Dostupni linkovi

UN zaposlenik zaražen ebolom umro u Leipzigu


U noći s ponedjeljka na utorak umro je u Leipzigu 56-godišnji zaposlenik Ujedinjenih naroda koji je bio zaražen virusom ebole. Ovo je prvi smrtni slučaj u Njemačkoj u kojoj se liječi troje zaraženih.

"Unatoč intenzivnim medicinskim mjerama i najvišim naporima medicinskog osoblja, pacijent je podlegao zaraznom oboljenju“, kaže se u kratkom saopštenju bolnice Sveti Georg u Leipzigu.

Uposlenik UN-a u Sudanu dovezen je u izolirano infektivno odjeljenje pomenute klinike u četvrtak prošle sedmice, u vrlo teškom stanju. On je jedan od ukupno trojice pacijenata kod kojih je utvrđena zaraza, a koji se liječe u Njemačkoj.

Jedan se liječi u Frankfurtu na Meini, a treći je, nakon pet sedmica terapije pušten iz hamburške bolnice kao izliječen. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije svega 20-30 posto zaraženih pacijenata preživljava infekciju.

Još uvijek ne postoji niti jedan odobreni lijek za liječenje ebola pacijenata. Zato se kod oboljelih primjenjuje terapija kojom s pokušava ojačati tijelo što je moguće više, nadoknaditi mu izgubljenu tečnost koju uzrokuju proljevi i povraćanje.

Što liječenje počne ranije, to su šanse pacijenata za preživljavanje veće. Uz sve to, zbog visokog rizika od zaraze, pacijent se drži u potpunoj izolaciji, u odjeljenjima koji su zapravo karantene.

Lajpciška bolnica, kao i sve ostale u kojima se liječe zaraženi u Njemačkoj, poduzela je sve mjere kako virus ne bi „pobjegao“. Samo specijalno obučeni medicinski kadar se bavi ovim pacijentima.

Rizik da se oni zaraze vrlo je nizak jer nose posebne zaštitne kombinezone, koji se, prije skidanja ispiru lužinom. Bolnica saopštava i da nema opasnosti za druge pacijente, kao ni za posjetioce klinike.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko 8400 ljudi je zaraženo virusom. Više od 4000 ih je umrlo. Strahuje se da to nisu konačni podaci jer ova nova epidemija ebole u zapadnoafričkim zemljama: Liberiji, Gvineji i Siera Leoneu je još uvijek izvan kontrole.

XS
SM
MD
LG