Dostupni linkovi

Uoči Vučićevog puta u SAD: Put ka Briselu vodi preko Vašingtona


Aleksandra Joksimović
Aleksandra Joksimović

Odlazak premijera Srbije u Vašington od vrhunskog je značaja za spoljnu politiku Srbije”. Tako prvu zvaničnu posetu Aleksandra Vučića Sjedinjenim Američkim Državama u svojstvu predsednika Vlade Srbije ocenjuje direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Prema najavama, teme razgovora potpredsednika SAD Džozefa Bajdena i premijera Srbije biće jačanje bilateralne saradnje, ekonomija, energetska bezbednost, put Srbije ka EU, regionalna saradnja, ali i, kako je najavio ambasador SAD Majkl Kirbi, naredni koraci u istragama od obostranog interesa. Reč je pre svega o dva još neprocesuirana slučaja - paljenje ambasade SAD u Beogradu i ubistvo braće Bitići.

Slučaj u kome su pripadnici srpske policije 1999. godine ubili tri američka državljanina albanskog porekla predstavlja jednu od prepreka u odnosima Srbije i SAD, a nedavno je u Kongresu SAD inicirana i nova rezolucija koja treba da se naglasi da je ostvarivanje pravde u slučaju Bitići glavni faktor poboljšanja odnosa između dve zemlje. Braća Ilija, Agron i Mehmet Bitići rođeni su u Čikagu, za njihovu smrt dosad niko nije odgovarao.

Očigledno je da je u pripremi posete bilo reči i o tim teškim otvorenim pitanjima. U domaćoj javnosti već imamo najavu osnivanja Komisije na čelu sa Veranom Matićem koja bi trebalo da se bavi ovim slučajem i čini se da je to prvi korak u prilog tome da se zaista nađe rešenje tog slučaja i mislim da će takva vrsta poruke biti prepoznata tokom posete. Naravno, teško je očekivati da slučaj bude rešen u nekom rekordno kratkom roku, ali politička volja da se napravi nekakav iskorak je pokazana. Ista stvar mislim da se dešava i sa temom paljenja ambasade. To nije otvorena tema samo sa SAD, već i u odnosima sa Nemačkom, dakle dva najznačajnija partnera od kojih suštinski zavisi napredak Srbije u evropskim integracijama su zainteresovani da se ovi slučajevi reše i mislim da će se na tome u narednom periodu još raditi”, navodi Aleksandra Joksimović.

Tokom susreta u Vašingtonu, biće reči i o energetskoj bezbednosti, a premijer Srbije nedavno je izjavio da će Srbija prihvatiti sugestiju iz SAD da smanji zavisnost od ruskog gasa tako što će se pridružiti gasovodu koji ima američku podršku. Aleksandra Joksimović ovakvu odluku smatra izuzetno dobrom.

Očigledno je da Srbija želi da se obezbedi i da ne želi da dopusti da energetska zavisnost bude vezana za monopol jedne strane. SAD su, čini se, posle izbijanja ukrajinske krize odlučile da se, uprkos brojnim drugim temama u međunarodnim odnosima, pomalo vrate i na ono što se dešava na zapadnom Balkanu i u tom kontekstu pretpostavljam da stoji i ova ponuda za alternativni izvor gasa”, kaže Joksimović.

Komentarišući Vučičevu izjavu o prihvatanju sugestije SAD da Srbija smanji zavisnost od ruskog gasa, savetnik predsednika Srbije Ivan Mrkić rekao je za novosadski “Dnevnik” da je to shvatio pre svega “kao težnju Srbije da ima diversifikovan dotok sirovina”. Navodeći da će premijerova poseta Sjedinjenim državama ojačati odnose sa Vašingtonom, Mrkić je rekao i da taj put i poslednja dešavanja u vezi sa gasom “ne udaljavaju Srbiju od Rusije”.

Američki potpredsednik Bajden i premijer Srbije poslednji su put razgovarali telefonom upravo kada je Srbija donela odluku da učestvuje na paradi u Moskvi. Ovoga puta premijer, čini se, u Vašington odlazi u drugačijoj atmosferi.

Da, mislim da je poseta od vrhunskog značaja za spoljnu politiku Srbije i zaista se čini da je mnogo rađeno na tome da se ona dobro pripremi, da prođe u najboljnoj mogućoj atmosferi i da se pronađu rešenja i rezultati sa kojima će se premijer vratiti iz Amerike. Prema tome, u ovom trenutku nema razloga da ne očekujemo da će poseta biti veoma uspešna”, rekla je direktorka Centra za spoljnu politiku.

Tema će biti i srpsko predsedavanje OEBS-om i situacija u Ukrajini, a naša sagovornica ne očekuje da će odnos Beograda i Moskve biti tačka spoticanja.

Amerika je ta koja je u ovom trenutku zauzela, čini se, jedan pragmatičniji stav u odnosu sa Rusijom i čini se da se traže putevi da se uspostavi komunikacija koja bi možda pomogla da se tenzije koje se konstantno dižu polako počnu spuštati. Srbija ima jasan evropski spoljno-politički cilj tako da je u tom kontekstu saradnja sa SAD zapravo samo logičan, ne mogu da kažem nastavak, već početak te priče. Put ka Briselu vodi preko Vašingtona. Uostalom, mi sa SAD i u vojnom smislu dobro sarađujemo, a mislim da se posebno valorizuje i činjenica da u političkom smislu naredujemo i u saradnji sa NATO-om, bez obzira što u ovom trenutku ne izražavamo želju za punopravnim članstvom”, navodi Aleksandra Joksimović.

Sam Vučić ocenio je da je predstojeća poseta SAD veoma važna za Srbiju i najavio da će se, uz američke državnike, sastati i predstavnicima velikog broja kompanija. Srpska delegacija će u Vašingtonu potencirati i razgovore o novim investicijama i mogućnostima da još američkih firmi započne poslovanje na tržištu Srbije.

Nakon što su Vlade Srbije i SAD nedavno u Beogradu potpisale Sporazum o vazdušnom saobraćaju, Vučić je naveo da se nada da će i predstojeća poseta Vašingtonu biti uspešna.

XS
SM
MD
LG