Dostupni linkovi

Učenje istorije kroz filmske uloge


Snimanje jednog od filmova
Snimanje jednog od filmova

Učenici jedne užičke seoske škole sa nastavnikom istorije do sada snimili 60 kratkometražnih i jedan dugometražni film. Imaju filmski festival u školi i nagrade za najbolje filmove i uloge.

Istorija ne mora da bude dosadan predmet u osnovnoj školi. Sve može biti zanimljivije od onoga što piše u udžbenicima. Tako misli i radi nastavnik istorije Miloš Racić. U osnovnoj školi „Đura Jakšić“ u užičkom selu Ravnima uveo je inovaciju u učenju istorije. Sa đacima viših razreda, snima isrorijske filmove, đaci glume, on snima svojom malom kamerom, piše scenario, montira, i svi su zadovoljni. Trenutno se snima film o oslobođenju Skoplja. Učenici koji nisu voleli istoriju zavileli su ovaj predmet objašnjava nastavnik Racić:

„Mislio sam da đaci kroz uloge nekih istorijskih ličnosti lakše mogu da osete taj duh prošlih vremena, istorijska vremena, jer deca su vrlo maštovita bića i vrlo lako mogu da se užive u neku istorijsku ličnost ili neki događaj. Mnogi učnici, čak i oni koji su bili malo lošiji djaci, zavoleli su na ovaj način istoriju. Do sada je snimljeno 60 kratkometražnih filmova i imamo jedan dugometražni film. To je triler po motivima romama 'Hazardski rečnik' Milorada Pavića. Imali smo, recimo, filmove o Leonardu Da Vinčiju, o Crvenom oktobru, o Atili Biču Božijem, o Prvom srpkom ustanku, o Prvom svetskom ratu. Evo sada smo snimali fil o Cerskoj bici“, kaže nastavnik Racić.

Učenica Vesna Vranić skoro je igrala ulogu Milunke Savić, srpske heroine iz Prvog svetskog rata, i tako je kaže o njoj sve naučila:

Pa, bilo mi je lakše kroz film da naučim o Milunki Savić, a igrajući nju ja sam sve o ovoj heroini saznala. Ja mnogo volim da glumim, obožavam kada posle časova ostanemo da snimamo neki film, drago mi je kada je učestvujem u nekom filmu. Kostim sam sama našla, nešto staro iz kuće moje babe, nešto mi majka sašila, nešto sam kupila. Sve je ispalo odlično.“

Miloš Brajković je učenik sedmog razreda. Do sada je glumio u više istorijskih filmova, a pušku je sam pravio:

„Deda mi je dao dasku, ja sam sam ocrtao, malo sam gledao slike sa intrenata, i smislio u glavi kako bi ta puška ustvari trebalo da izgleda. Igrao sam u filmu „Ljubav u kamenom dobu“, i u još nekoliko filmova. Kameno doba učili smo u petom razredu, i to mi je baš odogovarlo da naučim kroz film. Ovaj naš nastavnik je zanimljiv čovek, nekada nas malo grdi, kada ne pogodimo ulogu, ali sve u svemu, super je i on je dobar čovek.“

Jedan od đaka koji učestvuje u filmu
Jedan od đaka koji učestvuje u filmu

Posle završene nastave učenici viših razreda snimaju filmove i rado ostaju sa nastavnikom da se završi filmska priča. Snimaju na terenima oko škole, a selo Ravni obiluje dobrim terenima za snimanje, kažu učenici. Učenik Dušan Savić u prethodnom filmu imao je glavnu ulogu, kaže glumio je poručnika Tasića, sada igra običnog vojnika. Priča kako je najlepše dok posmatraju ono što su snimili.

„Nastavnik istorije svima daje da se istuču u filmovima. Sada je meni dao manju ulogu, a mojim drugovima iz razreda, veću ulogu. Baš su mi ovi filmovi olakšali učenje, svi mi tako mislimo. Prošle godine ja sam izmislio i scenaruio i sve oko kostima, i našao glumce, baš je moj film bio najbol, i srce mi je bilo na mestu.“

Svake godine u decembru u školi se organizuje fimski festival, prikazuju se filmovi snimljeni u toku te školske godine. Tada se dele nagrade najboljima, kaže nastavnik Racić:

„Nagrada Grand pri festivala zove se „Zlatni skriž.“ Skriž je livadska biljka po kojoj je selo Skržuti, to je susedno selo, dobilo ime, a imamo i drugu, treću nagradu. Svi su zadovoljni, ko nije dobio ove godine nagradu, dobiće sledeće. Ovakav vid učenja istorije prihvatili su i roditelji, i nude se da pomognu. Interesuju se kada će film biti završen. Važno je da smo svi zajedno dobro naučili istoriju," kaže nastavnik Racić.

XS
SM
MD
LG