Dostupni linkovi

Ukrajina: Vojska zarobila 10 ruskih vojnika na istoku zemlje


Ukrajinski vojnici, ilustrativna fotografija
Ukrajinski vojnici, ilustrativna fotografija

Dok se ukrajinski i ruski zvaničnici pripremaju za sastanak u Minsku, u regionu Donjecka, na istoku Ukrajine, nastavljeni su žestoki okršaji. Ukrajinska vojska saopštila je da je u ponedeljak zarobila 10 ruskih vojnika – padobranaca na istoku Ukrajine, javlja BBC. Pripadnici ruske 98. vazdušnodesantne divizije zarobljeni su kod ukrajinskog sela Džerkalne, oko 50 kilometara jugoistočno od Donjecka koji je pod kontrolom proruskih pobunjenika.

“Ruski vojnici uhapšeni su sa ličnim dokumentima i oružjem koje smo pronašli kod njih”, saopštila je ukrajinska vojska, te dodala: “Istražitelji su započli kriminalističku istragu o ilegalnom prelasku granice ruskih državljana.”

Ukrajinska vojska saopštila je ranije da je kolona od 10 tenkova i dva oklopna transportera u ponedeljak prešla ušla iz Rusije i kreće se prema luci Mariupolj, na jugoistoku zemlje.

Dodaje se da su ukrajinske trupe uništile dva tenka.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko trebalo bi da se sastane u utorak sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom i evropskim zvaničnicima na samitu u Minsku, prestonici Belorusije. Sastanak se održava u vreme povećanih tenzija između Ukrajine i Rusije zbog vojne ofanzive koju Kijev sprovodi protiv proruskih separatista na istoku te zemlje.

Putin i Porošenko sastali u se nakratko u junu na obeležavanju Dana D.

Samitu u Minsku prisustvovaće visoki zvaničnici EU i SAD, koji su Rusiji uveli sankcije zbog nespremnosti Kremlja da se obračuna sa proruskim separatistima.

Uoči razgovora, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Zapad ne bi trebalo da svaljuje sav teret na Moskvu.

“Nadam se da naše zapadne kolege (…) neće samo doći s očekivanjima da ćemo nekom magijom rešiti probleme za njih. To nije moguće”, rekao je Lavrov.

Prema rečima moskovskih zvaničnika, vojna kampanja Kijeva na istoku izazvala je humanitarnu krizu.

Samit u Minsku događa se neposredno nakon što je ukrajinski predsednik raspustio parlament i raspisao prevremene izbore zakazane za 26. oktobar. U televizijskom obraćanju Porošenko je napomenuo da mnogi parlamentarci podržavaju svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča, te da većina Ukrajinaca želi novi parlament.

Tokom nekoliko meseci borbe u regionu Donjecka i Luganska, poginulo je više od 2.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG