Dostupni linkovi

U Sabor stiglo 813 tisuća potpisa za referendum


Predaja potpisa za referendum, 14. srpnja 2010, foto: Enis Zebić
Predaja potpisa za referendum, 14. srpnja 2010, foto: Enis Zebić
Pet sindikalnih središnjica predalo je u srijedu predsjedniku Hrvatskog sabora 813 tisuća potpisa građana koji zahtijevaju raspisivanje referenduma protv Vladinog prijedloga izmena Zakona o radu.

Trideset i pet kutija teških 190 kila sa nešto preko 813 tisuća potpisa građana za refendum, to je bila prtljaga brojne sindikalne ekipe koja je u Saboru obavila prvi dio posla.

„Jedna utakmica je završila, ali prvenstvo još traje, vezano uz ovu proceduru i referendum,“
najavljuje sindikalni koordinator i predsjednik Hrvatske udruge sindikata, Ozren Matijašević.

Plakati za referendum, 22. lipanj 2010. Foto: Enis Zebić
Naime, iako je prikupljeno gotovo dvostruko više potpisa nego što zakon nalaže, netko ipak i 'službeno' treba prebrojati potpise.

„Sutra (četvrtak) ću predložiti da Odbor donese zaključak kojim će zatražiti od mjerodavnih ministarstava unutarnjih poslova i uprave da utvrdi jesu li potpisi koji su predani – potpisi birača, dakle onih koji imaju pravo glasa, koji su punoljetni i koji su hrvatski državljani,"
kaže potpredsjednik Sabora i predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Vladimir Šeks, o sljedećim koracima.

Šeks nije želio špekulirati hoće li se referendum provoditi po starom Ustavu, ili po novom koji ima mnogo blaže kriterije za uspjeh referenduma. O tome će se raspravljati nakon što se provjeri potpise, za što će po njegovoj procjeni trebati bar - mjesec dana.

Izmjenama Zakona o radu
koje predlaže Vlada uskoro bi prestali važiti kolektivni ugovori.

A kako je u Hrvatskoj mnogo prava riješeno na taj način, a ne zakonom, radnici bi – ako se ove izmjene usvoje - ostali bez naknade putnih troškova, regresa za godišnji odmor, božićnice, odnosno 13. plaće, darova za djecu, pola posto dodatka na plaću za svaku godinu staža, dodatnih dana godišnjeg odmora prema godinama staža i jubilarnih nagrada za 10, 20 ili 30 godina rada kod istog poslodavca.
XS
SM
MD
LG