Dostupni linkovi

Ukrajina: Pronađene 233 žrtve. Separatisti primorali spasioce da im predaju tela stradalih


Olupina aviona
Olupina aviona

Ukrajinske vlasti saopštile da su do sada pronađena 233 tela stradalih u padu putničkog aviona "Malejža erlajnsa" na istoku Ukrajine.

Naoružani separatisti primorali su prethodno spasioce da predaju 196 tela koja su do tada bila pronađena na mestu pada aviona. Ukrajinski zvaničnici i posmatrači rekli su da su separatisti tela stavili u železničke vagone-hladnjače, koji treba da se upute ka jednom gradu koji je pod njihovom kontrolom.

Natalija Huružaja, zaposlena na železničkoj stanici u Torezu, 15 kilometara od mesta pada aviona, rekla je da je u nedelju ujutru videla radnike koji su utovarivali tela žrtava u pet, potom zapečaćenih železničkih vagona -hladnjača.

Ona je navela da je planirano da voz ode do grada Ilovajska, 35 kilometara ka ruskoj granici, ali da nema naređenja kada treba da krene.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da očekuju da tela na kraju budu odneta u grad Harkov koji kontrolišu ukrajinske vlasti, ali još nije poznato da li će pobunjenici na to pristati.

Ranije je portparolka ukrajinskog Ministarstva za vanredne situacije, Natalija Bistro, rekla da su spasioci bili primorani da predaju tela naoružanim ljudima i da ne znaju gde će biti odneta. "Mi ne znamo gde su oni odneli tela", rekla je Bistro.

Radnik Aleksandar Piljušni u nedelju ujutru je rekao da su proruske snage u subotu odnele tela za samo nekoliko sati. On je dodao da on i ostali radnici nisu imali izbora osim da daju tela pobunjenicima zato što su, kako je rekao, “oni naoružani, a mi nismo". "Došli su, utovarili tela u kamione i odvezli ih negde", ispričao je Piljušni.

Reporteri AP u subotu su javili da su videli kako separatisti stavljaju vreće u kamione na mestu nesreće i odvoze ih. Novinari AP kažu da u nedelju nisu videli tela na mestu nesreće, a radnici Uprave za vanredne situacije pretražuju veliku oblast samo u potrazi za delovima tela.

Separatisti priznaju da su uzeli tela i tvrde da su pronašli "crne kutije"

Proruski separatisti tvrde da su pronašli "crne kutije" aviona i, kako je rekao Aleksandar Borodaj, jedan od lidera separatista u istočnoj Ukrajini, predaće ih samo Međunarodnoj organizaciji za civilnu avijaciju (ICAO).

Borodaj je, takođe, naveo da će, do dolaska zvaničnika ICAO, tela nađena na mestu pada aviona u oblasti Donjecka ostati u vagonima-hladnjačama na železnicckoj stanici u gradu Torezu, 15 kilometara od mesta pada aviona.

Preliminarni sporazum o uklanjanju tela

Ukrajinska vlada je nešto ranije saopštila da je postigla preliminarni sporazum o uklanjanju tela sa proruskim separatistima, pod čijom kontrolom se nalazi mesto nesreće.

Volodimir Grojsman
Volodimir Grojsman

​To je izjavio zamenik ukrajinskog premijera Volodimir Grojsman koji je rekao da će, prema preliminarnom sporazumu, ukrajinskim hitnim službama i međunarodnim posmatračima biti dozvoljeno da uklone tela i prebace ih na bezbedno mesto. Grojsman, međutim, nije rekao o kom mestu se radi, već je samo kazao da su, do sada, sa mesta nesreće uklonjena 192 tela.

Zamenik premijera samoproglašene Donjecke Narodne Republike Andrej Purgin izjavio je prethodno da će separatisti garantovati bezbednost posmatrača koji nadgledaju mesto pada aviona, ukoliko Kijev pristane na prekid vatre, prenela je agencija AFP.

Posmatrači konačno na mestu pada aviona

Međunarodni posmatrači u nedelju su konačno pušteni da dođu na mesto pada putničkog aviona "Malejža erlajnza" . Naoružani proruski separatisti na istoku Ukrajine, dva dana su onemogućavali posmatračima da pristupe mestu pada aviona koji je pogođen u četvrtak.

