Dostupni linkovi

MUP Kosova: Hapšenjem državljanina Srbije sprečen mogući teroristički akt


Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova saopštilo je nakon hapšenja državljanina Srbije sa velikom količinom eksploziva da je kosovska policija sprečila izvršenje mogućeg terorističkog akta u zemlji.

„Policija Kosova je sa svim svojim relevantnim jedinicama sinoć oko devet sati, u ulici Ahmet Krasniqi, na Dragodanu, zaustavila jedno vozilo radi kontrole, i uhapsila vozača tog vozila. Automobil tipa Reno Clio, sa beogradskim tablicama, vozio je državljanin Srbije, srpske nacionalnosti, rođen u Srbiji, sa boravkom u Beogradu. Rođen je 1968. godine i nosi inicijale S.G.“, kazao je ministar unutrašnjih poslova Skender Hyseni na konferenciji za novinare u petak.

On je kazao da je uhapšena osoba ušla na Kosovo preko zvaničnih prelaza, vozilom, kao i svaki drugi građanin. Iz tog razloga, dodaje on, niko ne može da se krivi zbog toga.

On je dalje objasnio da je policija u vozilu pronašla 12.2 kg eksplozivnih materija, koji je proslijeđen na dalju analizu.

Na osnovu prve sumnje, po rečima Hysenija, uhapšeni je imao jasne ciljeve za izvršenje mogućeg terorističkog napada.

„Radi se o ogromnoj količini eksploziva. Posledice bi bile velike ukoliko bi se taj napad izvršio. Tako nešto ne može se kupiti na pijaci, niti na ulici“, kazao je on.

On međutim, nije dao objašnjenja o mogućoj meti napada, i da li policija ima indikacija da li je uhapšeni delovao sam.

Hyseni je dodao da će se biografija osumnjičenog objaviti na kraju cijele istrage.

On je naveo i da je policija od ranije imala informacije da bi se tokom praznika na kraju godine mogle izvršiti aktivnosti na destabilizaciji zemlje, i to je bilo dovoljno da policija bude u pripravnosti.

Uhapšenoj osobi određen je 48-satni policijski pritvor zbog sumnje da je izvršio krivično delo „priprema terorističkog dela ili dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosova“.

Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, zatražila je od bezbednosnih mehanizama na Kosovu da podignu mere bezbednosti, te apelovala na građane Kosova da sarađuju sa vlastima koje istražuju ovaj slučaj.

Ona se u petak ujutru u vezi ovog slučaja sastala sa liderima kosovskih institucija i bezbednosnih mehanizama.

Putem Facebook naloga, Jahjaga je dalje navela da „uzimajući u obzir složenu i ozbiljnu prirodu ove zavere za teroristički napad, pozivam države regiona da sarađuju u rasvetljavanju okolnosti“.

„Institucije Republike Kosova neće dozvoliti da Kosovo postane ognjište terorističkih aktivnosti i domaće institucije će učiniti sve kako bi nacionalna bezbednost Kosova i njenih saveznika bila očuvana i garantovana“, dodala je predsednica Jahjaga.

Mogući teroristički napad osudila je i Vlada Kosova, te poručila građanima da će uraditi sve, u svakom trenutku, kako bi život građana bio siguran. Vlada je pozvala sve na saradnju, uključujući i zemlje regiona.

* Ostanite uz RSE, pratimo situaciju na Kosovu

XS
SM
MD
LG