pojavio problem sa pijaćom vodom. Zbog velike količine padavina u vodi Sušičkih vrela i Sušičke reke registrovan je ogroman broj nematoda- valjkastih živućih organizama, štetnih po zdravlje, pa su u gradu ponovo osvanule cisterbne, a gradska vlast je “vratila” vanrednu situaciju. Kada je konačno posle mesec dana voda “očišćena” od nematoda i kada je iz slavina potekla zdravstevno ispravna voda za piće, kod građana je ostala sumnja u ispravnost vode, te tako i danas u 2015. godini veliki broj Užičana isključivo pije flaširanu vodu:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:10 0:00

Iz Zavoda za javno zdravlje u Užicu poručuju da Užičani sada imaju ispravnu pijaću vodu, a ova ustanova pojačala je kontrolu vode, kaže doktorka Olivera Janjić:

“ Može se reći da je na osnovu fizičko hemisjkih, bakterioloških i bioloških ispitivanja voda zadovoljavajućeg kvaliteta i Užičani nemaju razloga za brigu.”

Zbog svih ranijih problema voda se sada tretira hlor- dioksidom, zamenjeni su filteri i pesak u Fabrici za prečišćavanje vode, objašnjava novi direktor JKP “Vodovod” u Užicu Dušan Ljujić:

“Grad Užice je dao nalog Institutu “Jaroslav Černi “ u Beogradu da uradi projekat rekonstrukcije Fabrike za prečišćavanje vode i oni uvode tu dve nove tehnologije, jedna je tehnologija sa ozonom, a druga je sa aktivnim ugljem.”

U međuvremenu u Užicu je promenjen i gradonačelnik, a novi gradonačelnik Tihomir Petković zadržao je i šest meseci nakon proglašenja vode ispravnom od strane Republičke sinitarne inspekcije, vanrednu situaciju u gradu, bez obzira na oštre kritike opozicije koja sumnja da se pravi “situacija” za nelegalne nabavke, a Petković dugotrajno zadržavanje vanredne situacije koja je i dalje na snazi ovako opravdava:

“Vanrednu situaciju ne ukidamo svesno, iz dva razloga. Posledice svake vlike i dugotrajne padavine mogu da budu problemi sa pijaćom vodom u Užicu, a drugi razlog je što nam postojanje vanredne situacije omogućava da idemo na skraćene i ubrzane postupke javnih nabavki.”

Da bi Užičani opet imali kvalitetnu i zdravstveno ispravnu vodu potrebna su velika sredstva da se najpre izvrši kompletna rekonstrukcija Postrojenja za prečišćavanje vode, a zatim i potpuno čišćenje akumulacije Vrutci. Tih sredstava za sada nema ni u lokalnom ni u republičkom budžetu, iako se gradonačelnik nada pomoći iz Vlade Srbije. Do sada niko ni sa gradskog ni sa republičkog nivoa, zbog prošlogodišnje situacije sa pijaćom vodom u Užicu ,nije izveden pred sud. Jedino je predhodni direktor u julu prošle godine proveo 48 sati u protvoru. Za procesuiranje ,kažu, još uvek nema dokaza, do tada kriva je viša sila.

XS
SM
MD
LG