Proruski separatisti nadgledaju posmatrače OEBS i novinare
Proruski separatisti nadgledaju posmatrače OEBS i novinare

Međunarodni posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju rekli su da im je sada dozvoljen nešto veći pristup mestu pada malezijskog aviona u Ukrajini, mada su ih naoružani separatisti ponovo sprečili da dođu do nekih ostataka letelice.

Ukrajinska vlada saopštila je da proruski pobunjenici uz pomoć Rusije pokušavaju da unište dokaze na mestu gde je u četvrtak pao malezijski avion dok je leteo iznad istočne Ukrajine nad područjem koje kontrolišu separatisti.

Obaranje aviona nad regionom Donjecka, koji drže separatisti, intenziviralo je i tako veliku netrpeljivost među stranama u konfliktu. Ukrajinska vlada i separatisti se međusobno optužuju za obaranje Boinga 777 raketom zemlja -vazduh.

Ambasada SAD u Kijevu: Snimak UKR službe bezbednosti je autentičan

Jedan telefonski razgovor dvojice komandira proruskih separatista, koji je snimila Služba bezbednosti Ukrajine kao dokaz da su oni oborili civilni putnički avion, američki stručnjaci su potvrdili kao autentičan, saopštila je u nedelju Ambasada SAD u Kijevu.

"Snimak razgovora koji je novinarima dala ukrajinska Služba bezbednosti, analizirali su obaveštajni stručnjaci i, poređenjem sa arhiviranim snimcima, potvrdili da je to bio autentičan razgovor poznatih lidera separatista", saopštila je Ambasada.

Po saopštenju, glavna teza, na osnovu nekoliko faktora, jeste da je malezijski putnički avion na "letu MH17 verovatno oborila raketa zemlja-vazduh SA-11 ('Buk'), ispaljena s teritorije pod kontrolom separatista u istočnoj Ukrajini".

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) objavila je u subotu uveče snimak, kako je rekla, razgovora dvojice komandira pobunjenika posle pregleda mesta pada aviona:

- "Ovo su momci s kontrolnog punkta Černukin koji su oborili avion. On se raspao u vazduhu", kaže jedan od njih koji za sebe kaže da je "major".

- "I još?" pita sagovornik koji sebe naziva "Grk".

- "Ovo je civilni avion, 100 odsto." (...).

- "Ima li oružja?"

- "Ne, ništa, samo civilne stvari".

- "A dokumenta"?

- "Ima jedan, nekog indonežanskog studenta".

Tom snimku je prethodio razgovor vođe pobunjenika Igora Bezlera i jednog državljanina Rusije koji govori o pukovniku vojne obaveštajne službe Rusije, Vasiliju Gveraninu, nadležnom za njega, kaže Kijev.

- "Upravo smo oborili jedan avion (...) Otišli su da ga nađu i slikaju", rekao je Bezler.

Predstavljajući te informacije, načelnik Službe bezbednosti Ukrajine, Valentin Naljvajčenko je izjavio da su to razgovori "oficira GRU (vojne obaveštajne službe Rusije), presretnuti i transkribovani u skladu sa zakonom".

Jacenjuk: Iza obaranja malezijskog aviona verovatno stoji Rusija

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk, izjavio da iza obaranja malezijskog aviona verovatno stoji Rusija, jer to mogu da izvedu samo profesionalci, a ne, kako se izrazio , "pijane gorile".

"Za uočavanje meta i ispaljivanje raketa su potrebna veoma obučena lica. Moguće je da su ti ljudi stigli iz Rusije", rekao je ukrajinski premijer u intervjuu za nemački list "Frankfurter zontagscajtung".

Jacenjuk je dodao kako ukrajinske snage nikad nisu koristile rakete tokom konflikta sa proruskim snagama na istoku zemlje i da se "sve rakete zemlja-vazduh koje poseduje Ukrajina nalaze na nekom drugom mestu". "Spremni smo da javnosti dostavimo sve dokaze i lokacije tih raketa", naveo je.

