Dostupni linkovi

Uhapšen Hamdija Lipovača


Hamdija Lipovača
Hamdija Lipovača

Pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su Hamdiju Lipovaču, predsjednika Vlade Unsko-sanskog kantona. Akcija se provodi po nalogu Kantonalnog tužilaštva Bihać. Dok je trajalo hapšenje, na Gradskom trgu u Bihaću okupilo se nekoliko stotina nastavnika i profesora predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, policajaca i državnih
službenika nezadovoljnih zbog kašnjenja plate i tri topla obroka.

Lipovaču su uhapsili pripadnici Federalne uprave policije jutros oko 10 sati u porodičnoj kući u Bihaću. Nakon hapšenja uslijedio je pretres zgrade kantonalne Vlade i još nekoliko objekata. Akcija je provedena po nalogu Kantonalnog tužilaštva Bihać, koje se oglasilo saopćenjem za javnost u kojem ističu da je do hapšenja došlo zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti. Uz Lipovaču, slobode je lišen i Alen Gluhalić, direktor građevinske firme Agra, koja je izvodila radove na sportsko-rekreativnom centru Stens, a gdje su posljednjih dana intenzivirane istražne radnje i vještačenja.

Pored Stensa, istražuje se i gradnja gradskog trga, uvjeti pod kojima je Općina Bihać otpisala više stotina hiljada maraka kamata Balkan Investment banci, privatizacija Una banke, te još neki drugi poslovi za vrijeme dok je Lipovača obnašao funkciju bihaćkog načelnika.

U SDP-u kažu da ne raspolažu sa dovoljno informacija da bi mogli nešto više reći o hapšenju predsjednika Kantonalnog odbora ove stranke.

Protesti radnika
Protesti radnika

„Moje mišljenje je da pravna država u svakom trenutku treba da radi svoje. Naravno, tu treba uvijek uzeti u obzir ta presumpcija nevinosti, da niko nije kriv dok mu se ne dokaže u sudskom postupku“, kaže Mahmut Alagić, Općinska organizacija SDP-a Bihać:

A na Gradskom trgu u Bihaću protestiralo je oko 6.000 budžetskih korisnika, nezadovoljnih odnosom aktuelnih vlasti prema njima.

„Protestni skup upozorenja ima za cilj poručiti vlastima USK da sindikate moraju prihvatiti kao ravnopravne socijalne partnere.“ „Žalosno je da ovaj broj ljudi na ovaj način traži svoje zarađene a neisplaćene plate.“

Mahmut Alagić, Sindikat policije USK je pojasnio:

„Pred novu godinu, ako ne dođe do ispunjavanja minimuma naših zahtjeva, mi ćemo vjerovatno ići u generalni štrajk.“

A u krugu tvornice protestirali su i otpušteni radnici bihaćke Bire. Nakon sastanka s upravom, dogovoreno je da će otpremnine radnicima biti isplaćene u četiri rate. No, otpušteni radnici ipak će podnijeti tužbe zbog nezakonitih otkaza, što je ranije utvrdila i inspekcija rada.

XS
SM
MD
LG