Dostupni linkovi

Ukrajinski opozicionari odbacili ponudu Janukoviča, protesti se nastavljaju


Barikade oko administrativnih zgrada u Lvivu
Barikade oko administrativnih zgrada u Lvivu
Ukrajinski opozicioni lideri Arsenij Jacenjuk i Vitalij Kličko odbili su ponudu predsednika Ukrajine da budu imenovani na mesto premijera, odnosno zamenika premijera zaduženog za humanitarna pitanja.

Jacenjuk je, nakon sastanka sa predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem, rekao da je opozicija spremna da prihvati odgovornost za zemlju, da su spremni da vode Ukrajinu u Evropsku uniju i da oslobode zatvorenu liderku opozicije Juliju Timošenko, prenela je agencija Rojters.

"Predsednik Viktor Janukovič objavio je da vlada nije spremna da preuzme odgovornost za zemlju. Koji je naš odgovor na to? Mi se ne plašimo da preuzmemo odgovornost za sudbinu Ukrajine", kazao je Jacenjuk obraćajući se demonstrantima u Kijevu.

Kazao je da je utorak, kada je sazvana sjednica Parlamenta Ukrajine, zapravo dan D.

Agencija AP je prenela da je Jacenjuk poručio da je opozicija spremna da vodi zemlju, ali ne i da odmah prihvati ponudu predsednika Janukoviča da on postane premijer.
Jacenjuk je kasnije na Tviteru napisao: "Nema dila Janukoviču, završićemo ono što smo počeli. Građani odlučuju ko će biti lideri, a ne ti". Izjavio je da će protesti biti nastavljeni uprkos Janukovičevoj ponudi.

Kličko je istakao da želi predsedničke izbore ove godine i da opozicija neće odustati od svojih zahteva.

"Naš zahtev je da se održe predsednički izbori ove godine...Nećemo odustajati, ali razgovori će biti nastavljeni", rekao je demonstrantima Kličko nakon što je Janukovič ponudio opoziciji mesto premijera da bi se okončala kriza u zemlji, prenela je agencija AFP.

Demonstracije su prvobitno počele zbog odluke Vlade Ukrajine da odustane od predloženog Sporazuma o pridruživanju i trgovini sa EU. Međutim, demonstranti su kasnije proširili proteste zbog, kako navode, rasprostranjene korupcije u državnim strukturama i zloupotrebe službenih položaja.

Također, demonstranti zahtevaju ugovor o slobodnoj trgovini sa Evrpskom unijom, oslobađanje političkih zatvorenika uključujući i bivšu premijerku Juliju Timošenko te raspisivanje predsedničkih izbora.

Kriza u Ukrajini eskalirala je ove sedmice, kada je u sukobima sa policijom nastradalo pet osoba. Prema pojedinim izvještajima, tokom protesta poginula su četiri demonstranta i policajac.

Opozicija tvrdi da su za smrt demonstranata odgovorni pripadnici policije ili snajperisti, ali vlasti negiraju optužbe.
XS
SM
MD
LG