Ukrajinski premijer je istakao i da konflikt u njegovoj zemlji nije građanski rat nego "intervencija koju predvodi, podržava, finansira i organizuje Rusija" i dodao da je "sad pravo vreme da se zaustavi ruska agresija".

Keri: Raketni sistem koji je oborio avion došao je iz Rusije

Državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je u nedelju da je "jasno" da je iz Rusije došla raketna baterija koja je upotrebljena za obaranje malezijskog putničkog aviona na istoku Ukrajine. "Sasvim je jasno da je taj sistem prebačen iz Rusije i dat proruskim separatistima" u Ukrajini, rekao je Keri za CNN.

Keri je naglasio da "izvanredni posredni dokazi" ukazuju na odgovornost Rusije i proruskih separatista za ispalljivanje projektila.

On je naveo da SAD "znaju" ko je ispalio raketu na osnovu satelitskih snimaka, kao i “putanju tog projektila i vreme".

"Mi sa sigurnošću znamo da Ukrajinci nisu imali takav sistem (raketnu bateriju) u tom području u to vreme. Dakle, to jasno ukazuje na separatiste", rekao je Keri.

Stanje na mestu pada aviona Keri je opisao kao "groteskno" i "suprotno svemu onom što su predsednik Rusije Vladimir Putin i Rusija rekli da će učiniti".

Kameron: Sve više dokaza da su pobunjenici, uz podršku Rusije, oborili letelicu

Britanski premijer Dejvid Kameron tražio je od Rusije da okonča podršku separatistima u Ukrajini, navodeći da „politika Moskve destabilizuje tu zemlju i stvara uslove koji su, kako se pokazalo, doveli do obaranja malezijskog putničkog aviona sa 298 putnika i članova posade“.

Kameron je u nedelju objavljenom uvodniku na naslovnoj strani „Sandej Tajmsa“ napisao da ima sve više dokaza da su pobunjenici, uz podršku Rusije, oborili letelicu, koja je pala u donjeckoj oblasti, nedaleko od ruske granice.

Dejvid Kameron
Dejvid Kameron

"Ako je to slučaj, tada mora da nam bude jasno šta to znači: to je direktan rezultat ruskog destabilizovanja jedne suverene države, narušavanje njenog teritorijalnog integriteta, podržavanje razbojničkih milicija, njihova obuka i naoružavanje", napisao je Kameron.

On je kritikovao evropske lidere zbog neodlučnosti po pitanju Ukrajine. Neke zemlje su tražile oštrije mere, ali ostale su bile neodlučne, kada je na samitu lidera EU u sredu uveče bilo reči o pooštravanju sankcija Rusiji.

Holandski premijer zahteva od Putina da pomogne

Holandski premijer Mark Rute izjavio je da je u "izuzetno intenzivnom" telefonskom razgovoru s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom zahtevao od njega da "pokaže svetu da namerava da pomogne" u istrazi obaranja putničkog aviona u Ukrajini, u kojem je najviše bilo državljana Holandije. “Putin ima poslednju šansu da dokaže da ozbiljno misli da pomogne spasiocima da izvuku tela žrtava udesa malezijskog aviona”, rekao je Rute, dodavši da njegov stav dele i lideri Nemačke, Britanije i Australije.

Mark Rute, premijer Holandije
Mark Rute, premijer Holandije

Rute je naveo da je Putinu rekao da mora da iskoristi svoj uticaj nad proruskim separatistima na istoku Ukrajine kako oni ne bi ometali napore da se istraži obaranje aviona. Rute je izjavio i da je "šokiran slikama ponašanja, koje je lišeno svakog poštovanja", a na kojima se vide separatisti kako preturaju po olupini aviona i ličnim stvarima poginulih putnika.

I minisitar inostranih poslova Holadnije Frans Timermans, izjavio je nešto ranije da su Holanđani "ljuti i besni" povodom vesti da su tela žrtava "vučena okolo" na mestu pada malezijskog aviona u istočnoj Ukrajini.

Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel složili su se da sukobljene strane treba da pregovaraju i prestanu sa borbama, saopšteno je iz Kremlja.

Do sličnog zaključka, navodi se iz istog izvora, došli su i šefovi diplomatija Rusije i SAD, Sergej Lavrov i Džon Keri.

XS
SM
MD
LG