Dostupni linkovi

Ukrajinska kriza: Ove sedmice sastanak kontakt grupe


Loren Fabijus, ministar spoljnih poslova Francuske (L), Sergej Lavrov, Frank Valter Štajnmajer i Pavlo Klimkin (D)
Loren Fabijus, ministar spoljnih poslova Francuske (L), Sergej Lavrov, Frank Valter Štajnmajer i Pavlo Klimkin (D)

Ministri spoljnih poslova Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske dogovorili su seriju koraka za produžetak prekida vatre u istočnoj Ukrajini. U zajedničkom saopštenju nakon sastanka u Berlinu, ministri su naveli da koraci uključuju održavanje razgovora kontakt grupe najkasnije do subote, 5. jula.

"Naša je dužnost da, prvo, bilateralni prekid vatre bude primenjen bez preduslova. Drugo, izuzetno je važno da prekid vatre od prvog dana nadgleda i potvrđuje OEBS. Treće, da se vidi napredak u naporima za oslobađanje svih taoca. I četvrto, nepohodna je efikasna kontrola granica", rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je bezuslovni prekid vatre veoma važan, ali da nije sam sebi cilj. Neophodan je kako bi se zaštitili životi i dalje uništavanje infrastrukture i civilnih objekata, rekao je Lavrov i dodao da prekid treba da stvori uslove za razgovore uz učešće svih regiona Ukrajine kako bi se došlo do dogovora o tome kako dalje živeti u ukrajinskoj državi.

"Ukoliko prekid vatre bude prilika za pregrupisavanje snaga bilo koje strane i primenu delova plana ukrajinskog predsednika za koje smo izneli ozbiljne sumnje, onda je takav put neprihvatljiv za mene i smatram ga smrtonosnim za naše bratske susedne zemlje", istakao je Lavrov.

Četvorica ministara saglasili su se da mora prestati nasilje na svim stranama, da taoci moraju biti oslobođeni i da ukrajinski granični prelazi sa Rusijom moraju biti vraćeni pod kontrolu Vlade. Pozdravljena je spremnost Rusije da ukrajinskim graničarima omogući pristup ruskoj teritoriji kako bi zajednički kontrolisali granične prelaze Gukovo i Donjeck kada dođe do prekida vatre.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer ocenio je berlinski sastanak konstruktivnim, dodajući da su svi učesnici svesni odgovornosti koju imaju.

"Ovo nije rešenje za sve probleme. Ipak, mislim da je prvi i važan korak ka bilateralnom prekidu vatre prilika koju imamo mi i sve uključene strane. Sada imamo šansu da ujedinimo napore u cilju ublažavanja eskalacije i konfrontacije poslednjih dana i okončanja krvoprolića", rekao je Štajnmajer.

Borbe u Istočnoj Ukrajini intenzivirane su otkad je kasno u ponedeljak istekao često kršeni desetodnevni prekid vatre. U sredu je na istoku zemlje projektilima oboren vojni avion ukrajinskih snaga, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Kijevu. Vojni avion Suhoj (Su-24) srušio se pri pokušaju sletanja na aerodromu u istočnom ukrajinskom gradu Dnjepropetrovsku, ali nije bilo žrtava niti materijalne štete na lokalnom aerodromu.

"Avion Su-24 našao se pod udarom vatre tokom letenja iznad regiona Donjeck. Ukupno četiri projektila MANPADS su lansirana. Jedan projektil pogodio avion i motor je zahvatila vatra. Pilot je uspeo da zaustavi motore i ugasi požar. On je, takođe, uspeo da uništi protivavionski lanser koji ga je pogodio", rekao je predstavnik za štampu ukrajinske antiterorističke operacije (ATO) za lokalne medije.

Jedan pripadnik ukrajinskih pograničnih snaga je ubijen, a osmoro ih je ranjeno u minobačačkom napadu koji je tokom noći između utorka i srede izveden na pogranični punkt Novoazarovsk u regionu Donjecka na granici sa Rusijom, saopštila je ukrajinska pogranična služba.

XS
SM
MD
LG